«Δεν υπογράφουμε», ήταν η πρώτη αντίδραση κορυφαίων στελεχών του Μεγάρου Μαξίμου όταν έλαβαν το πεντασέλιδο «σοκαριστικό» κείμενο που ενεχείρισε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στον Αλέξη Τσίπρα.
Η...
συγκεκριμένη φράση απηχεί την κάθετη άρνηση της Αθήνας να συναινέσει στις σκληρές κοινές προτάσεις των τριών θεσμών.
«Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση μια τέτοια προβληματική πρόταση» προσέθεταν οι ίδιες πηγές, μεταφέροντας την εικόνα μια δέσμης προτάσεων που βρίσκεται σε τεράστια απόσταση από τις επιδιώξεις της ελληνικής κυβέρνησης.
Τι ζητούν οι δανειστές
Χαρακτηριστικό των σκληρών μέτρων που περιλαμβάνει η πρόταση των δανειστών είναι ότι αφορούν μόνον το επόμενο δίμηνο, ενώ για τον Σεπτέμβριο υπάρχει απαίτηση για νέο πακέτο.
Χαρακτηριστικά οι τρεις θεσμοί προτείνουν:
● Να ισχύσουν δύο δείκτες στον ΦΠΑ: ένας στο 11%, στον οποίο θα ενταχθούν και τα φάρμακα, και ένας στο 23% στον οποίο θα υπόκεινται η ενέργεια και η εστίαση. Αν ισχύσουν αυτά, τότε θα προκληθούν αλυσιδωτές αυξήσεις σε όλα τα προϊόντα.
● Να μειωθούν οι συντάξεις κατά το 1% του ΑΕΠ, δηλαδή κατά 1,8 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι κάθε μήνα το Δημόσιο δαπανά περίπου 3 δισ. ευρώ.
● Κατάργηση του ΕΚΑΣ. Πρόκειται για μια απολύτως προκλητική πρόταση, αν αναλογιστεί κανείς ότι το συγκεκριμένο βοήθημα χορηγείται σε χαμηλοσυνταξιούχους, ενώ το συνολικό ποσό είναι κάτω από 100 εκατ. ευρώ.
● Να ιδιωτικοποιηθούν ο ΑΔΜΗΕ και η «μικρή ΔΕΗ». Η κυβέρνηση έχει απορρίψει επανειλημμένα αυτή την απαίτηση.
● Απελευθέρωση προϊόντων και επαγγελμάτων βάσει της παλαιότερης «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ.
● Πρωτογενή πλεονάσματα 1% για το 2015, 2% για το 2016, 3% για το 2017 και 3,5% για το 2018.
Επιπρόσθετα, στην πρόταση των θεσμών δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στο χρέος και την αναδιάρθρωσή του, ούτε καν στις υποχρεώσεις που έχει να φέρει εις πέρας η Ελλάδα τους επόμενους μήνες.
πηγη efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου