Η κυβέρνηση ανεβάζει ταχύτητα όσον αφορά την κατάθεση νομοσχεδίων που αφορούν μέρος των προεκλογικών και μετεκλογικών εξαγγελιών της αλλά και την προώθηση εισπρακτικών μέτρων και ιδιωτικοποιήσεων που επιθυμεί να της αποφέρουν την πολυπόθητη ρευστότητα.
Να εκμεταλλευτεί τη...
διακοπή των διαπραγματεύσεων λόγω των εορτών του Πάσχα, αμέσως μετά το σημερινό Euroworking Group στις 16:00, θα επιχειρήσει η κυβέρνηση, σημειώνει το naftemporiki.gr.
Για το σκοπό αυτό σχεδιάζει μέχρι τη Μεγάλη Παρασκευή να καταθέσει πλήθος νομοσχεδίων στη Βουλή. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Μαξίμου τις επόμενες ημέρες θα έρθουν στη Βουλή το ν/σ για την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και την επαναπρόσληψη των 3.600 απολυμένων (θα προηγηθεί εθελοντική κινητικότητα) και το νέο πειθαρχικό των δημοσίων υπαλλήλων, το ν/σ για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ (υπ. Επικρατείας), το ν/σ για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ' και την αποφυλάκιση κρατουμένων με αυξημένη αναπηρία (υπ. Δικαιοσύνης), το ν/σ για την απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας (υπ. Οικονομίας) και το ν/σ για την αντιμετώπιση της βίας (υπ. Αθλητισμού).
Παράλληλα, όπως ανέφερε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο κ. Τσίπρας θα ανακοινώσει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, το οποίο θα αφορά μεταξύ άλλων την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού στις μονάδες Υγείας όλης της χώρας. Η συζήτηση για την σύσταση της εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια θα ξεκινήσει τη Μ. Δευτέρα, ενώ για την θέση του προέδρου της επιτροπής θα προταθεί ο Α΄ αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλ. Μητρόπουλος.
Οι εργασίες του Brussels Group ολοκληρώθηκαν σε καλό κλίμα, με αμοιβαία βούληση για την επίτευξη συμφωνίας, και οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην εντατικοποίηση της διαδικασίας άντλησης στοιχείων στην Αθήνα. Άλλωστε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε χθες από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη να προχωρήσουν τάχιστα οι διαδικασίες που σχετίζονται με τη χορήγηση στοιχείων στους θεσμούς.
Τα τεχνικά κλιμάκια των ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ αναχωρούν σήμερα από την Αθήνα λόγω του καθολικού Πάσχα και σύμφωνα με πληροφορίες θα επιστρέψουν την Μεγάλη Τρίτη για να συλλέξουν περισσότερα στοιχεία.
Στις χθεσινές πολύωρες διαπραγματεύσεις των κλιμακίων εξετάσθηκαν αναλυτικά τα φορολογικά μέτρα που προτείνει η κυβέρνησης, ειδικά ως προς το σκέλος της αποδοτικότητας, καθώς η τρόικα αμφισβητεί τις ελληνικές εκτιμήσεις για τα έσοδα που μπορούν να εισπραχθούν από τα νέα μέτρα.
Μετά το σημερινό έκτακτο EWG, το επόμενο ορόσημο, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, είναι το προγραμματισμένο EWG για τις 8 Απριλίου, Μεγάλη Τετάρτη. Επισήμως καλείται να προετοιμάσει την άτυπη σύνοδο Eurogroup στο τέλος του ίδιου μήνα (24/4).
Εκτιμάται ότι πλέον αποκτά ειδική σημασία για την Ελλάδα λόγω των ασφυκτικών πιέσεων για την εκπλήρωση υποχρεώσεων της χώρας αλλά και την προαναγγελία κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών όπως του κ. Σταθάκη για συμφωνία την προσεχή εβδομάδα.
Συγκεκριμένα, «την μεγάλη εβδομάδα κλείνουμε την συμφωνία» εκτίμησε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ. Έκανε λόγο για μία «άμεση συμφωνία που μπορεί να εκταμιεύσει και πόρους».
Για τις ιδιωτικοποιήσεις αναφέρθηκε στο περιφερειακά αεροδρόμια λέγοντας ότι θα γίνει συζήτηση με την γερμανική κοινοπραξία που έχει επιλέγει για τη βελτίωση των όρων και όσον αφορά τη συμμετοχή του δημοσίου, όσο και το χρόνο παραχώρησης τον οποίο χαρακτήρισε υπερβολικό επειδή είναι 50 χρόνια.
Για το λιμάνι του Πειραιά τόνισε ότι συζητείται ένα σύστημα πολυμετοχικότητας με τη συμμετοχή του δημόσιου, και όχι 100% ιδιωτικοποίηση. Σημείωσε επίσης ότι το μοντέλο που έχει επιλεγεί για την κατασκευή των αυτοκινητοδρόμων παραχώρησης έχει καταρρεύσει γιατί υπήρξε υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων της κατασκευής των δρόμων αυτών με τραπεζική χρηματοδότηση. Σε ερώτηση αν θα μειωθούν τα διόδια, είπε ότι δεν έχει να πει κάτι αυτή τη στιγμή.
Οπως αναφέρει το capital.gr, oι αντιθέσεις και οι γκρίνιες από την άλλη πλευρά ουδόλως πτοούν, σύμφωνα με πληροφορίες το κυβερνητικό επιτελείο, το οποίο αναγιγνώσκει τις δηλώσεις των Μέρκελ και Ολάντ πως "δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο", ως πίεση που ασκείται πλέον και στους ίδιους τους δανειστές, διότι στην περίπτωση της Ελλάδας μαζί με τον χρόνο, τελειώνει και το χρήμα. Ή μάλλον σαφέστερα: Ο χρόνος τελειώνει διότι τελειώνει το χρήμα και η χώρα θα πρέπει να δύναται να πληρώσει τις υποχρεώσεις της για να μην προκληθεί πιστωτικό
γεγονός, το οποίο ξορκίζει μεν η Ελλάδα, αλλά ξορκίζουν και οι ξένοι.
Πάντως, αν και τα 470 εκατ. ευρώ για την πληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ στις 9 Απριλίου έχουν διασφαλισθεί το πρόβλημα ρευστότητας του Δημοσίου διαρκώς επιδεινώνεται με αποτέλεσμα να καθίσταται ιδιαιτέρως επιτακτική η επίτευξη συμφωνίας με τους «θεσμούς».
thepressproject.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.