5.4.15

Μπαλάφας: Η ρήξη δεν συμφέρει κανέναν…

Δεν υπάρχει εσωκομματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση...


Τη βεβαιότητά του ότι «θα καταλήξουμε σε συμφωνία, η ρήξη δεν συμφέρει ούτε εμάς, αλλά ούτε και αυτούς» εκφράζει ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Μπαλάφας, ο οποίος επιμένει ότι...
«η λύση προϋποθέτει πολλές ρήξεις».

Αναφερόμενος στην κυβέρνηση επισημαίνει πως «έκανε τα πρώτα της χιλιόμετρα, δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες για τριβές», δεν θεωρεί ότι υπάρχει «εσωκομματική αντιπολίτευση» και τάσσεται κατά των φαινομένων των καταλήψεων, στέλνοντας το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση «θα μας βρουν αποφασιστικά απέναντί τους».

• Ποια είναι τα όρια ενός έντιμου συμβιβασμού με τους εταίρους και μέχρι πού είναι διατεθειμένη η κυβέρνηση να φτάσει;

Εντιμος συμβιβασμός είναι αυτός που δεν καταργεί τον τελικό προορισμό σου. Στόχος μας είναι να περιλαμβάνει βραχυπρόθεσμες πραγματικές μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν το πρόσωπο του κράτους και της οικονομίας, που θα δώσουν πνοή στην ανάπτυξη και θα κάνουν την Ελλάδα σύγχρονη χώρα. Ο δικός μας έντιμος συμβιβασμός αποκλείει τη μείωση μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, αποκλείει την απελευθέρωση των απολύσεων και γενικά αποκλείει μέτρα που συντηρούν την ύφεση, προϋποθέτει να πληρώσουν επιτέλους οι «κατέχοντες». Ο δικός μας συμβιβασμός περιλαμβάνει λέξεις και έννοιες όπως «αξιοπρέπεια», «εθνική κυριαρχία», «εθνικό σχέδιο ανάπτυξης» και άλλες δύσκολες λέξεις όπως «Siemens», «κατοχικό δάνειο», «πολεμικές επανορθώσεις», οι οποίες ειπώθηκαν ακόμα και στο Βερολίνο. Αυτό που εμείς ονομάζουμε «έντιμο συμβιβασμό» για κάποιους είναι «ρήξη» ή ποιος ξέρει τι άλλο, ενώ άλλοι το χαρακτηρίζουν «συνθηκολόγηση», από «δεξιά» κι από «αριστερά».

• Ο πρωθυπουργός υιοθετεί το σύνθημα «μέσα ρήξη - έξω λύση». Αυτό το σύνθημα δεν αποπνέει έναν μάλλον περίεργο δυϊσμό;

Για μας η λύση προϋποθέτει πολλές ρήξεις. Αν δεν συγκρουστούμε με αυτούς που θησαύριζαν ακόμα και στα σκληρότερα χρόνια του μνημονίου, τι είδους λύση θα φέρουμε στη χώρα; Οταν η ίδια η Ευρώπη ψάχνει τη νέα της κατεύθυνση, στην ουσία παραδεχόμενη ότι η περίοδος της καταστροφικής λιτότητας πρέπει να λήξει, εμείς δεν θα παρέμβουμε προτείνοντας τις δικές μας λύσεις οι οποίες βέβαια προϋποθέτουν και ρήξεις; Οσον αφορά τις ρήξεις στο εσωτερικό, ήδη έχουμε αρχίσει. Λίστες, εμβάσματα, offshore, τριγωνικές συναλλαγές ψάχνονται εξονυχιστικά. Βλέπω μεγάλη ανησυχία και σκληρή αντιπολιτευτική διάθεση σε σειρά ισχυρών media τις τελευταίες μέρες, γεγονός που μπορεί να σχετίζεται με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού στην τελευταία Ολομέλεια της Βουλής αναφορικά με την αδειοδότηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων.

• Αν οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς δεν ευοδωθούν, πόσο κοντά θα είμαστε στη ρήξη με τους εταίρους;

Είμαι απολύτως σίγουρος ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία. Η ρήξη δεν συμφέρει ούτε εμάς, αλλά ούτε και αυτούς. Οχι μόνο για οικονομικούς, αλλά και για γεωπολιτικούς λόγους. Το έφερε έτσι η πραγματικότητα ώστε να αποτελούμε και ενεργειακό πέρασμα, αλλά και γέφυρα με ιδιαίτερα ευαίσθητες περιοχές. Απλά αν δείτε το διεθνές ενδιαφέρον για συναντήσεις με την ελληνική πολιτική ηγεσία, θα καταλάβετε σε τι αναφέρομαι…

• Ο πρωθυπουργός επισκέπτεται τη Μόσχα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επισκέφθηκε το Πεκίνο, αναζητούνται εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης;

Αναζητούνται αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες. Ο σημαντικότερος οικονομικός εταίρος των Ρώσων είναι η Γερμανία, των Κινέζων οι ΗΠΑ. Εμείς δηλαδή γιατί να μην κάνουμε αυτό που κάνουν όλες οι υπόλοιπες χώρες; Γιατί να αυτοχειριαστούμε οικονομικά και πολιτικά; Αν στο πλαίσιο αυτών των συνεργασιών προκύψουν και συνεργασίες στο χρηματοοικονομικό, θα είναι ευπρόσδεκτες. Αυτό βέβαια δεν αλλάζει τις προτεραιότητες και τον προσανατολισμό μας. Δεν θέτει σε αμφισβήτηση τη θέση μας στην Ε.Ε. και την ευρωζώνη.

• Κομβικό σημείο της πολιτικής σας είναι οι ιδιωτικοποιήσεις. Τελικά ποιο μοντέλο θα εφαρμοστεί, π.χ. στον ΟΛΠ και τα αεροδρόμια;

Δεν είναι υποχρεωτικό το μοντέλο συμμετοχής του Δημοσίου στις συμπράξεις σε λιμάνια και αεροδρόμια να είναι παντού ίδιο. Οι αναπτυξιακές κοινοπραξίες πρέπει να διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον και να κατοχυρώνουν τα μελλοντικά οφέλη του κράτους από τις αποδόσεις των ενισχύσεων με στόχο να διατεθούν στη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος. Εχει ξεκαθαριστεί και το επαναλαμβάνω πως δεν τίθεται θέμα πώλησης του 67,7% του ΟΛΠ. Βέβαια, υπάρχουν αρκετές λεπτομέρειες να διευκρινιστούν σχετικά με το πώς μπορεί να προχωρήσει η αξιοποίηση του λιμανιού του Πειραιά. Ας έχουμε λίγη υπομονή.

• Το φαινόμενο της πολυγλωσσίας που παρατηρείται, κυρίως μεταξύ υπουργών, σηματοδοτεί και την ύπαρξη «τριβών» μέσα στην κυβέρνηση;

Θυμάμαι που παλιά λέγαμε ότι για «να στρώσει η μηχανή σε ένα αυτοκίνητο, χρειάζεται να κάνει κάποια χιλιόμετρα». Αυτή η κυβέρνηση έκανε τα πρώτα της χιλιόμετρα, τώρα μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα, δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες για «τριβές». Υπήρξαν κάποιες λίγες δηλώσεις που προκάλεσαν ποικίλες ερμηνείες. Αυτά ελπίζω ότι έχουν τελειώσει και όλοι να καταλάβουμε ότι υπηρετούμε τον ελληνικό λαό και όχι προσωπικές ατζέντες. Διαφορετικά, είναι πάντα επιλογή του πρωθυπουργού, το «αμάξι» να πάει για «service», όταν χρειάζεται.

• Σας ζητώ ευθεία απάντηση, κύριε αντιπρόεδρε. Υπάρχει εσωκομματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση;

Εχετε δει κάτι που να μπορεί να ερμηνευτεί έτσι; Εγώ δεν έχω δει τίποτα τέτοιο! Το να έχει ένας υπουργός ή ένα στέλεχος μια διαφορετική άποψη σε ένα θέμα είναι κάτι θεμιτό. Θα μιλούσαμε για εσωκομματική αντιπολίτευση αν υπήρχε μια οργανωμένη προσπάθεια να ανατραπεί μια σημαντική πολιτική απόφαση. Αυτό σαφώς και δεν υπάρχει σήμερα.

• Πώς σχολιάζετε το άρθρο του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γ. Πανούση;

Δύσκολα μπορεί κανείς να διαφωνήσει στην ουσία του κειμένου. Προσωπικά εγώ αν ήμουν υπουργός της κυβέρνησης, δεν θα το δημοσίευα μ’ αυτόν τον τρόπο. Σε τελευταία ανάλυση ο υπουργός δεν αρθρογραφεί, πράττει. Συμφωνώ με τις πράξεις και το στιλ με τα οποία αντιμετώπισε τις δύσκολες καταστάσεις τις προηγούμενες βδομάδες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Η αντίδρασή του ήταν χαμηλών τόνων, δεν επέτρεπε γενικευμένες καταστάσεις έντασης σαν αυτές που ζήσαμε στο πρόσφατο παρελθόν. Ολοι μας αγωνιούμε για την πορεία του τόπου. Ολοι μας ενδιαφερόμαστε να πετύχει αυτή η κυβέρνηση, η πρώτη κυβέρνηση με κορμό την Αριστερά.

• Η βίαιη ωρίμανση του κόμματος μάλλον εκκρεμεί. Μήπως όμως απαιτείται και η βίαιη ωρίμανση της κυβέρνησης;

Η κυβέρνηση αυτή ωριμάζει καθημερινά. Δεν είναι απλά «πρώτη φορά Αριστερά». Είναι και πρώτη φορά κυβέρνηση! Πολλά υπουργεία τα ξέραμε «απέξω» με την έννοια ότι είμαστε έξω από αυτά, στο πεζοδρόμιο, με τους εργαζόμενους σε διαμαρτυρίες. Τώρα είμαστε όχι απλά «μέσα», αλλά και υποχρεωμένοι να βαδίσουμε σε δύσκολους αχαρτογράφητους δρόμους. Η λέξη «διαχείριση», η λέξη «αποτελεσματικότητα» πρέπει να αποκτήσουν διαφορετική έννοια σε μια κυβέρνηση στην οποία κορμός είναι η Αριστερά. Πρέπει να διαχειριστούμε και να «ανορθώσουμε» τα κοινωνικά ερείπια που άφησαν οι προηγούμενοι και να είμαστε άμεσα αποτελεσματικοί ώστε να ωφεληθούν τα χαμηλότερα εισοδηματικά κοινωνικά στρώματα. Δεν είναι εύκολο, και με αυτή την έννοια, ναι, απαιτείται η βίαιη ωρίμανση της κυβέρνησης.

• H πρόεδρος της Βουλής συγκεντρώνει τα πυρά σχεδόν του συνόλου της Βουλής...

Ολοι δεχόμαστε τα πυρά της αντιπολίτευσης γιατί ανοίγουμε θέματα που δεν τους αρέσουν. Είναι λογικό τα περισσότερα πυρά να τα δέχονται όσοι έχουν κεντρικές θέσεις ευθύνης. Αυτός είναι ο βασικός λόγος και όχι η δήθεν αποκλίνουσα ή προκλητική συμπεριφορά. Η εξεταστική για το πώς φτάσαμε στα μνημόνια, η διεκδίκηση των πολεμικών αποζημιώσεων, η επανεξέταση υποθέσεων όπως η Siemens, οι αποκαλύψεις για ρουσφέτια, για μίζες, για κακοδιαχείριση, ακόμα και η απόφασή μας να θέσουμε τέρμα στο καθεστώς ανομίας στα ΜΜΕ, νομίζετε ότι δεν θα προξενούσαν αντιδράσεις; Αυτές οι αντιδράσεις λοιπόν επικεντρώνονται σε ορισμένα πρόσωπα που η διαπλοκή θεωρεί ότι είναι πλέον ευάλωτα. Βέβαια και αυτή η επίθεση πέφτει στο κενό. Είμαστε έτοιμοι και περιμένουμε πόλεμο λάσπης όσο θα υλοποιούμε την πολιτική μας, όσο θα θίγουμε συμφέροντα και όσο οι αποκαλύψεις θα αποκτούν και ονοματεπώνυμο. Περιμένετε και θα δείτε…

• Πάντως καταλήψεις, «επισκέψεις» στη Βουλή, δεν είναι και η καλύτερη εικόνα, δείχνει μια αδυναμία...

Η απόφαση να ξηλωθούν τα κάγκελα της ντροπής από το προαύλιο της Βουλής είναι οριστική και αμετάκλητη. Οσοι προσπαθούν να υπονομεύσουν αυτή την ανάσα δημοκρατίας και ελευθερίας που η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών στηρίζει θα μας βρουν αποφασιστικά απέναντί τους, όποιες μεθόδους κι αν χρησιμοποιούν, με όποιο προσωπείο κι αν εμφανίζονται...

 Φώτης Παπούλιας

Δεν υπάρχουν σχόλια: