Το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο που τακτοποιεί μετά από παλινωδίες ετών την εκκρεμότητα των εκατοντάδων χιλιάδων παιδιών μεταναστευτικής καταγωγής με τη χώρα που ζουν, την Ελλάδα, ήρθε στη Βουλή.
Έτσι το...
νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο τροποποιεί τον κώδικα της ελληνικής ιθαγένειας, επανακαθορίζει τις προϋποθέσεις για την κτήση ελληνικής ιθαγένειας που γίνεται πλέον με δήλωση και αίτηση λόγω γέννησης και φοίτησης ή φοίτησης σε σχολείο στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις την ελληνική ιθαγένεια αποκτούν:
Παιδιά αλλοδαπών που γεννιούνται στην Ελλάδα υπό την προϋπόθεση εγγραφής και φοίτησης σε σχολείο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και νόμιμης συνεχούς παραμονής ενός εκ των γονέων τους, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Ανήλικοι αλλοδαποί που κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και έχουν ολοκληρώσει τη φοίτηση είτε εννέα τάξεων είτε έξι τάξεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Αλλοδαποί που κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και είναι απόφοιτοι ελληνικού ΑΕΙ ή ΤΕΙ, εφόσον διαθέτουν απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα.
Ακόμη με το νομοσχέδιο επιχειρείται να δοθεί λύση στο θέμα της απώλειας της ελληνικής ιθαγένειας από τέκνο αλλοδαπού, που την απέκτησε με δήλωση ή πολιτογράφηση.
Ο νέος κώδικας ρυθμίζει και θέματα χορήγησης άδειας διαμονής με δικαίωμα εργασίας στους πολίτες τρίτων χωρών. Ανάμεσα σε άλλα προβλέπει:
Μείωση του απαιτούμενου τέλους που καταβάλλει ο εργοδότης για κάθε πολίτη τρίτης χώρας που απασχολεί με εποχική εργασία από τα 150 ευρώ στα 50 και προκαταβολή στον ΟΓΑ ασφαλιστικών εισφορών ενός μήνα για κάθε απασχολούμενο.
Τη χορήγηση θεώρησης εισόδου για εποχική εργασία μέχρι τρεις μήνες ή πολλαπλών εισόδου μέγιστης διαμονής έξι μηνών ανά δωδεκάμηνο.
Ότι ενήλικες υπήκοοι τρίτων χωρών που έχουν αποφοιτήσει από το σχολείο δεν απαιτείται να πάρουν άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους ρύθμιση που αφορά μεταξύ άλλων θύματα και μάρτυρες εγκλημάτων ρατσιστικής βίας.
Τη δυνατότητα απόκτησης διαμονής μακράς διάρκειας για τους κατόχους Εθνικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς.
Σε περίπτωση που γεννηθεί παιδί στην Ελλάδα, ως την έναρξη ισχύος του νόμου, από γονέα που διαμένει σε χώρα με άδεια διαμονής, μπορεί να χορηγηθεί στον έτερο γονέα άδεια διαμονής για οικογενειακή επανένωση.
Μείωση στα 150 ευρώ από 1500-3000 ευρώ που ισχύει σήμερα του προστίμου για ανακριβείς δηλώσεις ή βεβαιώσεις στο πλαίσιο του Κώδικα.
Διατήρηση του Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς των αλλοδαπών συζύγων ομογενών από την Αλβανία που έχουν πολιτογραφηθεί, εκτός των οριζόμενων περιπτώσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου