Οι ελληνικές αρχές έχουν ελάχιστο χρόνο, ημερών και όχι εβδομάδων, για να καταλήξουν σε μια συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Κομισιόν.
Το παραπάνω μήνυμα κατέστη σαφές προς την ελληνική πλευρά με αρκετή...
σαφήνεια και κατά τη διάρκεια του δείπνου των εκπροσώπων των 19 υπουργείων οικονομικών της ευρωζώνης, μετά το πέρας των εργασιών της σχετικής ομάδας εργασίας (EWG).
Σε αντίθετη περίπτωση, όπως έχουν πει αξιωματούχοι της ευρωζώνης, αλλά υπαινίχθηκε και ο ίδιος ο πρόεδρος του eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ίσως να πρέπει να ξεκινήσει ταυτόχρονα και η μεγάλη διαπραγμάτευση για το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, το οποίο πρέπει να μπει σε λειτουργία στα μέσα του καλοκαιριού και σίγουρα πριν από την λήξη υποχρεώσεων προς το ΔΝΤ ύψους 7,6 δισ.
Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά και στην πράξη οι κρίσιμες ημερομηνίες είναι τρεις:
• η 12η Μαΐου με την αποπληρωμή του ΔΝΤ,
• η 20ή Μαΐου που υπολογίζεται πως είναι η τελευταία πρακτική ημερομηνία για έναρξη των συζητήσεων για το νέο πρόγραμμα και
• η 30ή Μαΐου, οπότε και ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την παράταση και την έγκριση του νέου προγράμματος πριν από το τέλος Ιουνίου.
Σε αντίθεση με ότι ακούγεται στην Αθήνα η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου προέβλεπε:
• 2 μήνες διορία στην κυβέρνηση για να ολοκληρώσει την 5η αξιολόγηση και
• 2 μήνες να διαπραγματευτεί το επόμενο ελληνικό πρόγραμμα.
Καθώς οι πρώτοι δύο μήνες πέρασαν χωρίς αποτέλεσμα και χωρίς συμφωνία με την Τρόικα στα λίγα σχετικά θέματα που αποτελούν το 5ο review, οι εταίροι ανησυχούν για το πως θα τα καταφέρει η κυβέρνηση να παρουσιάσει πλάνο τριετίας στους δύο μήνες που απομένουν, με ακόμα πιο κρίσιμα θέματα.
Για τις Βρυξέλλες είναι σαφές ότι χωρίς νέο δάνειο η Αθήνα θα χρεοκοπήσει τον Αύγουστο.
Αν συμβεί αυτό, τότε η υπόλοιπη ΕΕ θα δεχθεί ένα σοκ εμπιστοσύνης, όμως με 60 δισ. το μήνα η ΕΚΤ θα παρέμβει και θα αγοράσει όλα τα αδιάθετα κρατικά ομόλογα.
Οι αγορές το ξέρουν αυτό και δεν ανησυχούν για την ελληνική στάση πληρωμών. Η Αθήνα όμως θα έπρεπε να ανησυχεί. To default δε σημαίνει έξοδο από το ευρώ, σημαίνει όμως συνθήκες στο εσωτερικό απείρως δραματικότερες από τις σημερινές.
Προς το παρόν όμως η κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει ένα κατάλογο προτάσεων για την ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης. Αυτός δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει περικοπές δαπανών και ρύθμιση των κόκκινων δανείων, αλλαγές στην προστασία από πλειστηριασμούς, δεσμεύσεις πως δεν θα γίνουν μονομερείς ενέργειες υπαναχώρησης από συμφωνημένα μέτρα και προφανώς δεν μπορεί να βασίζεται σε ανεδαφικές παραδοχές για έσοδα.
Με βάση τα όσα ακούστηκαν στο επίπεδο των εκπροσώπων υπουργείων δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι 3 θεσμοί έχουν εντολή να δεχθούν κάτι διαφορετικό ή λιγότερο.
Συνεπώς προς το παρόν οι Βρυξέλλες περιμένουν την επόμενη πρόταση της χώρας και αναλόγως θα κρίνουν.
real.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.