6.4.15

Γιατί «μπλόκαραν» (ξανά) τα social media στην Τουρκία;...


Ένας Τούρκος εισαγγελέας ζήτησε να απαγορευθεί η πρόσβαση σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης μετά τη δημοσιοποίηση την προηγούμενη εβδομάδα φωτογραφιών ενός συναδέλφου του, τον οποίο...
ένοπλοι κρατούσαν όμηρο υπό την απειλή όπλου, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας.

«Έχει σχέση με τη δημοσιοποίηση της φωτογραφίας του εισαγγελέα. Αυτό που συνέβη μετά (τον φόνο του) είναι εξίσου επαχθές με το ίδιο το συμβάν», σχολίασε ο Ιμπραήμ Καλίν.

Νωρίτερα ένα μήνυμα της Τουρκικής Αρχής Τηλεπικοινωνιών (TIB) που αναρτήθηκε στο YouTube ανέφερε ότι οι αρχές της χώρας διέταξαν την απαγόρευση της πρόσβασης στο Twitter, το Facebook και το YouTube έπειτα από δικαστική απόφαση.

Όπως ανέφερε στον ιστότοπό της η εφημερίδα Χουριέτ, το μέτρο αυτό ελήφθη έπειτα από δικαστική απόφαση, με την οποία ζητείται να απαγορευθεί η πρόσβαση σε 166 ιστοσελίδες που είχαν μεταδώσει τη φωτογραφία του εισαγγελέα Σελίμ Κιράζ.

Στις 31 Μαρτίου μέλη μιας ακροαριστερής οργάνωσης κράτησαν όμηρο τον Κιράζ για περισσότερες από έξι ώρες και δημοσιοποίησαν σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης μια φωτογραφία που τον εμφάνιζε με ένα πιστόλι στον κρόταφο. Ο Κιράζ και οι δύο απαγωγείς του σκοτώθηκαν κατά την επέμβαση της αστυνομίας.

Ο εισαγγελέας αυτός είχε αναλάβει να ερευνήσει τις συνθήκες θανάτου του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν, που πέθανε στις 11 Μαρτίου 2014 έπειτα από 269 ημέρες σε κώμα, το οποίο προκλήθηκε όταν χτυπήθηκε στο κεφάλι από το κάνιστρο ενός δακρυγόνου από την αστυνομία στην Κωνσταντινούπολη στη διάρκεια μιας διαδήλωσης τον Ιούνιο του 2013.

Ήδη μία ημέρα μετά το τραγικό συμβάν, η τουρκική δικαιοσύνη ξεκίνησε έρευνα εναντίον των τεσσάρων εφημερίδων που αναπαρήγαγαν τη φωτογραφία αυτή του Κιράζ στους ιστότοπούς τους ή στα φύλλα τους.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που εμποδίζεται η πρόσβαση σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης μετά τον Μάρτιο του 2014, οπότε ο τότε πρωθυπουργός της Τουρκία και νυν πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ζητήσει να απαγορευθεί η πρόσβαση στο Facebook και το Twitter μετά τη δημοσιοποίηση υποκλαπεισών ηχογραφημένων συνομιλιών που φέρονται να αποδείκνυαν τη διαφθορά στο περιβάλλον του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: