...στην αγορά...
«Η αποδοχή από τους εταίρους της πρότασης της κυβέρνηση θα σημάνει την απαρχή μιας διαδικασίας ομαλοποίησης με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αποκαθιστά σταδιακά υψηλότερα επίπεδα ρευστότητας στην αγορά. Έτσι, θα αρχίσει ξανά να...
χρηματοδοτείται η οικονομική δραστηριότητα που είχε παγώσει, χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει ότι θα αρθούν άμεσα οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων».
Αυτό επισημαίνει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, σημειώνοντας παράλληλα ότι «Μετά από μια πενταετία ύφεσης και ανεργίας, αλλά και σημαντικής βελτίωσης θεμελιωδών οικονομικών μεγεθών, μέσω της αστοχίας του πολιτικού συστήματος, έχουμε οδηγηθεί στο final countdown για Grexit».
«Η χώρα, τονίζει ο ΣΕΒ, με τους παράγοντες της αγοράς στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, αντιμετωπίζει σήμερα ξεκάθαρα παρά ποτέ, το τελεσίγραφο των όσων αποκαλούμε εταίρους μας, ή να συμμορφωθούμε με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή να αποχωρήσουμε, και κατ' επέκταση να απεμπολήσουμε».
Ο Σύνδεσμος χαρακτηρίζει το ευρώ ως το ισχυρότερο περιουσιακό στοιχείο που κατέχει σήμερα ο Έλληνας. «Μία σύνταξη σε Ευρώ, οσοδήποτε κουτσουρεμένη, ένας μισθός σε Ευρώ, οσοδήποτε χαμηλός, ένα κομπόδεμα στην άκρη σε Ευρώ, οσοδήποτε μικρό και αν είναι, δεν συγκρίνεται με την κατάσταση που θα επικρατήσει εάν βγούμε από το Ευρώ», υπογραμμίζει και προσθέτει πως δεν είναι τυχαίο, που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προχωρήσει σε σχεδιασμό για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην χώρα μας σε περίπτωση GREXIT, καθώς η ανθρωπιστική κρίση λόγω Μνημονίων θα ωχριά μπροστά σε αυτό που θα συμβεί εάν εγκαταλείψουμε την ευρωπαϊκή οικογένεια.
Σύμφωνα με την ανάλυση του ΣΕΒ οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας υπολογίζονται σε 67,6 ευρώ δισ. ενώ οι διαθέσιμοι πόροι σε 15,6 δισ. ευρώ, συνεπώς το χρηματοδοτικό κενό (που πρέπει να καλυφθεί από χρηματοδοτική βοήθεια) διαμορφώνεται σε 52 δισ.ευρώ. Το ΔΝΤ στην πρόσφατη μελέτη για τη βιωσιμότητα του χρέους επισημαίνει ότι εάν θεωρηθούν διαθέσιμα τα 16 δισ. ευρώ του ΔΝΤ από το προηγούμενο πρόγραμμα, απαιτείται η συνεισφορά 36 δισ. ευρώ από την ευρωπαϊκή συνιστώσα των θεσμών.
Ο τομέας μακροοικονομικής ανάλυσης του ΣΕΒ σημειώνει ακόμη ότι:
-Στην Κύπρο μέσα σε ένα μήνα μετά την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων η πλειοψηφία των καθημερινών συναλλαγών των επιχειρήσεων αλλά και των νοικοκυριών στο εσωτερικό της χώρας αλλά και προς το εξωτερικό μπορούσαν να υλοποιηθούν χωρίς ουσιαστικούς περιορισμούς ενώ οι περιορισμοί καταργήθηκαν μετά από δύο χρόνια.
-Στην Ελλάδα οι επιχειρήσεις ήδη βιώνουν αφόρητες καταστάσεις λόγω της στενότητας ρευστότητος στο τραπεζικό σύστημα και της επιβολής περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Η ελληνική οικονομία μπορεί να καταρρεύσει χωρίς καν να το καταλάβουμε εάν δεν αποκατασταθεί γρήγορα η στήριξη της ρευστότητας από την ΕΚΤ, προϋπόθεση για την οποία είναι η σύναψη ενός 3ου Μνημονίου. Ακριβώς επειδή οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να λειτουργήσουν κάτω από τους περιορισμούς αυτούς, η μη επίτευξη συμφωνίας ισοδυναμεί με την κατάρρευση της αγοράς.
-Η θετική πορεία των ελληνικών εξαγωγών συνεχίστηκε το Μάιο αν και με κόπωση. Οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων εξακολουθούν να σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο (+19,3%) και ιδιαίτερα του λαδιού (+219,2%), ενώ οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων αυξάνονται τον Μάιο για 10 συνεχόμενους μήνες και το διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου 2015 εμφανίζονται ενισχυμένες κατά +11,3% σε σχέση με πέρυσι, κυρίως λόγω της έντονης αύξησης εξαγωγών μηχανημάτων/υλικού μεταφορών (+21,7%) και βιομηχανικών ειδών ταξινομημένων κατά Α' ύλη (+15,3%).
- Η διάρθρωση της αγροτικής παραγωγής αναδεικνύει το μέγεθος των ευκαιριών που έχασε η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες. Τα τεράστια ποσά των αγροτικών επιδοτήσεων καθώς και η ευνοϊκή μεταχείριση από φορολογικής πλευράς του κλάδου δεν αξιοποιήθηκαν για μια αναδιάρθρωση της παραγωγής. Έτσι, η παραγωγή παραμένει κατακερματισμένη και η χώρα εξαρτημένη από εισαγωγές βασικών προϊόντων πρωτογενούς παραγωγής. Αυτά περιλαμβάνουν κρέατα, γαλακτοκομικά, καφέ, ζάχαρη, πατάτες, ντομάτες, πορτοκάλια και μανταρίνια, λεμόνια, μήλα, μαρούλια μέλι καθώς και … χαμομήλι Αιγύπτου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου