9.7.15

Μίκης: Κακέκτυπο του Χιτλερισμού η Χρυσή Αυγή...

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣΤο Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή την ανάγνωση από το δικαστήριο των μαρτύρων κατηγορίας που κλήθηκαν από την πολιτική αγωγή, έδωσε στην δημοσιότητα γραπτή δήλωση στην οποία προέβη ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος έχει...
προταθεί από την πολιτική αγωγή των συνδικαλιστών που δέχθηκαν των επίθεση των χρυσαυγιτών στο Πέραμα.

Ο Μίκης Θεοδωράκης χαρακτηρίζει την Χρυσή Αυγή «από την άποψη της ιδεολογίας, της οργάνωσης και των εκδηλώσεών της», «κακέκτυπο του Χιτλερισμού - Ναζισμού». «Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ, ότι ο Ναζισμός μπορεί να στηρίζεται στη φασιστική θεωρία του Μουσολίνι, όμως στην πράξη εξελίχθηκε από τον Αδόλφο Χίτλερ σε μια τεράστια εγκληματική μηχανή, που ξεπερνά σε βαρβαρότητα όλες τις απάνθρωπες πράξεις μέσα στην παγκόσμια ιστορία» προσθέτει.

Αναφέρει ότι «ο φασισμός όσο και ο ναζισμός είχαν ως βασικό τους στόχο την εξόντωση του κομμουνισμού» τονίζοντας, στη συνέχεια «δεν υπολόγισαν όμως σωστά τη θέληση των λαών και την απόφαση της ιστορίας να είναι ο κομμουνισμός ο νεκροθάφτης τους».

«Μπροστά σ' αυτή την τιτάνια μάχη ανάμεσα στους δύο θανάσιμους εχθρούς, η προσπάθεια ορισμένων μαύρων πολιτικών αντιπάλων σήμερα να εξομοιώσουν αυτούς τους δύο, καταντά γελοία και βλάσφημη απέναντι στους χιλιάδες νεκρούς, που με επικεφαλής τον Κόκκινο Στρατό έμπηξαν την κόκκινη σημαία στην καρδιά του τέρατος στο Βερολίνο, στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου» υπογραμμίζει ο Μίκης Θεοδωράκης.

Αποδίδει «την σημαντική ανάπτυξη της ΧΑ» στην «βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση που πλήττει τη χώρα και το λαό μας τουλάχιστον τα πέντε τελευταία χρόνια σε συνδυασμό με την αδυναμία της πολιτικής εξουσίας που αντί να βρει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που μας καταδυναστεύουν, μας οδηγεί σε όλο και βαθύτερες δοκιμασίες» και προσθέτει «εννοείται ότι δεν θα πρέπει να παραγνωρίζουμε και την πολύπλευρη στήριξη που είχε η Χρυσή Αυγή από μηχανισμούς του συστήματος και από διάφορα συμφέροντα εντός και εκτός Ελλάδος».

Σε άλλο σημείο της δήλωσής του, σημειώνει την μίμηση εκ μέρους της ΧΑ του ρατσισμού που «υπήρξε ένα από τα κύρια ιδεολογικά όπλα του Γερμανού δικτάτορα».

Προσθέτει ότι η ΧΑ ακολουθεί «πανομοιότυπη τακτική» με εκείνη των «Χιτλερικών-Ναζιστών» που είχαν επιλέξει τον διπλό δρόμο της «παράνομης τρομοκράτησης και τη νόμιμη συμμετοχή στο ανώτατο όργανο εξουσίας, τη γερμανική βουλή», ενώ παρόμοια με των Γερμανών τακτική εντοπίζει και στην οργάνωση εκ μέρους της ΧΑ «των δικών της Ομάδων Εφόδου με ομοιόμορφες στολές και στρατιωτική πειθαρχία, με στρατιωτικά γυμνάσια, στρατιωτικές παρελάσεις και βίαιες ενέργειες, ξυλοδαρμούς, καταστροφές, μαχαιρώματα και τέλος με φόνους, όπως αυτός του Παύλου Φύσσα».

«Από ένα σημείο και πέρα άρχισαν να εξοπλίζονται με πολεμικά όπλα και να εξελίσσονται σε τακτικό στρατό με εκπαίδευση αξιωματικών. Αυτός ο μεγάλος εξοπλισμός φανερώνει τις διασυνδέσεις τους με σημαντικά ελληνικά και προ παντός ξένα κέντρα ναζιστικής ιδεολογίας» προσθέτει ο κ. Θεοδωράκης.

«Η λύση θα ήταν να περιλάβουν οι συντάκτες του σημερινού Συντάγματος ένα άρθρο που να απαγορεύει την οποιασδήποτε μορφής δημόσια έκφραση της ναζιστικής εγκληματικής ιδεολογίας και πρακτικής, δεδομένου ότι και η χώρα μας υπήρξε θύμα της ναζιστικής θηριωδίας. Η παράλειψη ενός τέτοιου άρθρου οδηγεί σε τραγικο-κωμικές καταστάσεις όπως η τωρινή παρουσία βουλευτών που έρχονται από τις φυλακές σιδηροδέσμιοι για να αγορεύσουν και να ψηφίσουν» αναφέρει στην συνέχεια, προσθέτοντας «προσωπικά θεωρώ την κατάσταση αυτή ως βλασφημία (με τον επιεικέστερο χαρακτηρισμό) απέναντι στην ιερότητα αυτού του ανώτατου οργάνου της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Βουλής των Ελλήνων».

Ο Μίκης Θεοδωράκης αναφέρεται και στην περίοδο της τραγωδίας της στρατιωτικής δικτατορίας 1967 - 1974, καταλήγοντας «θα πρέπει όμως να υπογραμμίσω ότι η δικτατορία που οραματίζονται οι κατηγορούμενοι εκπρόσωποι της Χρυσής Αυγής θα ήταν δεκάδες φορές χειρότερη. Γιατί ο Παπαδόπουλος είχε μοναδικό του στήριγμα τις ένοπλες δυνάμεις, ενώ η Χρυσή Αυγή έχει, όπως και ο Χίτλερ, και την συμπαράσταση πολλών εξαπατημένων Ελλήνων ψηφοφόρων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: