Με «Nαι» φεύγω από υπουργός, όχι από βουλευτής, τονίζει ο ΥΠΟΙΚ...
Οι τράπεζες θα ανοίξουν τη στιγμή που θα υπάρξει συμφωνία, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στα...
"Παραπολιτικά FM".
«Εγώ πιστεύω ότι η συμφωνία είναι δεδομένη τη Δευτέρα είτε με το "ναι" είτε με το "όχι". Απλά η διαφορά θα είναι ότι με το Ναι δεν θα έχουμε αναδιάρθρωση χρέους και το χρέος δεν θα είναι βιώσιμο», σημείωσε ο υπουργός ενώ σε ερώτηση αν θα παραιτηθεί στην περίπτωση που υπερψηφιστεί το «ναι», απάντησε: «Βεβαίως και φεύγω». Διευκρίνισε, πάντως, πως θα παραιτηθεί από υπουργός και όχι από βουλευτής.
«Έχω κοιτάξει όπως και όλοι μας, έχουμε κοιτάξει στα μάτια του έλληνες πολίτες και έχουμε πει, μας δώσανε μια συμφωνία που εμείς δεν μπορούμε να την υπογράψουμε γιατί θεωρούμε ότι δεν είναι βιώσιμη αλλά δεν κρίνω ότι έχω το δικαίωμα… και σου ζητώ εσένα Έλληνα πολίτη να επιλέξεις "ναι" ή "όχι". Αν πεις "όχι" προχωράμε την διαπραγμάτευση έτσι όπως σκοπεύουμε να την προχωρήσουμε στο πλαίσιο αυτών που έχουν γίνει αυτή τη εβδομάδα που είναι πολύ ευοίωνα κατ’ έμενα», συμπλήρωσε.
Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη του κ. Βαρουφάκη:
Τι μας πείθει ότι μετά το «όχι» θα γίνει μια καλύτερη συμφωνία;
Το γεγονός ότι αυτή την εβδομάδα είχαμε καλύτερες προτάσεις που είχαμε αυτό το πεντάμηνο. Από την ώρα που μας έκλεισαν τις τράπεζες γιατί αυτό συνέβη, το Eurogroup αποφάσισε να μην επιτρέψει στον ελληνικό λαό με γαλήνη και ηρεμία να πάει στις κάλπες για να ψηφίσει «Ναι ή Όχι» στην πρόταση των δανειστών από εκείνη την στιγμή όμως το καλό είναι ότι μας ήρθαν μια σειρά από προτάσεις εμπιστευτικά, από την επίσημη Ευρώπη, οι οποίες είναι ξεκάθαρο ότι είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Μια εκ των οποίων μάλιστα θα μπορούσαμε να την είχαμε προσυπογράψει αλλά βέβαια από την άλλη μεριά περιμένουν όπως και εμείς το αποτέλεσμα της ετυμηγορίας του ελληνικού λαού την Κυριακή. Στο θέμα των μέτρων, της λιτότητας, των διαρθρωτικών αλλαγών κάναμε τεράστιες προσπάθειες, άλματα προς την μεριά των δανειστών έτσι ώστε να κουμπώσει η συμφωνία. Πήγαμε εμείς, διανύσαμε τα 4/5, 5/6 της διαδρομής προς εκείνους. Ο λόγος που δεν έχει κλείσει η συμφωνία, που δεν έκλεισε την περασμένη εβδομάδα είναι πολύ απλός, οι δανειστές αρνήθηκαν να αναδιαρθρώσουν το μη βιώσιμο χρέος και εμείς είπαμε ότι αν δεν γίνει αυτό δεν μπορεί να υπάρξει το οξυγόνο το οποίο θα δώσει τις ανάσες στον ελληνικό ιδιωτικό τομέα έτσι ώστε έστω και αποδεχόμενοι αυτή τη λιτότητα, εμείς διαφωνούσαμε με αυτό το ύψος λιτότητας, έστω κι αποδεχόμενοι αυτή την λιτότητα να μπορέσουμε να γυρίσουμε στον ελληνικό λαό από τις Βρυξέλες, να τον κοιτάξουμε στα μάτια και να του πούμε «αυτή είναι μια βιώσιμη συμφωνία».
Άρα αν κερδίσει το Όχι την Κυριακή η κυβέρνηση θα πάει , θα ζητήσει κάτι καλύτερο και πιο συγκεκριμένο για το χρέος και θα κλείσει την συμφωνία.
Δεν χρειάζεται καν να το ζητήσουν κατά κάποιο τρόπο, ξέρεις πάρα πολύ καλά ότι πριν από μερικές μέρες, εικοσιτετράωρα το ίδιο το ΔΝΤ παραδέχτηκε ότι έχουμε δίκιο ως προς το χρέος.
Ρωτάω αν είναι αυτό το σχέδιο γιατί μετά θέλω να ρωτήσω αν το ΔΝΤ θα είναι στο καινούργιο πρόγραμμα γιατί τότε η άποψή του έχει μεγάλη σημασία, αν δεν είναι όμως δεν έχει σημασία.
Το αν θα είναι ένας από τους δανειστές στο πρόγραμμα ή όχι αυτό είναι στον αέρα, εγώ ξέρω ότι δεν θα είναι αλλά δεν έχει καμία σημασία και θα σου πω γιατί δεν έχει. Η γερμανική πλευρά επιμένει, για δικούς της λόγους μπορεί να είναι και εύλογοι, ότι το ΔΝΤ πρέπει τουλάχιστον να παρέχει την τεχνική υποστήριξη σε όλη αυτή τη διαδικασία. Οπότε είτε είναι είτε δεν είναι η άποψη του ΔΝΤ είναι πολύ σημαντική ιδίως όσον αφορά το χρέος. Είτε είναι είτε δεν είναι, η τεχνική του υποστήριξη στην Ευρώπη παραμένει. Μην ξεχνάς ότι είναι πλέον, δυστυχώς κατ’ εμέ αλλά είναι μια πραγματικότητα την οποία την αποδεχόμαστε τουλάχιστον προς το παρόν, είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Eurogroup. Στο Eurogroup καθόμαστε όλοι γύρω από ένα τραπέζι, πρώτος παίρνει τον λόγο ο κ. Μοσκοβισι εκ μέρους της Commission, δεύτερος ο κ. Ντραγκι εκ μέρους της ΕΚΤ και τρίτος είτε ο κ. Τομσεν, είτε η κα Λαγκαρντ ανάλογα ποιος βρίσκεται εκεί εκ μέρους του ΔΝΤ. Το ΔΝΤ είναι εκεί δηλαδή με άλλα λόγια είτε είναι ένας από τους δανειστές της νέας συμφωνίας είτε όχι.
Αν προχωρήσει αυτή η συμφωνία θα πάρουμε ένα καινούργιο δάνειο, εσύ έλεγες ότι δεν θέλουμε καινούργιο δάνειο και τώρα το ζητάς και το υπογράφεις.
Εμείς δεν θα πάρουμε ούτε ένα ευρώ για το ελληνικό κράτος, ούτε ένα ευρώ. Αυτό που συμβαίνει είναι το εξής, έχουμε διαφορές «φέτες» δάνειων, έχουμε το δάνειο του χρέους μας ως προς την ΕΚΤ, έχουμε το χρέος μας προς τον EFSF, έχουμε το χρέος μας προς το ΔΝΤ. Το μεγάλο πρόβλημα που καθιστά το χρέος απολύτως μη βιώσιμο έτσι όπως είναι τα πράγματα είναι το δάνειο προς την ΕΚΤ αυτά τα ομόλογα, τα λεγόμενα SNP ομόλογα που είχε αγοράσει ο κ.Τρισε το 2010. Είναι 27 δις και κάτι ... Ο λόγος για τον οποίο έλεγα δεν θέλουμε νέα δάνεια είναι ότι εμείς δεν ζητάμε δάνειο για το ελληνικό δημόσιο. Ζητάμε αυτός ο ογκόλιθος των 27 δις να φύγει από την ΕΚΤ και να πάει στον ESM. Από την μια τσέπη της Tρόικας στην άλλη, χωρίς εμείς να δανειστούμε νέα χρήματα. Απλώς το παθητικό που έχουμε απέναντι στην ΕΚΤ να μεταφερθεί, να γίνει πιο μακροπρόθεσμη και να μεταφερθεί με χαμηλότερο επιτόκιο στον ESM. Έτσι πετυχαίνουμε με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Πρώτον δεν θα χρειαστεί να δανειζόμαστε τώρα το καλοκαίρι για να αποπληρώνουμε αυτά τα ομόλογα που λήγουν και δεύτερον, έχοντας «ξεσκαρτάρει» αν θέλετε αυτά τα 27 δις από τα βιβλία της ECB ανοίγει ο δρόμος για ποσοτική χαλάρωση στην Ελλάδα και ουσιαστικά για επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. Αυτό είναι το πλάνο.
Όταν έλεγα τον Φεβρουάριο ότι δεν θέλω τη νέα δόση αυτό έλεγα. Στόχος μας δεν ήταν να πάρουμε μια δόση για να επεκτείνουμε την κρίση και τη μη βιωσιμότητα του χρέους. Να τελειώσω το θέμα της μη βιωσιμότητας.
Ερωτηθείς από πού θα γυρίσουν πίσω τα χρήματα που έφυγαν από τα ασφαλιστικά ταμεία τώρα που έκλεισε το πρόγραμμα
Μην πανικοβάλλεσαι, τίποτα δεν έκλεισε. Και να στο αποδείξω ότι δεν έκλεισε, στις 27 Ιουνίου το Σάββατο ήταν, είχαμε το τελευταίο Eurogroup δια ζώσης και στο πλαίσιο αυτό ήταν που ανακοινώθηκε ότι έχει κλείσει το πρόγραμμα, ότι περίπου τελειώνει, όλα αυτά δεν είναι πλέον στο τραπέζι. Να σου θυμίσω όμως μετά είχαμε άλλα δυο Eurogroup με teleconference που συζητούσαμε σαν να μην είχε τελειώσει τίποτα.
Ο Σόιμπλε πάντως όταν μιλάει λέει καινούργιο πρόγραμμα
Δεν είναι κακό να το θεωρήσουμε καινούργιο. Αλλά όλα αυτά τα χρηματοδοτικά πακέτα ας συμπεριληφθούν στο καινούργιο πρόγραμμα. Εμείς το λέμε μια καινούργια συμφωνία και η διάφορα είναι ουσιαστική. Τα προηγούμενα δυο είχαν χρήματα τα οποία πήγαιναν στο ελληνικό δημόσιο για να συντηρείται το ελληνικό δημόσιο, εμείς δεν θέλουμε τέτοια. Το ελληνικό δημόσιο θα ζει με τα έσοδα του. Αυτό που θέλουμε είναι μια αναδιάρθρωση του χρέους και μια μετατόπιση προς το μέλλον έτσι ώστε να μπορεί ο επιχειρηματίας, να μπορεί ο επενδυτής να απαντάει στο ερώτημα «μπορεί αυτό το κράτος να βγει χωρίς να ενισχύει την φορομπηχτική του πολιτική;». Αυτός είναι ο στόχος.
Για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να κλείσει τις τράπεζες
Αυτή είναι μια άποψη με την οποία διαφωνώ, τη σέβομαι αλλά διαφωνώ
Η άποψη μου είναι ότι έπρεπε να μην έχουν κλείσει οι τράπεζες να έχει γίνει η μέριμνα
Συμφωνώ . Τι μέριμνα να γίνει όταν κλείνει ο ELA;
Τον ELA τον έκλεισαν γιατί εμείς είπαμε ότι θα κάνουμε δημοψήφισμα
Και γιατί έπρεπε να κλείσουν τον ELA για αυτό;
Ας τα πάρουμε από την αρχή. Αναφέρθηκες στην συνέντευξη μου στο BBC, εκεί είπα ότι είναι μια τεραστία αποτυχία για μια νομισματική ένωση να συζητάει capitals controls και κλείσιμο των τραπεζών. Πάει κόντρα στην όλη έννοια της νομισματικής ένωσης.
Μια νομισματική ένωση πρέπει να εξασφαλίζει την μεταφορά κεφαλαίων, την ελεύθερη μεταφορά, την κίνηση κεφαλαίων και μια κεντρική τράπεζα έχει ένα στόχο, να κρατεί το τραπεζικό σύστημα, ιδίως τράπεζες που η ίδια η κεντρική τράπεζα κρίνει ότι είναι φερέγγυες, όπως κρίνει η ΕΚΤ ακόμα και σήμερα τις ελληνικές τράπεζες ότι είναι φερέγγυες να τις κρατάει ανοιχτές. Και είπα ότι εμείς, η ελληνική κυβέρνηση ποτέ δεν θα συναινέσουμε σε αυτό, ποτέ δεν θα συμφωνήσουμε σε αυτό.
Γιατί κλείσανε οι τράπεζες; Κλείσαν γιατί το Eurogroup το Σάββατο 27 Ιουνίου, αρνήθηκε να αποδεχτεί το εύλογο αίτημα μας λέγοντας το εξής, τι ήταν το αίτημα μας; Μας δίνετε ένα τελεσίγραφο, μας λέτε πάρε αυτή τη συμφωνία, εμείς τους λέμε ότι δεν είναι βιώσιμη. Από την άλλη πλευρά εμείς έχουμε πάρει 36% των ψήφων του ελληνικού λαού, δεν θεωρούμε ότι έχουμε δικαίωμα από την μια μεριά να πούμε ναι γιατί κρίνουμε ότι δεν είναι βιώσιμη και από την άλλη να πούμε όχι και να δημιουργήσουμε ρήξη με την Ευρώπη. Λέμε θα το θέσουμε αυτό στην κρίση του ελληνικού λαού.
Γιατί τα αιτήματα της παράτασης δεν τα κάνατε πιο νωρίς;
Να σου θυμίσω ότι έξι μέρες πριν την 27 Ιουνίου είχαμε σχεδόν συμφωνία. Για την ακρίβεια είχαμε φτάσει στο σημείο η ίδια η Commission να αναφέρεται στην πρόταση μας ως μια βάση συμφωνίας και μια πολύ καλή πρόταση από την ελληνική πλευρά.
Στο Eurogroup εκείνης της Δευτέρας που βγήκε όντως η εικόνα ότι είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία ήμασταν όντως πολύ κοντά σε συμφωνία ή μέσα στο Eurogroup ειπώθηκε ότι έχουμε μεγάλη απόσταση ακόμα αλλά είναι καλό για τις αγορές να δώσουμε θετικό μήνυμα;
Θα σου πω τι συνέβη που ίσως να σε ξαφνιάσει κιόλας. Είχαμε φτάσει στο σημείο η Commission να μας μεταφέρει την άποψη ότι είμαστε πάρα πολύ κοντά. Όταν λοιπόν έρχεται η Commission και λέει ότι είμαστε πολύ κοντά, εκείνη τη στιγμή ποσό εύλογο και πόσο έξυπνο είναι να ζητήσεις παράταση πέρα της 30ης Ιουνίου όταν φαίνεται ότι πλησιάζουμε; Νομίζω ότι τότε σωστά θα μας κατηγορούσαν ότι δυναμιτίζουμε την διαδικασία σύγκλισης.
Να σου μιλήσω για το προπερασμένο δια ζώσης Eurogroup το οποίο ήταν το πιο σημαντικό, ήταν τότε που κατατέθηκε σε εμάς η πρόταση των Θεσμών. Η οποία πρέπει να σου πω ότι ήταν πολύ χειρότερη από την προηγούμενη που μας είχαν καταθέσει. Με άλλα λόγια εμείς πήγαμε προ τα εκείνους και μετακινηθήκαν πιο μακριά. Αυτή είναι επιθετική κίνηση.
Είναι η κίνηση που έμενα με κάνει πολύ σκεπτικιστή απέναντι στο κατά πόσο ήθελαν στο ΔΝΤ να υπογράψουν εκείνη τη στιγμή αλλά πάω στο Eurogroup. Όταν μας παρουσιάστηκε αυτό το πακέτο ως ουσιαστικά τελεσίγραφο πάρτε το ή όχι, θέλω να σου πω το εξής ότι ήταν από τα πιο εύκολα Eurogroup για έμενα. Εγώ φοβόμουν ότι η πίεση ήταν ασφυκτική να πω ναι εκείνη τη στιγμή, take it or leave it , τελεσίγραφο, παρ’ το αλλά δεν ήταν έτσι. Γιατί όταν μίλησε ο Σοϊμπλε είπε ότι αυτή η συμφωνία τεχνικά δεν στέκει, νομικά δεν μπορεί να περάσει, η Ομοσπονδιακή Βουλή του Βερολίνου θα την απορρίψει ακόμα και εμείς να την δεχόμασταν. Και μετά προστεθήκαν άλλοι πέντε υπουργοί οικονομικών που οι οποίοι είπανε ότι η πρόταση των Θεσμών δεν παίρνει από την δική τους Βουλή. Αυτό συνέβη στο παρά πέντε.
Δεν ήταν δική μας η επιλογή. Εκεί ζητήσαμε παράταση. Την επομένη μέρα ζητήσαμε παράταση. 25 Ιουνίου έγινε αυτό, 26 Ιουνίου είχαμε κάνει την πρόταση για την παράταση.
Ερωτηθείς πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες
Θα ανοίξουν τη στιγμή που θα υπάρξει συμφωνία. Εγώ πιστεύω ότι η συμφωνία είναι δεδομένη την Δευτέρα είτε με το Ναι είτε με το Όχι. Απλά η διαφορά θα είναι ότι με το Ναι δεν θα έχουμε αναδιάρθρωση χρέους και το χρέος δεν θα είναι βιώσιμο.
Ερωτηθείς αν θα παραιτηθεί στην περίπτωση που υπερψηφιστεί το Ναι
Βεβαίως και φεύγω.
Δηλαδή την Κυριακή αν είναι το Ναι μπροστά υποβάλεις παραίτηση;
Δεν είναι θέμα να είναι μπροστά, θα μου επιτρέψετε να περιμένω το τελικό αποτέλεσμα. Είναι πολύ απλό και νομίζω ότι είναι και εύλογο αυτό που λέω. Έχω κοιτάξει όπως και όλοι μας, έχουμε κοιτάξει στα μάτια του έλληνες πολίτες και έχουμε πει, μας δώσανε μια συμφωνία που εμείς δεν μπορούμε να την υπογράψουμε γιατί θεωρούμε ότι δεν είναι βιώσιμη αλλά δεν κρίνω ότι έχω το δικαίωμα …και σου ζητώ εσένα Έλληνα πολίτη να επιλέξεις Ναι ή Όχι. Αν πεις Όχι προχωράμε την διαπραγμάτευση έτσι όπως σκοπεύουμε να την προχωρήσουμε στο πλαίσιο αυτών που έχουν γίνει αυτή τη εβδομάδα που είναι πολύ ευοίωνα κατ’ έμενα.
Από την άλλη μεριά εάν πείτε Ναι θα σεβαστούμε το Ναι, θα κάνουμε ότι χρειάζεται για να περάσει αυτό το Ναι. Δηλαδή να γίνει η συμφωνία σύμφωνα με την πρόταση των Θεσμών, αυτό δεν σημαίνει ότι θα την υπογράψω ως υπουργός Οικονομικών δεδομένου ότι ως Γ.Βαρουφάκης θεωρώ ότι δεν είναι βιώσιμη. Δεν πρόκειται να υπογράψω ένα μη βιώσιμο μνημόνιο όπως κάναν οι προκάτοχοι μου. Θα μου επιτρέψεις λοιπόν στο επίπεδο της δικής μου πολιτικής ευθύνης από την μια μεριά να εξασφαλίσω το ότι το Ναι του ελληνικού λαού, αν υπάρξει Ναι, θα γίνει σεβαστό από την άλλη ότι δεν θα είμαι εγώ αυτός που θα βάλει την υπογραφή του στο αρχείο.
Θα παραιτηθείς από υπουργός και βουλευτής ή θα φύγεις μόνο από την κυβέρνηση;
Θα φύγω από υπουργός γιατί να παραιτηθώ ως βουλευτής; Με ψήφισαν 136 χιλιάδες άνθρωους οι οποίοι με στήριξαν για να τους εκφράζω στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Κατά την γνώμη σου πρέπει να παραιτηθεί και ο Τσίπρας ή όχι;
Δεν πρόκειται να απαντήσω γιατί εδώ μπαίνουν θεσμικά ζητήματα. Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας χθες έχει θεσμικό καθήκον, έχει θεσμικά καθήκοντα και υποχρεώσεις απέναντι στο σύνταγμα και απέναντι στον ελληνικό λαό για να διασφαλίσει την συνέχεια και να διασφαλίσει ότι η απόφαση του ελληνικού λαού θα γίνει πράξη. Αλλά θα μου επιτρέψεις να σου πω ότι δεν θα κερδίσει το Ναι, θα κερδίσει το Όχι. και θα προχωρήσουμε σε μια καλή και βιώσιμη συμφωνία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου