5.4.15

Η ατζέντα της συνάντησης Τσίπρα-Πούτιν ...

Η ατζέντα της συνάντησης Τσίπρα-Πούτιν και το μήνυμα στο Βερολίνο    ...και το μήνυμα στο Βερολίνο...
Οι σχέσεις της Ελλάδας με το «Ξανθό Γένος» στη διάρκεια της ιστορίας έχουν περάσει από σαράντα κύματα. Έχουν καλλιεργήσει ελπίδες, όνειρα, αλλά πάντα «κάτι συνέβαινε» και όλα...
ξεκινούσαν από την αρχή.

Το διήμερο ταξίδι του Αλ. Τσίπρα στη Μόσχα, είναι σαφές ότι δεν έχει αναφορά στο ιστορικό παρελθόν. Για πρώτη φορά στην ιστορία αριστερός πρωθυπουργός επισκέπτεται την άλλοτε «πατρίδα του σοσιαλισμού», σε ένα διεθνές περιβάλλον το οποίο διακρίνεται από ανισορροπία. Ο Έλληνας πρωθυπουργός γνωρίζει καλά ότι η γεωστρατηγική και γεωπολιτική θέση της χώρας είναι ένα εξαιρετικό πλεονέκτημα το οποίο αν το διαχειριστεί σωστά μπορεί να αποδειχθεί πολλαπλώς ωφέλιμο.

Συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα σε συζητήσεις τους εκτιμούν ότι «αυτή η συνάντηση καθιστά χειροπιαστή την βούληση της κυβέρνησης να αναδείξει την πολυδιάστατη εξωτερική της πολιτική», ασχέτως αν αυτό προκαλεί τη συντηρητική Ευρώπη.

«Δεν είναι στις προθέσεις μας να διαταράξουμε τις σχέσεις με την Ε.Ε. αλλά δεν δεχόμαστε συμβουλές με ποιους συζητάμε και ποιος ορίζει την εξωτερική μας πολιτική», ισχυρίζονται στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών, τα οποία είχαν προετοιμάσει την διήμερη επίσκεψη.

Ο πρωθυπουργός είναι βέβαιο ότι θα συναντήσει θερμό κλίμα, η ρώσικη διπλωματία έχει προετοιμάσει το έδαφος, και εκτός του τουρισμού, της άρσης του εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα και των αγωγών φυσικού αερίου, είναι σίγουρο ότι οι συζητήσεις θα επεκταθούν και στα ζητήματα της οικονομίας. Αν και οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν ότι η ροή «ζεστού χρήματος», δεν είναι και το ευκολότερο να επιτευχθεί, εν τούοτις μια σειρά θεμάτων όπως οι επενδύσεις μπορούν έμμεσα να αποτελέσουν χρηματοδοτική πηγή. Η ρωσική πλευρά έχει εκφράσει ενδιαφέρον για λιμάνια και το δίκτυο του ΟΣΕ, η ελληνική πλευρά τα συζητάει, άρα ο δρόμος είναι μάλλον ανοικτός.

Ο στόχος της επίσκεψης είναι διττός: αφενός επιβεβαιώνει την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και αφετέρου λειτουργεί ως μοχλός πίεσης σε εκείνα τα πολιτικοοικονομικά κέντρα τα οποία επιδιώκουν να θέσουν την Ελλάδα στο περιθώριο. «Όταν προνομιακός συνομιλητής της Μόσχας είναι το Βερολίνο εμείς γιατί να μη συνομιλούμε» απαντούν στελέχη της κυβέρνησης στην ερώτηση αν αυτή η επίσκεψη προκαλέσει όχληση στους εταίρους.

Στο Μέγαρο Μαξίμου κρίνουν ως εντελώς τυχαία τη σύμπτωση ότι τα ταξίδι του πρωθυπουργού συμπίπτει με τη συνεδρίαση του Εuroworking Group, ομως συχνά η ιστορία γράφτηκε απο συμπτώσεις.

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: