1.4.15

Κομισιόν: Απέχουμε από τη συμφωνία...


Σε λίγη ώρα η κρίσιμη συνεδρίαση του Euroworking Group...
Λίγη μόνο ώρα πριν την κρίσιμη τηλεδιασκέψη του EuroWorking Group και η ανησυχία αναφορικά με το μέλλον την χώρας μας εντείνεται αφού τις τελευταίες ημέρες, όλο και περισσότεροι κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, με δηλώσεις τους σε διεθνή ΜΜΕ, τονίζουν πως δεν «βλέπουν» συμφωνία για την Ελλάδα μέσα στον...
Απρίλιο.



Ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί είναι οι δηλώσεις που έκανε σήμερα ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος στο γερμανικό «Euro Insight» και σύμφωνα με τις οποίες είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία με Ελλάδα εντός του Απριλίου.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην οικονομική, ειδησεογραφική ιστοσελίδα ο αξιωματούχος, η ελληνική κυβέρνηση «δεν έχει κάνει ακόμα αρκετά για να φτάσουμε σε συμφωνία και αυτό δημιουργεί ερωτήματα για το αν η Ελλάδα θα είναι σε θέση να πάρει κάποια από τα χρήματα που έχουν απομείνει στο πρόγραμμα διάσωσης».

Μάλιστα, η ίδια πηγή η οποία θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, είπε ακόμη ότι «η γενική αίσθηση είναι πως οι Έλληνες δεν έχουν ακόμα αντιληφθεί τι απαιτείται για να φτάσουμε σε συμφωνία, έστω και σε γενικές αρχές» και υπογράμμισε πωςστις διαπραγματεύσεις του Brussels Group η πρόοδος είναι πολύ «φτωχή» και αυτό «αυξάνει τον κίνδυνο να μην υπάρξει εκταμίευση χρημάτων εντός του Απριλίου».

Στο ίδιο κλίμα είναι και τα όσα ανέφερε σήμερα μέσω Twitter και ο γνωστός δημοσιογράφος των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ, ο οποίος επικαλούμενος ευρωπαϊκές πηγές ανέφερε ότι όλο και περισσότεροι αξιωματούχοι της ΕΕ λένε «όχι» σε ένα νέο Eurogroup για την Ελλάδα πριν από τις 24 Απριλίου. 

«Κανένα σημάδι για συμφωνία για την Ελλάδα στον ορίζοντα», έγραψε χαρακτηριστικά στον γνωστό ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης.

Τα σχόλια του Σπίγκελ «επιβεβαίωσαν» και οι δηλώσεις του εκρποσώπου του γερμανικού ΥΠΟΙΚ ο οποίος σε δηλώσεις του το μεσημέρι της Τετάρτης, είπε ότι έχει «μέτριες προσδοκίες» από τη σημερινή τηλεδιάσκεψη του EuroWorkingGroup.

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι δεν περιμένει κάτι περισσότερο πέρα από μια προσωρινή εκτίμηση για την κατάσταση της Ελλάδας.

«Το καλύτερο που μπορούμε να περιμένουμε από τη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group για την Ελλάδα, είναι μόνο μια ενδιάμεση αξιολόγηση», είπε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το Reuters.


Πυρετώδεις συσκέψεις πριν το Euroworking Group

Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα αναμένει με αισιοδοξία την τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group, που αναμένεται να ξεκινήσει στις 16:00, θεωρώντας πως θα υπάρξει σύγκλιση. Μάλιστα, μέλη της έλεγαν πως εισπράττουν το ακριβώς αντίθετο κλίμα από τους θεσμούς, σε σχέση με τις πληροφορίες από πηγές του εξωτερικού για προβλήματα και εμπλοκή.

Ήδη, πάντως, στον έκτο όροφο του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται ο πρόεδρος του ΣΟΕ κ. Γιώργος Χουλιαράκης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Νίκος Θεοχαράκης και η σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών κυρία Ελενα Παναρίτη.

