Την ελληνική πρόταση προέκρινε ως τη μόνη βάση συζήτησης στις διαπραγματεύσεις, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κορωνάκης.
Παράλληλα, παραδέχθηκε... μιλώντας στα «Παραπολιτικά FM», ότι τα μέτρα που κατέθεσαν ως πρόταση είναι με βάση της διαπραγμάτευση και όχι αυτό που θα ήθελε η κυβέρνηση, «διαφορετικά θα καταθέταμε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», όπως είπε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, χαρακτήρισε αρνητική εξέλιξη τις αλλαγές με αυξήσεις στον ΦΠΑ, σημειώνοντας ωστόσο ότι «δίνουμε το ΦΠΑ για να πάρουμε τη βιώσιμη λύση για τα επόμενα χρόνια».
«Οι αλλαγές με αυξήσεις στο ΦΠΑ είναι μια αρνητική εξέλιξη για εμάς. Γιατί ο ΦΠΑ είναι ένας οριζόντιος φόρος και χτυπάει όλα τα στρώματα με τον ίδιο τρόπο. Και γι’ αυτό είναι ένας άδικος φόρος» τόνισε ο κ. Κορωνάκης.
Αναφερόμενος στην ομαδοποίσηη των δόσεων προς το ΔΝΤ, υποβάθμισε το γεγονός, λέγοντας ότι «υπήρχε μια δυνατότητα την οποία αξιοποίησε η χώρα μέσα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης».
Τέλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εκλογών, καθώς όπως είπε «αν οποιαδήποτε στιγμή βρεθούμε εκτός των ορίων της εντολής, αν η άλλη πλευρά συνεχίσει να επιμένει σε μια καταστροφική πολιτική που οδήγησε στην ανθρωπιστική κρίση, την ανεργία με τις καταστροφικές επιπτώσεις, τότε εμείς το λόγο θα τον δώσουμε ξανά στο λαό».
Τα κυριότερα σημεία συνέντευξης του Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ:
Για τις τελευταίες εξελίξεις
Η ελληνική κυβέρνηση δουλεύει για μια συμφωνία μέσα στα όρια της εντολής που έχει λάβει. Αυτή την στιγμή η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, η ελληνική πρόταση είναι πάνω στο τραπέζι. Εκτιμούμε, ότι είναι η μόνη ρεαλιστική πρόταση που σέβεται τις δύο αρχές βάσει των οποίων έχει εξελιχθεί η διαπραγμάτευση, δηλαδή ότι εμείς θα σεβόμαστε κανόνες της ευρωζώνης ακόμα κι αν διαφωνούμε με αυτούς, αλλά και οι δανειστές θα πρέπει να σεβαστούν την εντολή του ελληνικού λαού.
Και διευκρινίζω, ότι η πρόταση που καταθέσαμε είναι με βάση την πορεία των διαπραγματεύσεων τέσσερις μήνες τώρα και όχι η πρόταση που θα ήθελε να καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση, γιατί τότε απλά θα καταθέταμε το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης». Κάτι που δεν συνέβη από την άλλη πλευρά. Για να συζητήσουμε πρέπει να γίνει αποδεκτό, ότι η δική μας πρόταση είναι η μόνη βάση συζήτησης. Αυτό είναι το δικό μας αίτημα σε αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης.
Για τη συζήτηση περί εκλογών
Ας αποδραματοποιήσουμε τη συζήτηση για το ενδεχόμενο εκλογών. Εμείς από την αρχή εργαζόμαστε για μια λύση στα όρια της εντολής που έχουμε λάβει, δηλαδή για μια λύση εντός ευρωζώνης χωρίς λιτότητα, να βγει η χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Από την αρχή έχουμε πει, αν οποιαδήποτε στιγμή βρεθούμε εκτός των ορίων της εντολής, αν η άλλη πλευρά συνεχίσει να επιμένει σε μια καταστροφική πολιτική που οδήγησε στην ανθρωπιστική κρίση, την ανεργία με τις καταστροφικές επιπτώσεις, τότε εμείς το λόγο θα τον δώσουμε ξανά στο λαό. Δεν χρειάζεται να το δραματοποιούμε.
Σήμερα βρισκόμαστε ακόμα μέσα στη διαπραγμάτευση. Κι όσο είμαστε μέσα στη διαπραγμάτευση εμείς θα παλεύουμε μέχρι την τελευταία στιγμή για να πάρουμε μια συμφωνία που δεν θα ρίχνει το βάρος ξανά στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα και θα δίνει χρόνο και χώρο στην κυβέρνηση για την εφαρμογή του προγράμματός μας. Όλα τα άλλα ζητήματα καλό θα είναι να τα δούμε μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης, αν αυτά προκύψουν.
Για το αίτημα στο ΔΝΤ
Και γι’ αυτό δεν χρειάζεται καμία δραματοποίηση. Υπήρχε μια δυνατότητα την οποία αξιοποίησε η χώρα μέσα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.
Για την ελληνική πρόταση
Η πρόταση που καταθέσαμε δεν είναι μια πρόταση με βάση τις διαθέσεις της ελληνικής πλευράς. Παρόλα αυτά είναι μια πρόταση οριακή, έχει όμως πάρα πολλά στοιχεία που μας διαφοροποιούν από το προηγούμενο καθεστώς που μέχρι σήμερα εφαρμοζόταν. Αλλάζει το ποιος θα επωμιστεί το βάρος των μέτρων.
Σε αυτή την πρόταση το βάρος δεν μετακυλίεται στα χαμηλά και μεσαία στρώματα, αλλά προέρχεται από τις τηλεοπτικές άδειες, την εισφορά αλληλεγγύης για τα μεγάλα εισοδήματα, την έκτακτη εισφορά των πολύ κερδοφόρων επιχειρήσεων, από τους φορολογικούς ελέγχους, το χτύπημα του λαθρεμπορίου, των χρημάτων που βρίσκονται στο εξωτερικό και των προσώπων που βρίσκονται στις διάφορες λίστες. Επαναφέρει διευκολύνσεις, προσπαθεί να επουλώσει πληγές για τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Επιδιώκει να βγάλει τη χώρα από το προηγούμενο καθεστώς διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και αφαίμαξης των χαμηλών εισοδημάτων. Βάζει το θέμα των εργασιακών σχέσεων και δεν ακουμπά τις συντάξεις.
Οι αλλαγές με αυξήσεις στο ΦΠΑ είναι μια αρνητική εξέλιξη για εμάς. Γιατί ο ΦΠΑ είναι ένας οριζόντιος φόρος και χτυπάει όλα τα στρώματα με τον ίδιο τρόπο. Και γι’ αυτό είναι ένας άδικος φόρος.
Από εκεί και πέρα όμως εμείς προσπαθούμε και τα έχουμε στην πρότασή μας να μειωθεί για τα φάρμακα έστω και από το 6,5% στο 6%, για την ενέργεια να πάει από το 13% στο 11% και αυτό σημαίνει, ότι θα διευκολύνονται τα λαϊκά νοικοκυριά. Μια σειρά από τρόφιμα να πάνε στο 11%. Υπάρχουν αλλαγές και ανάσες που δίνονται στην οικονομία. Το να είναι η εστίαση και τα ξενοδοχεία στο 11% είναι ώθηση. Λέω όμως, ότι για εμάς ο ΦΠΑ με αυξήσεις είναι αρνητική εξέλιξη.
Αλλά δίνουμε το ΦΠΑ για να πάρουμε τη βιώσιμη λύση για τα επόμενα χρόνια, δηλαδή τη διευθέτηση του χρέους ή τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Υπάρχει το 1 δισ. από το ΦΠΑ, αλλά το ποσό που θα γλιτώσει η χώρα με τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα που εμείς προτείνουμε σε σχέση με αυτά που είχε εγκρίνει η κυβέρνηση Σαμαρά, είναι πάνω από 10 δισ. Δίνουμε 1 δισ. αλλά παίρνουμε 10 δισ. ευρώ.
Κάνουμε παραχωρήσεις εκτός του προγράμματός μας, επώδυνες παραχωρήσεις για να πάρουμε μια λύση για το χρέος που θα αλλάξει την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια. Αν δεν συζητάμε για το χρέος, δεν συζητάμε και για το ΦΠΑ. Τα μέτρα που θα πάρουμε σήμερα πρέπει να είναι και το κοινό προαπαιτούμενο για την επίλυση του χρέους, δηλαδή όταν οριστικοποιηθεί η συζήτηση για το χρέος δεν θα ζητηθούν νέα μέτρα.
Μια καθαρή απόφαση που θα περιλαμβάνει το ζήτημα του χρέους από το Eurogroup και μια καθαρή δέσμευση από τους ηγέτες της Ευρώπης, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει με τη θηλιά του χρέους και με μέτρα λιτότητας που τη βυθίζουν όλο πιο βαθιά στην ύφεση.
Αυτό είναι το βασικό μας πολιτικό σχέδιο, να σπάσουμε το φαύλο κύκλο της λιτότητας και της ύφεσης και να βγούμε από αυτή τη διαπραγμάτευση κερδίζοντας χρόνο και χώρο για να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης με νέες θέσεις εργασίας και νέο πλούτο που θα αναδιανέμεται. Και στη βάση αυτού του σχεδίου κάνουμε και υποχωρήσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου