Παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού, για τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους...
Καθοριστική σημασία για την εξέλιξη της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης θα έχει η τελική έκβαση του «ελληνικού ζητήματος», όπως σημειώνει σε άρθρο του για την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους,ο Γιώργος Παπανδρέου.
Ο...
πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών τονίζει ότι «αν αποτύχουμε, ούτε οι Ελληνες ούτε άλλος ευρωπαϊκός λαός θα βγει κερδισμένος», ενώ σημειώνει ότι «η ΕΕ και η Ελληνική κυβέρνηση έχουν εγκλωβιστεί».
Ο κ. Παπανδρέου υπογραμμίζει ότι δεν εισακούστηκε η πρόταση του Κινήματος για ένα Ελληνικό Σχέδιο που θα βοηθούσε την ελληνική οικονομία να αντιστραφεί από παρασιτική σε παραγωγική και επισημαίνει ότι χωρίς αυτό δεν υπάρχει βιώσιμη πορεία για τη χώρα.
Αναλυτικά το άρθρο του Γιώργου Παπανδρέου:
Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαχειρίστηκε την οικονομική κρίση από το 2008 ως ένα εσωτερικό ζήτημα των χωρών που επλήγησαν από αυτήν. Μετέθεσε έτσι, όλο το βάρος προσαρμογής στα επιμέρους κράτη - μέλη, αντί να δει τις συστημικές αδυναμίες του ΕΥΡΩ και τις διεθνείς παραμέτρους. Καλλιέργησε με τον τρόπο αυτό τον εθνικισμό και την εσωστρέφεια. Τις προκαταλήψεις και το διχασμό.
Η τελική έκβαση του "ελληνικού ζητήματος", θα έχει καθοριστική σημασία για την εξέλιξη της Ευρώπης αλλά και της περιοχής.
Αν αποτύχουμε, ούτε οι Έλληνες, ούτε άλλος ευρωπαϊκός λαός θα βγει κερδισμένος.
Θα θριαμβεύσουν τα αρνητικά στερεότυπα μεταξύ των λαών, των πολιτών της Ευρώπης. Θα ζήσουμε την έξαρση του εθνικισμού και την αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων για αυτήν την κακή εξέλιξη. Θα ακολουθήσουν αλληλοκατηγορίες, που θα δηλητηριάσουν περαιτέρω το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Η αποτυχία θα ρίχνει νερό στο μύλο όσων υιοθετούν ακραίες φωνές και πρακτικές - λαϊκιστικές, εθνικιστικές, ακόμη και φασιστικές.
Τότε, η Ευρώπη θα φαντάζει, με δική της ευθύνη, μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης για τον Ευρωπαίο πολίτη αλλά και για την ευρύτερη γειτονιά μας, που θα σπαράσσεται χωρίς προοπτική καλλιεργώντας τις διαχωριστικές γραμμές ακόμα και με αιμοτοχυσίες.
Θα αμφισβητηθεί η βάση της φιλοσοφίας πάνω στην οποία οικοδομήθηκε η Ένωση, τη στιγμή που απαιτείται συνεργασία και ειρηνική συμβίωση στον πλανήτη μας. Θα αμφισβητηθεί ένα πρότυπο εγχείρημα παγκόσμιας σημασίας. Ένα δημοκρατικό εγχείρημα, που είχε και έχει στόχο να αποδείξει ότι, διαφορετικοί λαοί μπορούν και ενώνουν τις δυνάμεις τους στη βάση των κοινών αξιών τους και της αλληλεγγύης και μπορούν να αντιμετωπίζουν συλλογικά και αποτελεσματικά κρίσεις και προκλήσεις μιας διεθνοποιημένης οικονομίας. Όπως η οικονομική, η οικολογική, η προσφυγική κρίση.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο, ΕΔΩ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.