Λίγο πιο πριν, μάλιστα, στο γραφείο του προέδρου του ΣΟΕ βρέθηκε και η πρώην γενική γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών (και στενή συνεργάτης του κ. Γιάννη Στουρνάρα που είχε ενεργό συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις με την παλαιά Τρόικα)  κυρία Χριστίνα Παπακωνσταντίνου. 

Την αισιοδοξία της κυβέρνησης για άμεση συμφωνία και εκταμίευση πόρων, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ εκτίμησε ότι την Μεγάλη Εβδομάδα θα κλείσει η συμφωνία. Μάλιστα, ο υπουργός έκανε λόγο για μία «άμεση συμφωνία που μπορεί να εκταμιεύσει και πόρους».

Σε εντελώς άλλο μήκος κλίματος είναι οι πληροφορίες που δίνουν οι δανειστές. Πηγές των «θεσμών» έλεγαν πως στο Brussels Group εξέφρασαν φρικτά παράπονα για τις συνομιλίες στο... Athens Group. «Η πρόοδος των συζητήσεων είναι ελάχιστη. Όχι μόνον δεν μας ενημερώνουν, αλλά εκπρόσωποι δύο υπουργείων δεν έρχονταν καν στο ραντεβού μαζί μας. Δεν μας έχουν δώσει στοιχεία πού θα βρεθούν τα χρήματα από την έλεγχο των τριγωνικών συναλλαγών, τις άδειες ηλεκτρονικού τζόγου και την φοροδιαφυγή. Χρήματα εισπράττετε μόνον από προαιρετική συμμετοχή στις ρυθμίσεις χρεών. Οι εφορίες δεν χρειάζονται γιατί δεν εισπράττουν τίποτα από έλεγχο. Δεν είδαμε καμία σοβαρή πρόταση για μεταρρύθμιση του ΦΠΑ. Από την λίστα των 20 προτεραιοτήτων, πρόοδος καταγράφεται μόνο σε έναν ή δύο τομείς» λένε χαρακτηριστικά πηγές των «θεσμών».

Στο πλαίσιο αυτό, πληροφορίες από ελληνικές πηγές αναφέρουν ότι στην Αθήνα περιμένουν να έρθουν έστω και την τελευταία στιγμή (έως 8 Απριλίου) 500+500 εκατ. ευρώ από τα κέρδη της ΕΚΤ και το πακέτο των 7,2 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Η όλη συζήτηση τίθεται ως εξής: η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι «τα χρήματα αυτά είναι δικά μας» και προβάλλει την απειλή ότι μπορεί να μην πληρωθούν τα 448 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ στις  9 Απριλίου -αν τα λεφτά τότε δεν επαρκούν και προκειμένου να πληρωθούν κανονικά μισθοί και συντάξεις. Και οι δανειστές από πλευράς τους υπόσχονται να προσπαθήσουν να δώσουν κάτι στην Αθήνα για να κάνει Πάσχα και να μην ξεσπάσουν άλλου είδους προβλήματα.

Μέχρι να εγκρίνουν πάντως τα μέτρα της κυβέρνησης οι δανειστές και να έρθουν χρήματα στη χώρα, ο κύριος Γιάνης Βαρουφάκης ρίχνει γέφυρες στην PIMCO για να σπεύσει να αγοράσει ελληνικά έντοκα τρίμηνα και εξάμηνα γραμμάτια, στις δημοπρασίες των επομένων ημερών. Μετά τη δίωρη επίσκεψή τους στον υπουργό Οικονομικών χθες, Τρίτη, τα στελέχη του μεγαλύτερου ίσως διαχειριστή κεφαλαίων στον κόσμο θα έχουν συνάντηση σήμερα στον ΟΔΔΗΧ για να ενημερωθούν για την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας τους προσεχείς τρεις ή έξι μήνες, πριν αποφασίσουν να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους σε τίτλους του ελληνικού δημοσίου.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα θα επανεξεταστεί το μέγεθος της ρευστότητας που χορηγείται μέσω του έκτακτου μηχανισμού (ΕLA) στις ελληνικές τράπεζες στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: