Ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί στη Βουλή...
Την ώρα που ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το τελεσίγραφο που έχει δοθεί στη Αθήνα προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία με τους Eυρωπαίους εταίρους και να αποτραπεί το «μαύρο» σενάριο του Grexit, προβληματισμός επικρατεί στην ελληνική Βουλή – μετά την...
κατάθεση της ελληνικής πρότασης στα αγγλικά και σε ένα άρθρο – για τη διαδικασία με την οποία η Ολομέλεια θα κληθεί να την εγκρίνει, αλλά και για το περιεχόμενο της πρότασης.
Η δυσφορία στα κόμματα της αντιπολίτευσης δημιουργείται εξαιτίας του θεσμικού παράδοξου από την απόφαση της κυβέρνησης να αποκτήσει μια ισχυρή πολιτική νομιμοποίηση – εξουσιοδότηση με ευρύτατες συναινέσεις από το ελληνικό κοινοβούλιο ώστε να μεταβεί στις Βρυξέλλες για να διαπραγματευθεί.
Ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί στη Βουλή
Ωστόσο υπάρχει και η διαδικασία του άρθρου 108 για την ψήφιση νομοσχεδίων και προτάσεων νόμων χωρίς ή με περιορισμένη συζήτηση. Σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου «στην αρχή της συνεδρίασης και πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης η Βουλή μπορεί να ψηφίσει καταρχήν, κατ’ άρθρο και στο σύνολο νομοσχέδια ή προτάσεις νόμων χωρίς συζήτηση. Αν προβληθούν αντιρρήσεις, o Πρόεδρος καλεί το Βουλευτή ή τους Βουλευτές που τις διατύπωσαν να λάβουν το λόγο».
Oι Θεσμοί εδωσαν το πρώτο ΟΚ
Παράλληλα, όπως επιβεβαίωσε μέσω Twitter και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αργά το βράδυ της Πέμπτης, οι Θέσμοι έλαβαν την πρόταση με τις μεταρρυθμίσεις από την Αθήνα, αλλά παραμένει άγνωστο αν η πρόταση που κατατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή είναι η ίδια πρόταση με αυτή που έλαβαν οι δανειστές.
Μάλιστα πληροφορίες από την Αθήνα και τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι οι Θεσμοί έδωσαν ήδη το πρώτο «ok» μετά την πρώτη ματιά που έριξαν στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, γεγονός που καλλιεργεί κλίμα αισιοδοξίας και επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις ότι το κείμενο γράφτηκε λέξη-λέξη σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των δανειστών.
πηγες protothema.gr, newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου