30.5.15

«Μαχαίρι» στις συντάξεις ...

«Μαχαίρι» στις συντάξεις ή «ηλεκτροσόκ» στις ΔΕΚΟ ζητούν οι δανειστές
...ή, «ηλεκτροσόκ» στις ΔΕΚΟ ζητούν οι δανειστές...
«Μαχαίρι» στις συντάξεις ή αυξήσεις-φωτιά στους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ ζητούν τώρα οι θεσμοί  να αποδεχτεί η κυβέρνηση, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση στο Brussels Group.

Το παζάρι για...
τον ΦΠΑ λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις, με τους δανειστές να ζητούν μέτρα άμεσης απόδοσης ύψους 3,5-4 δισ. ευρώ για να καλύψουν το δημοσιονομικό κενό –και ο λογαριασμός φαίνεται να μεγαλώνει καθώς θεωρούν ότι τα νέα μέτρα που αντιπροτείνει στη φάση αυτή η κυβέρνηση θυμίζουν ... προεκλογικές παροχές αντί για πρόγραμμα που έχει ανάγκη τη βοήθεια των δανειστών της.

Ειδικά το ΔΝΤ αξιώνει περικοπές στις συντάξεις, επικουρικές και κύριες, ή αύξηση άμεσα των ορίων συνταξιοδότησης για όσους περιμένουν να τη λάβουν πρόωρα, θεωρώντας το ως το πιο σίγουρο μέτρο εξοικονόμησης που διαθέτει η κυβέρνηση, αλλιώς δεν υπογράφει τη συμφωνία. Όσο όμως η κυβέρνηση αρνείται να παραβιάσει «κόκκινες γραμμές», η πίεση στο Brussels Group προς την ομάδα Χουλιαράκη μεταφέρεται στα εισπρακτικά μέτρα και ειδικά για τον ΦΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκπρόσωποι των θεσμών εισηγούνται να μεταφερθούν στον νέο υψηλό συντελεστή ΦΠΑ που συμφωνηθεί (22%-23% πιθανότατα) και όλα τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ. Ζητούν επίσης να ισχύσει από το καλοκαίρι και όχι από το φθινόπωρο και μετά.

Ο λόγος είναι, όπως λένε πηγές των δανειστών, ότι μόνον ο ΦΠΑ που εισπράττουν οι ΔΕΚΟ θεωρείται ασφαλές έσοδο για το δημόσιο, επειδή τον αποδίδουν στο ακέραιο, ενώ η είσπραξη από κάθε άλλη πηγή εσόδων ΦΠΑ αμφισβητείται, λόγω του υψηλού κινδύνου φοροαποφυγής από τους υπόχρεους.

Με τα δεδομένα αυτά, οι συζητήσεις στο Brussels Group συνεχίζονται μεν, αλλά βασανιστικά αργά, παρά και τις πληροφορίες για κελεύσματα από την Άγκελα Μέρκελ να χαλαρώσουν οι πιέσεις στην ελληνική πλευρά.

Στην Αθήνα όμως αισοδοξούν όμως ότι  τελικώς θα υπάρξει επιτάχυνση των συνομιλιών. Ποντάρουν πολλά σε επαφές που θα συνεχίσει να έχει τις επόμενες ώρες και μέρες ο πρωθυπουργός σε υψηλότατο επίπεδο, και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, για να αντιστρέψει το κακό κλίμα. Παράλληλα διενεργούνται επαφές σε όλα τα επίπεδα και με αξιωματούχους άλλων ισχυρών χωρών του κόσμου που μετέχουν στο G7 που συνεδριάζει στη Δρέσδη. Και έτσι ακόμα όμως, φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο να προκύψει έγκαιρα περιθώριο επαρκούς συμφωνίας με τους δανειστές, τουλάχιστον μέσα στο σαββατοκύριακο.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.