Σε ξεκαθάρισμα ότι η μη πληρωμή του ΔΝΤ από την Ελλάδα θα συνιστούσε περίπτωση αθέτησης των υποχρεώσεων για ορισμένα δάνεια του EFSF προχώρησε σήμερα το Ευρωπαικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Ο EFSF αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση πως...
λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι το ΔΝΤ έλαβε αίτημα χθες από τις ελληνικές αρχές για την επέκταση της υποχρέωσης αποπληρωμής από την Ελλάδα των δόσεων οι οποίες κατέστησαν απαιτητές χθες.
«Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ προτίθεται να εξετάσει το αίτημα αυτό εν ευθέτω χρόνω» σημειώνει σχετικά.
Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του EFSF, ο διευθύνων σύμβουλος του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ οφείλει να ενημερώσει τον πρόεδρο της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου σήμερα για την μη πληρωμή και να προτείνει μία από τις ακόλουθες τρεις επιλογές:
- Την επιτάχυνση του δανείου: αυτό σημαίνει ότι το EFSF ακυρώνει τη σύμβαση δανείου και ζητά την άμεση εξόφληση του κεφαλαίου και των τόκων.
- Την παραίτηση από δικαιώματα: αυτό σημαίνει ότι το EFSF παραιτείται αμετάκλητα από το δικαίωμα και τα μέσα αντιμετώπισής της στο πλαίσιο του δανείου για τη συγκεκριμένη μη πληρωμή.
- Επιφύλαξη δικαιωμάτων: αυτό σημαίνει ότι το EFSF δεν επιταχύνει το δάνειο ούτε παραιτείται του δικαιώματός του να το κάνει, αλλά αντ' αυτού διατηρεί το δικαίωμα να ενεργεί σε μεταγενέστερο στάδιο.
Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως ο EFSF θα συντονίσει τα επόμενα βήματά του πολύ στενά με την Ομάδα Εργασίας του Eurogroup και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ.
«Η ελληνική αθέτηση δεν έχει καμία επίδραση στην ικανότητα του EFSF να αποπληρώσει τους ομολογιούχους του» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (EFSF) εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ανακοινώνει ότι τελειώνει το πρόγραμμα σήμερα τα μεσάνυχτα. Ειδικότερα:
Το ελληνικό πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) λήγει απόψε τα μεσάνυχτα (CET). Ως εκ τούτου, η τελευταία δόση του δανείου του EFSF ύψους 1,8 δισ. ευρώ δεν θα είναι πλέον διαθέσιμη για την Ελλάδα και τα 10,9 δισ. ευρώ σε τίτλους του EFSF για την κάλυψη του δυνητικού κόστους της ανακεφαλαιοποίησης ή της εξυγίανσης των τραπεζών στην Ελλάδα θα ακυρωθούν.
Το πρόγραμμα του EFSF ξεκίνησε στις 21 Φεβρουαρίου 2012. Αρχικά επρόκειτο να λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2014, αλλά παρατάθηκε δύο φορές, κατόπιν αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης. Στο πλαίσιο του προγράμματος, το EFSF εκταμίευσε 141,8 δισ. ευρώ για την Ελλάδα. Περιελάμβανε 48,2 δισεκατομμύρια για να καλυφθούν τα έξοδα της εξυγίανσης και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Από το ποσό αυτό, 10,9 δισ. ευρώ σε τίτλους του EFSF δεν ήταν απαραίτητα και αργότερα επέστρεψαν στο EFSF. Κατά συνέπεια, το ανεξόφλητο ποσό του δανείου ανέρχεται σε 130,9 δισ. ευρώ. Αυτό καθιστά με μεγάλη διαφορά τον EFSF το μεγαλύτερο πιστωτή της Ελλάδας.
Η χώρα δεν πληρώνει ούτε τα επιτόκια, ούτε χρεολύσια για το μεγαλύτερο μέρος των δανείων του EFSF μέχρι το 2023. Αυτές οι ευνοϊκές συνθήκες δανεισμού προσέφεραν στην Ελλάδα δημοσιονομική εξοικονόμηση άνω των 16 δισ. ευρώ συνολικά για το 2013 και το 2014. Αυτό αντιστοιχεί σε ένα ποσό πάνω από το 4% του ελληνικού ΑΕΠ για καθένα από τα δύο αυτά χρόνια.
Ολόκληρη η ανακοίνωση-σοκ από τον EFSF
Το EFSF λαμβάνει υπ' όψιν την δημόσια ανακοίνωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι έχει προκύψει μη πληρωμή από την Ελλάδα. Το EFSF αντιλαμβάνεται ότι η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ έχει ενημερώσει το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ. Αυτό θα επιβεβαιωθεί σε συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου, που αναμένεται αργότερα σήμερα. Για το EFSF, αυτό θα συνιστούσε γεγονός χρεοκοπίας για ορισμένα δάνεια EFSF.
Το EFSF λαμβάνει υπ' όψιν επίσης το γεγονός πως το ΔΝΤ έλαβε χθες αίτημα από τις Ελληνικές αρχές για παράταση της υποχρέωσης πληρωμής της Ελλάδας που χθες κατέστη ληξιπρόθεσμη. Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ σκοπεύει να εξετάσει αυτό το αίτημα εν ευθέτω χρόνω.
Στο πλαίσιο των κατευθυντήριων γραμμών του EFSF, o διευθύνων σύμβουλος του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ πρέπει να ενημερώσει τον πρόεδρο του Eurogroup Working Group και το Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF σήμερα για την μη πληρωμή και να προτείνει μια από τις τρεις ακόλουθες επιλογές:
- επιτάχυνση του δανείου: αυτό σημαίνει πως το EFSF ακυρώνει τη δανειακή σύμβαση και απαιτεί άμεση αποπληρωμή του αρχικού κεφαλαίου και των τόκων
- παραίτηση από τα δικαιώματα: αυτό σημαίνει πως ο EFSF παραιτείται αμετάκλητα από το δικαίωμα και τη νομική αποκατάσταση στο πλαίσιο του δανείου για αυτήν την συγκεκριμένη μη πληρωμή
- επιφύλαξη δικαιωμάτων: αυτό σημαίνει πως το EFSF ούτε επιταχύνει το δάνειο ούτε παραιτείται του δικαιώματός του να το πράξει, αλλά αντιθέτως διατηρεί το δικαίωμα να ενεργήσει αργότερα.
Το EFSF θα συντονίσει τα επόμενα βήματά του σε πολύ στενή συνεργασία με το Eurogroup Working Group, όπου αντιπροσωπεύονται οι μέτοχοί του, και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ.
Η μη πληρωμή από την Ελλάδα δεν έχει επηρεάσει την ικανότητα του EFSF να αποπληρώσει τους ομολογιούχους. Οι επενδυτές γνωρίζουν πως τα ομόλογα EFSF επωφελούνται μιας πολύ ισχυρής δομής εγγυήσεων.
newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου