6.4.15

ΕΕ: Πρώτα η συμφωνία, μετά τα λεφτά...

ΕΕ: Πρώτα η συμφωνία, μετά τα λεφτά
Στην εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και όχι στην ομάδα εργασίας της ευρωζώνης θα παιχθεί η επόμενη πράξη του ελληνικού δράματος, καθώς κυβέρνηση και δανειστές απέχουν ακόμα πολύ από την επίτευξη συμφωνίας. 

Συγκεκριμένα το διεθνές ενδιαφέρον για το ελληνικό πρόβλημα θα κορυφωθεί από τις...
17 ως τις 19 Απριλίου στην Ουάσιγκτον με την Κρ.Λαγκάρντ να προειδοποιεί τους Ευρωπαίους εταίρους πως πρέπει να πιέσουν πολύ περισσότερο την Ελλάδα, για την οποία το Ταμείο γράφει εσχάτως ότι “είναι ο λιγότερο συνεργάσιμος πελάτης που είχε από καταβολής του”. 

Το ΔΝΤ θα πιέσει τους εταίρους να ξεκαθαρίσουν στην Ελλάδα ότι πρέπει να βιαστεί να πάρει ένα τρίτο δάνειο από τον ΕSM με όρους συμβατούς με αυτούς του Ταμείου “αν θέλει να συνεχίσει να βρίσκεται εντός καταστατικού και να έχει πρόσβαση στις πιστώσεις που απομένουν για το επόμενο 12μηνο”. 

Στις Βρυξέλλες και στα αρμόδια όργανα έχουν φτάσει πληροφορίες ότι το εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείου δεν έχει άλλη υπομονή, οι εκπρόσωποι των χωρών του αναπτυσσόμενου κόσμου (ιδίως Μεξικό και Βραζιλία) μιλάνε ευθέως για παραβίαση του καταστατικού και τα περιθώρια συναινετικών ελιγμών στενεύουν. 

Η Κριστίν Λαγκάρντ έχει διαβεβαιώσει το εκτελεστικό συμβούλιο ότι η Ελλάδα δεν θα πάρει λεφτά από το Ταμείο πριν από την ολοκλήρωση της δικής του 6ης αξιολόγησης και μόνο υπό την προϋπόθεση της βιωσιμότητας του χρέους και της εξασφαλισμένης χρηματοδότησης 

“Αν δεν συναφθεί νέο δάνειο τότε η Ελλάδα δεν πληροί την ρήτρα της εξασφαλισμένης χρηματοδότησης για 12 μήνες”, τονίζουν και εξηγούν ότι “πρέπει να ξεχάσετε τα 3,4”, τμήμα του συνόλου των 7,2 δισ. 

Το μήνυμα της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας θα είναι αρκούντως σκληρό “για να το καταλάβει η Αθήνα και να υπάρξει συμφωνία ως το άτυπο eurogroup της Ρήγας”. 

Οι εταίροι δεν θα συγκαλέσουν έκτακτο eurogroup παρά μόνο με μια στέρεη και ήδη απόλυτη συμφωνία - αλλά και διάθεση των Ελλήνων να ψηφίσουν τα μέτρα αμέσως - καθώς η δυσαρέσκεια των υπολοίπων κρατών μελών κάνει τις δηλώσεις Σόιμπλε να ωχριούν. Στο κτίριο του Συμβουλίου πριν τις διακοπές του Πάσχα ακούστηκαν πολύ βαριές κουβέντες. 

Συνεπώς, όπως μεταφέρουν στην realnews κοινοτικοί αξιωματούχοι, η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει αν κωλυσιεργεί και να συμφωνήσει με τους θεσμούς σε επίπεδο προσωπικού, ώστε να έχει δύο μήνες για να κλείσει νέο δάνειο με νέο πρόγραμμα (μνημόνιο δημοσιονομικών πολιτικών) διετίας “όπως και αν ονομαστεί αυτό”. 

Ο πρόεδρος Γιούνκερ είναι έτοιμος να προτείνει τον τίτλο “Συμβόλαια Μεταρρυθμίσεων” κάτι που στην ουσία αποτελεί σταδιακές εκταμιεύσεις στην βάση υλοποίησης ενός προγράμματος με ενδιάμεσες αξιολογήσεις. 

Σε σχέση δε με το euro working group της Μ. Τετάρτης και Μ. Πέμπτης “δεν υπάρχει ο χρόνος για τελική συμφωνία με τους τρεις, καθώς δεν θα έχει ολοκληρωθεί η αποστολή συλλογής στοιχείων (fact finding mission) στην Αθήνα”. 

Πηγή της Κομισιόν κοντά στον έλεγχο του προγράμματος είπε στην Realnews ότι “οι μακροοικονομικές προβλέψεις της Αθήνας είναι ουτοπικές”, αναφερόμενος στο 1,2% πρωτογενές πλεόνασμα χωρίς αλλαγή πολιτικής, και στα μέτρα με επίπτωση 1,9% του ΑΕΠ (εξού και το περίφημο 3,1 που καταγράφεται στο έγγραφο εργασίας του υπ.οικ που διέρρευσε στους FT). 

Οι θεσμοί ξεκαθάρισαν στην Αθήνα ότι χωρίς αλλαγή πολιτικής θα υπάρχει πρωτογενές έλλειμμα, και πως τα μέτρα που προτείνουν δεν αγγίζουν καν τη μια μονάδα του ΑΕΠ: “είναι σαφώς υπερκοστολογημένα”. 

Προβληματισμός για το κοινοβούλιο

Εδώ και ένα μήνα περίπου ο πρόεδρος της Κομισιόν και οι στελέχη κυβερνήσεων τριών ακόμα πρωτευουσών έχουν γίνει αποδέκτες εισηγήσεων για το την πιθανότητα η ελληνική πλευρά να συμφωνήσει, αλλά τα μέτρα να μην περάσουν από το κοινοβούλιο. 

Ο Πήτερ Σπίγκελ των Financial Times είπε προ ημέρων στην realnews ότι έχει μιλήσει με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων η οποίοι του είπαν ότι η κυβέρνηση Τσίπρα ενδέχεται να χάσει 30 με 40 βουλευτές τώρα ή με την μεγάλη διαπραγμάτευση και το τρίτο πρόγραμμα του Ιουνίου: “υπάρχουν όμως το Ποτάμι, το υπόλοιπο ΠΑΣΟΚ και άλλο που θα μπορούσαν να στηρίξουν την κυβέρνηση και να δημιουργήσουν ένα μεγάλο συνασπισμό”. 

Σε Βρυξέλλες και Βερολίνο δεν βλέπουν άσχημα το σενάριο. Το θέμα όμως είναι πως υπό το βάρος των εξελίξεων και ενός ενδεχόμενου bank run, να έχουν μπει ως τότε κεφαλαιακοί έλεγχοι στις ελληνικές τράπεζες και όρια αναλήψεων. “Τότε είναι σίγουρο πως οι Έλληνες θα στραφούν εναντίον των Γερμανών”, λέει ο Πήτερ Σπίγκελ. 

Κάπως, όμως, η χώρα θα πρέπει να διοικηθεί και να ξεπεράσει το selective default στο οποίο θα την βάλουν οι οίκοι αξιολόγησης. Υπάρχουν αρκετοί που εισηγούνται πως οι Έλληνες νομοθέτες θα ψηφίσουν ευκολότερα υπό την πίεση κλειστών τραπεζών και δυσμενών εξελίξεων. Το αν αυτό είναι απλώς διαπραγματευτική πίεση, μόνο η πράξη μπορεί να το δείξει. 

 real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: