Σε ηλικία 68 ετών έφυγε από τη ζωή ο Φάνης Τσιμιγκάτος, ο σπουδαίος Μαραθωνοδρόμος που μεταξύ άλλων είχε στεφθεί πέντε φορές πρωταθλητής Ελλάδας και αργυρός Βαλκανιονίκης, ενώ κατείχε το ρεκόρ στην κλασική διαδρομή για... 22 ολόκληρα χρόνια.
Ποιος ήταν
Ο Φάνης Τσιμιγκάτος ήταν ο πρώτος νικητής του πρώτου Διεθνούς Μαραθωνίου "Γρηγόρης Λαμπράκης" το 1983 με επίδοση 2ώρες 28.18. Στον αγώνα αυτό πήρε επίσης την δεύτερη και τρίτη θέση στις επόμενες διοργανώσεις του 1984 και 1985.
Ήταν κάτοχος της καλύτερης ελληνικής επίδοσης στην κλασική διαδρομή με 2.19.55 από 7/3/1982 μέχρι το 2004 όταν την κατέρριψε ο Νίκος Πολλιάς στου Ολυμπιακούς αγώνες (29/8) της Αθήνας.
Είχε στεφθεί πέντε φορές πρωταθλητής Ελλάδας στον Μαραθώνιο, αργυρός Βαλκανιονίκης το 1974 στη Σόφια ενώ την ίδια χρονιά συμμετείχε στους πανευρωπαϊκούς της Ρώμης όπου εγκατέλειψε. Σαν βετεράνος κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Μελβούρνης το 1987.
Συλλυπητήρια από Κοντονή
“Ο Υφυπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Σταύρος Κοντονής και ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός εκφράζουν τα θερμά συλλυπητήριά τους στην οικογένεια του πρωταθλητή Φάνη Τσιμιγκάτου, ο οποίος συνέδεσε το όνομά του με το ιδιαίτερα επίπονο άθλημα του Μαραθωνίου Δρόμου
Ο Φάνης Τσιμιγκάτος με τη γενναία και αξιοπρεπή μάχη που έδωσε τα τελευταία χρόνια για να ξεπεράσει το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε, απέδειξε περίτρανα ότι δεν ήταν τυχαία ο επί σειρά ετών κορυφαίος Έλληνας Μαραθωνοδρόμος. Η σπουδαία αθλητική του σταδιοδρομία παράλληλα με το ακέραιο χαρακτήρα του αποτελεί φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση για όλες τις επόμενες γενιές αθλητών”.
H ανακοίνωση του ΣΕΓΑΣ:
"Ο δρομέας με την ατσάλινη ψυχή, τον ιδιόμορφο και ξεχωριστό χαρακτήρα, με τον πλούσιο συναισθηματικό χαρακτήρα "πήρε" τον δρόμο χωρίς επιστροφή αφού πρώτα έδωσε για πολλά χρόνια μια ιδιαίτερη μάχη για να μην εγκαταλείψει τη ζωή.
Η κηδεία του θα γίνει το Σάββατο στις 10:30 το πρωί από τον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Πατρών και θα ταφεί στο Ά΄ Δημοτικό Νεκροταφείο Πατρών.
Ο Φάνης ήταν ο πρώτος νικητής του πρώτου Διεθνή Μαραθωνίου "Γρηγόρης Λαμπράκης" το 1983 με επίδοση 2ώρες 28.18. Στον αγώνα αυτό πήρε επίσης την δεύτερη και τρίτη θέση στις επόμενες διοργανώσεις του 1984 και 1985.
Αθλητής της Παναχαϊκή ΓΕ, γεννήθηκε στην Πάτρα το 1947. Ήταν παντρεμένος με την αγαπημένη του Ζωή, με την οποία είχαν τρία παιδιά, δυο αγόρια, τον Νίκο και τον Πέτρο και ένα κορίτσι, την Ευθυμία, από την οποία είχε γίνει και παππούς.
Κάτοχος της καλύτερης ελληνικής επίδοσης στην κλασική διαδρομή με 2.19.55 από 7/3/1982 μέχρι το 2004 όταν την κατέρριψε ο Νίκος Πολλιάς στου Ολυμπιακούς αγώνες (29/8) της Αθήνας.
Είχε στεφθεί πέντε φορές πρωταθλητής Ελλάδας στον Μαραθώνιο, αργυρός Βαλκανιονίκης το 1974 στη Σόφια ενώ την ίδια χρονιά συμμετείχε στους πανευρωπαϊκούς της Ρώμης όπου εγκατέλειψε.
Σαν βετεράνος κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Μελβούρνης το 1987.
Ο πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους στην οικογένειά του Φάνη Τσιμιγκάτου ενώ θα κατατεθεί στεφάνι και θα παραβρεθεί αντιπροσωπεία στην κηδεία του το Σάββατο.
Εξάλλου, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Αθλητικών Σωματείων Σ.Ε.Γ.Α.Σ. Βόρειας Πελ/σου μετά το άγγελμα του κορυφαίου μαραθωνοδρόμου αποφάσισε ομόφωνα τα εξής:
1. Να εκφράσει στην οικογένεια του εκλιπόντος τα θερμά του συλλυπητήρια.
2. Να εκφράσει επίσης στο σωματείο του, την Παναχαϊκή Γ.Ε., τα θερμά του συλλυπητήρια.
3. Να υπενθυμίσει στους πολίτες τη μεγάλη προσφορά του για πολλές δεκαετίες στον Ελληνικό Κλασικό Αθλητισμό και ειδικότερα της Πάτρας, για τον οποίο είχε γίνει κορυφαίο σύμβολο και πραγματικός εκφραστής του υγιούς Αθλητισμού, με υψηλά και αγνά ιδεώδη, μαχητής μέχρι το τέλος.
4. Συμμετέχοντας στο πένθος, να παραστεί σύσσωμο στην κηδεία και αντί στεφάνου να κατατεθεί χρηματικό ποσόν σε Ίδρυμα της Πόλης.
5. Τέλος επιφυλάσσεται για μελλοντικές δράσεις μνήμης για το μεγάλο ΑΘΛΗΤΗ και ΦΙΛΟ Φάνη, αντάξιες της προσφοράς του".
topontiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου