... στο τραπέζι του EuroWorkingGroup...
Συμφωνία έως τις 24 Απριλίου, τμηματικές ανάσες ρευστότητας με βάση «θεματικές ενότητες μεταρρυθμίσεων» και μετάθεση της θερμής ατζέντας των μέτρων – ασφαλιστικό, εργασιακά – στη μεγάλη διαπραγμάτευση του Ιουνίου για το new deal «χρέους και ανάπτυξης»: Οι τρεις...
αυτοί άξονες συνθέτουν το λεγόμενο «καλό σενάριο» με βάση το οποίο προσέρχεται σήμερα και αύριο η Αθήνα στη συνεδρίαση του EuroWorkingGroup, προσδοκώντας να γίνει το πρώτο βήμα για να ανοίξουν οι στρόφιγγες της χρηματοδότησης.
«Κλειδί» για την υλοποίηση αυτού του σεναρίου είναι η στάση του, μέχρι σήμερα άκαμπτου, ΔΝΤ: Στην διήμερη συνεδρίαση του EuroWorkingGroup θα μετρηθεί στην πράξη η «ευελιξία» που, κατά τον Γιάνη Βαρουφάκη, υποσχέθηκε η Κριστίν Λαγκάρντ στο ραντεβού της Ουάσιγκτον προκειμένου να μην ανοίξουν «εδώ και τώρα» τα μεγάλα αγκάθια του ασφαλιστικού και των εργασιακών. Στο έτερο σκέλος των θεσμών, το ευρωπαϊκό, κυβερνητικοί κύκλοι διαπιστώνουν πρόθεση να γίνει αποδεκτό, σε γενικές γραμμές, το πλαίσιο των ήπιων και μεταβατικών μεταρρυθμίσεων έως τον Ιούνιο – μια πρόθεση, που αποδίδεται κυρίως στην παρασκηνιακή διπλωματία του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Υπό τα δεδομένα αυτά, στο Μέγαρο Μαξίμου η νέα διήμερη… σύνοδος των τεχνοκρατών αντιμετωπίζεται με συγκρατημένη αισιοδοξία και με τη σταθερή επισήμανση ότι οι αποφάσεις είναι πολιτικές και όχι λογιστικές. «Πάμε στο EuroWorkingGroup με προτάσεις πλήρως κοστολογημένες και τεκμηριωμένες. Δεν πάμε όμως να δώσουμε αριθμητικούς στόχους εισπρακτικών μέτρων και περικοπών. Εάν το κατανοήσουν αυτό και οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον, τότε η συμφωνία θα κλείσει», σημειώνει χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή.
«Δουλεύουμε όλοι σκληρά για το καλό σενάριο», δήλωσε από την πλευρά του στο Bloomberg και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, δεχόμενος όμως πιεστικές ερωτήσεις για το τι θα συμβεί στην περίπτωση του «κακού σεναρίου», δηλαδή εάν δεν υπάρξει συμφωνία έως το Eurogroup της 24ης Απριλίου.
Κατά τον κ. Τσακαλώτο «όλοι ξέρουν τι θα συμβεί εάν δεν υπάρξει συμφωνία» - κατά τους Financial Times τα ταμειακά αποθέματα της Ελλάδας στραγγίζουν οριστικά στο τέλος Απριλίου. Επικαλούμενη υψηλόβαθμο έλληνα αξιωματούχο, η εφημερίδα γράφει ότι οι, εξωτερικές και εσωτερικές, πληρωμές θα καλυφθούν αυτό το μήνα με «σκούπα» και στα τελευταία αποθέματα ρευστότητας αλλά από εκεί και πέρα τα πάντα εξαρτώνται από την εξωτερική χρηματοδότηση.
«Θα ανταποκριθούμε στις διεθνείς μας υποχρεώσεις χωρίς πρόβλημα αλλά θα δώσουμε αγώνα να μαζέψουμε ρευστό για τις εσωτερικές πληρωμές στο δεύτερο μισό του μήνα», φέρεται να δήλωσε ο έλληνας αξιωματούχος προσθέτοντας: «Ο επόμενος μήνας όμως είναι ένα διαφορετικό θέμα. Θα ξεμείνουμε από ρευστό εκτός εάν ψηφιστούν κάποιες μεταρρυθμίσεις και αποδεσμευθεί χρηματοδότηση».
Μετά την καταβολή της δόσης των 448 εκατομμυρίων στο ΔΝΤ την Πέμπτη, το ελληνικό δημόσιο έχει δύο ακόμη πληρωμές προς το Ταμείο τον Μάιο συνολικού ύψους 950 εκαομμυρίων ευρώ, ενώ οι ανελαστικές ανάγκες του επόμενου μήνα για μισθούς και συντάξεις φθάνουν στα 2,4 δις ευρώ.
tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου