1.5.15

Μηλιός: Η κυβέρνηση έχει δύο εντολές...

Γιάννης Μηλιός
Την ελπίδα και την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση θα καταλήξει σύντομα με τους θεσμούς-πιστωτές σε μία λύση που θα έχει μόνο νικητές («win-win») εξέφρασε το μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μηλιός σε συζήτηση στο London School of Economics το βράδυ της Πέμπτης με θέμα τη...
λιτότητα στην Ευρώπη, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ Θανάσης Γκαβός.

Ερωτηθείς μάλιστα να προσδιορίσει αυτή τη λύση, ο κ. Μηλιός είπε πως η κυβέρνηση έχει δύο εντολές: Να παραμείνει στην ευρωζώνη και να σταθεροποιήσει την οικονομία τερματίζοντας τις περικοπές μισθών και την αποξήλωση της κοινωνικής πρόνοιας και υγείας, αλλά και να έρθει σε συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους για να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησης του κράτους, ώστε να αποπληρώσει τους θεσμούς. «Πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ αυτών των δύο εντολών», συμπλήρωσε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην εισήγησή του, ο Γιάννης Μηλιός επέκρινε δριμύτατα την πολιτική λιτότητας λέγοντας ότι είναι ο ακρογωνιαίος λίθος των νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Προειδοποίησε πως αν η λιτότητα συνεχιστεί, τότε το ευρωπαϊκό μοντέλο κοινωνικής πρόνοιας θα μείνει στη μνήμη ως ένα κακό ανέκδοτο. «Η ιστορική εμπειρία μας διδάσκει ότι υπάρχει εναλλακτική στη λιτότητα και τον νεοφιλελευθερισμό. Το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο πρέπει και μπορεί να επανιδρυθεί», είπε ο κ. Μηλιός.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη σημείωσε ότι η υποτίμηση της αγοραστικής δύναμης και του βιοτικού επιπέδου του λαού μέσω της υποτίμησης του νομίσματος δεν είναι κάτι που επιθυμεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Πρόσθεσε ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν είναι εξαγωγείς, επομένως από ένα Grexit θα ωφελούνταν οι έχοντες και όχι η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας.

Πολ Μέισον

Κατά της λιτότητας τάχθηκε και ο οικονομικός αρχισυντάκτης του βρετανικού Channel 4 Πολ Μέισον, λέγοντας ότι στην Ελλάδα έχει καταστρέψει το ανθρώπινο δυναμικό. Προειδοποίησε ότι με τη λιτότητα η Ευρώπη αυτοκαταστρέφεται, αποδίδοντας ευθύνες στη Γερμανία και στην ΕΚΤ. Έκανε λόγο για διάλυση της δημοκρατίας στην Ελλάδα και συντριβή της αλληλεγγύης μεταξύ των εταίρων, στεκόμενος στην απαίτηση των πιστωτών από την Ελλάδα για πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% επί του ΑΕΠ. Απαντώντας σε σχόλιο συνομιλητή του, είπε ότι δεν πρόκειται για ύφεση του Τσίπρα, αλλά του Ντράγκι, του Σόιμπλε και της Μπούντεσμπανκ.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...


Δεν υπάρχουν σχόλια: