2.6.15

Δεν εξετάστηκε συμφωνία-τελεσίγραφο...

Δεν εξετάστηκε συμφωνία-τελεσίγραφο στην πενταμερή του Βερολίνου
...λέει αξιωματούχος του Ευρωσυστήματος.
Στο Brussels Group οι αποφάσεις...
Διαψεύδουν πηγές του Ευρωσυστήματος πληροφορίες που αναφέρουν ότι...
στη συνάντηση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, τη Δευτέρα στο Βερολίνο, εξετάσθηκε το περιεχόμενο μιας τηλεγραφικού τύπου συμφωνίας (take it or leave it) για την Ελλάδα.

Μιλώντας στο in.gr αξιωματούχος του Ευρωσυστήματος ξεκαθάρισε πως οι αποφάσεις για το περιεχόμενο της τελικής συμφωνίας Ελλάδος – πιστωτών θα ληφθούν στο Brussels Group.


Ερωτηθείς συγκεκριμένα για το εάν παρουσιάστηκε στην Ελλάδα μια συμφωνία του τύπου «το παίρνεις ή το αφήνεις», δηλαδή μια «συμφωνία-τελεσίγραφο» ο αξιωματούχος απάντησε τα εξής: «Δεν έχω καμία πληροφορία που να επιβεβαιώνει ότι παρουσιάστηκε μια τέτοια συμφωνία. Απ 'όσο γνωρίζω, οι Βρυξέλλες εξακολουθούν να είναι το μέρος όπου θα πρέπει να επιτευχθεί πρώτα μια συμφωνία».


Η δήλωση του αξιωματούχου ουσιαστικά καταδεικνύει πως η πολύμηνη προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να υπάρξει μια πολιτική απόφαση για την Ελλάδα και όχι μια συμφωνία που θα βασισθεί στην αξιώσεις των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ στη φάση αυτή δεν έχει τελεσφορήσει.


Η αναφορά στο Brussels Group επιβεβαιώνει και την ενημέρωση που έκανε τις πρώτες πρωινές ώρες ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ από το Βερολίνο, σύμφωνα με τον οποίο οι πέντε αξιωματούχοι συζήτησαν την κατάσταση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών και συμφώνησαν ότι είναι αναγκαία η εντατική προσπάθεια για την επίτευξη συμφωνίας.


Σύμφωνα πάντως με διασταυρωμένες πληροφορίες στην πενταμερή συνάντηση του Βερολίνου εξετάσθηκαν οι «κόκκινες» γραμμές εκάστου θεσμού ξεχωριστά και της ελληνικής κυβέρνησης παράλληλα και δόθηκε μια πλήρης εικόνα στους συμμετέχοντες για το ποια είναι τα «αγκάθια» των διαπραγματεύσεων.


Πάντως, όλα δείχνουν πως η επιχειρηματολογία που ανέπτυξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην εφημερίδα Le Monde για εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης σε ένα πλαίσιο ισότητας και αλληλεγγύης μεταξύ των λαών και των πολιτών της δεν εισακούσθηκε.


Ο κ. Τσίπρας είχε υποστηρίξει χαρακτηριστικά πως «δεν είναι δυνατόν να ζητείται από την νέα ελληνική κυβέρνηση να κάνει τα ίδια με την προηγούμενη –η οποία, δεν πρέπει να ξεχνάμε, απέτυχε παταγωδώς», καθώς «διαφορετικά θα έπρεπε να καταργήσουμε τις εκλογές σε όσες χώρες βρίσκονται σε πρόγραμμα» και να αποδεχτούμε «να διορίζονται οι υπουργοί και οι πρωθυπουργοί από τους θεσμούς και οι πολίτες να αποστερούνται από το δικαίωμα του εκλέγειν μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος»...

πηγή in.gr
Θανάσης Κουκάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: