Eπιμένουν στις θέσεις τους Αθήνα και εταίροι...
Σε φουλ ρυθμούς είναι οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group, με στόχο τον «κοινό τόπο» που θα οδηγήσει στην συμφωνία, με Αθήνα και εταίρους να ανταλλάσσουν...
«μηνύματα» σε διαφορετικό μήκος κύματος.
Η ελληνική αντιπροσωπεία στη βελγική πρωτεύουσα, που ξεπερνάει τα 20 άτομα, ανταλλάσσει στοιχεία και προτάσεις με τους τεχνοκράτες των θεσμών και αυτό δεν αποκλείεται να συνεχιστεί και την Κυριακή.
Oι δανειστές πιέζουν ασφυκτικά για επιτάχυνση των συζητήσεων για το ασφαλιστικό, το εργασιακό και το φορολογικό, ενώ από την πλευρά της, η ελληνική πλευρά εμμένει στις «κόκκινες γραμμές» που έχουν τεθεί.
Η Αθήνα αναμένει η λύση να δοθεί πριν από την 11η Μαΐου ίσως και με την σύγκληση ενός έκτακτου Eurogroup. Μία έκτακτη συνεδρίασή του την Δευτέρα φαίνεται να είναι μακριά, καθώς ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ αρχίζει περιοδεία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ο ολλανδός ΥΠΟΙΚ, πάντως, μίλησε χθες για πρόοδο. «Είναι νωρίς να πούμε εάν οι διαπραγματεύσεις έχουν φτάσει σε σημείο καμπής» ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup στην ολλανδική Βουλή, σημειώνοντας, ωστόσο, πως έχει επιτευχθεί πρόοδος στις διαβουλεύσεις και προσθέτοντας ότι στο Brussels Group γίνονται «σοβαρές συζητήσεις» αναφορικά με τη χώρα μας.
O πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, από την πλευρά του, κράτησε χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών λέγοντας ότι «υπάρχει πολύς δρόμος να διανύσουμε με την Αθήνα». «Η Ελλάδα πρέπει να συμμορφωθεί με τις συμφωνίες του Eurogroup, και να υιοθετήσει βιώσιμές και αξιόπιστες οικονομικά και δημοσιονομικά πολιτικές. Αν θέλει να υλοποιήσει το προεκλογικό της πρόγραμμα τότε θα πρέπει να εξασφαλίσει και την ανάλογη χρηματοδότηση» τόνισε σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Rheinische Post.
«Οι κόκκινες γραμμές παραμένουν ως έχουν» δηλώνει σε συνέντευξή του στην «Αγορά» ο κυβερνητικός εκπροσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Είναι αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας, ξεκαθαρίζει όμως πως αν δεν υπάρξει τελικά συμφωνία προέχουν οι μισθοί και οι συντάξεις έναντι της αποπληρωμής των δανειστών.
Δεν πρόκειται να πάρουμε επιπλέον υφεσιακά μέτρα που επεκτείνουν τη λιτότητα, όπως για παράδειγμα οι οριζόντιες αυξήσεις των συντελεστών του ΦΠΑ, δεν πρόκεται να προχωρήσουμε σε μειώσεις συντάξεων, δεν πρόκειται να προχωρήσουμε την αποδόμηση των εργασιακών συντάξεων» δηλώνει, την ίδια ώρα, στην εφημερίδα «Επένδυση» ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Παράλληλα, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης διαμηνύει ότι «η Αριστερά δεν θα λερώσει τα χέρια της μέσα σε μια συμφωνία αντεργατικού και νεοφιλελεύθερου "βούρκου"».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου