2.7.15

Wikileaks: Κούρεμα καταθέσεων ήθελε ο Σόιμπλε

WIKILEAKS...για την Ελλάδα το 2011...
Μπαράζ αποκαλύψεων πραγματοποιήθηκε από τα Wikileaks με έντονο... ελληνικό χρώμα, καθώς ήρθαν στο φως της δημοσιότητας συνομιλίες της γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ για το ελληνικό χρέος.

Οι συνομιλίες της με...
συνεργάτη της αποτελούν προϊόν υποκλοπής από την NSA, γεγονός που αποδεικνύει το ενδιαφέρον των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για την κρίση χρέους της Ευρωζώνης και τα σχέδια των Ευρωπαίων για την Ελλάδα.

Η έκθεση της NSA είναι από το 2011 και αναφέρεται στα αποτελέσματα των συνομιλιών που είχε η Άνγκελα Μέρκελ για την ελληνική κρίση με τους Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο (Κομισιόν), Ζαν Κλοντ Τρισέ (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ (ΔΝΤ).

«Συζητώντας την οικονομική κρίση με συνεργάτη της στις 11 Οκτωβρίου του 2011 η Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται να μην μπορεί να αποφασίσει για το ποια επιλογή θα ήταν η καλύτερη για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ελλάδα. Άλλο ένα κούρεμα χρέους ή άμεση παροχή οικονομικής βοήθειας ήταν οι δύο επιλογές της.

Η Μέρκελ φοβόταν είναι ότι η Αθήνα δεν θα μπορέσει να ξεπεράσει τα προβλήματα ακόμα και με πρόσθετο κούρεμα, δεδομένου ότι δεν μπορούσε  να διαχειριστεί το υπόλοιπο χρέος. Επιπλέον αμφέβαλε για το εάν η αποστολή ειδικών στην Ελλάδα θα βοηθούσε για να ελεγχθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.

Ο υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υποστήριζε με θέρμη ένα κούρεμα καταθέσεων, παρά τις προσπάθειες της Μέρκελ να τον ελέγξει, ενώ η Γαλλία και ο πρόεδρος της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο έδειχναν να είναι υπέρ μιας ηπιότερης προσέγγισης.

Κάθετα αντίθετος ήταν ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, ενώ η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ χαρακτηρίζεται αναποφάσιστη».

Η γερμανίδα Καγκελάριος πίστευε ότι έπρεπε να υιοθετηθεί Φόρος επί των Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών ώστε την επόμενη χρονιά να είναι θωρακισμένες οι ελληνικές τράπεζες. Μάλιστα, οι Γερμανοί εκτιμούσαν ότι έπρεπε να ασκηθεί πίεση ώστε να βοηθήσουν η αμερικανική και βρετανική κυβέρνηση για έναν τέτοιο φόρο.

Σε άλλη έκθεση του Wikileaks που αναφέρεται στη θέση της γερμανικής κυβέρνησης για τη διάσωση της Ελλάδας. Σε έκθεση του Γερμανού γενικού διευθυντή για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Nikolaus Meyer-Landrut, η Γερμανία εμφανιζόταν αρνητική στο να δώσει τραπεζική άδεια στον EFSF, ωστόσο, θα υποστήριζε ένα ειδικό ταμείο από το ΔΝΤ στο οποίο θα συνεισέφεραν και οι χώρες των BRICKS (Ρωσία, Βραζιλία, Κίνα, Ινδία, Νότια Αφρική) για να ενισχύσουν τις ευρωπαϊκές διαδικασίες διάσωσης.

Ο Meyer-Landrut, όπως προκύπτει από την επίμαχη έκθεση, υποστήριζε ότι η επίλυση της ελληνικής κρίσης απαιτεί μεγαλύτερη συνεισφορά από τον ιδιωτικό τομέα και πρόκρινε την εγκατάσταση μόνιμης ομάδας στην Αθήνα για να παρακολουθεί την κατάσταση...
newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: