9.4.15

Ιδιοτελείς φήμες, βολικές αναγνώσεις...

Αλέξης Τσίπρας – Σταύρος Θεοδωράκης
Όταν δύο πολιτικοί ηγέτες συναντιούνται χωρίς την παρουσία τρίτων προσώπων ουδείς πέραν αυτών γνωρίζει το περιεχόμενο της συζήτησης. Εκ των υστέρων, οι συνεργάτες τους δίνουν πληροφορίες, η ακρίβεια των οποίων όμως ελέγχεται και σωστά, γιατί έχει μεσολαβήσει το...
φίλτρο του εξωραϊσμού.

Οι Τσίπρας - Θεοδωράκης έχουν συναντηθεί δύο φορές. Η μία ήταν πριν από το σχηματισμό της κυβέρνησης στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ -είχε όμως ανακοινωθεί η συμμαχία με τους ΑΝ.ΕΛΛ.- και η άλλη στο μέγαρο Μαξίμου αργότερα. Σύμφωνα με τον τομεάρχη Πολιτικής του Ποταμιού Θανάση Σκόκο, το «Ποτάμι» δεν έχει λιγούρα για εξουσία γιατί αν είχε θα αποδεχόταν την πρόταση Τσίπρα να μπει στην κυβέρνηση παίρνοντας δύο υπουργεία.

Η προσφορά απορρίφθηκε γιατί «τι δουλειά έχουμε εμείς μέσα στον κυβερνητικό αχταρμά του εθνικισμού, του λαϊκισμού και της πατριδοκαπηλίας», όπως έγραψε σε άρθρο του στο protagon ο κ.  Σκόκος. Αυτή είναι η εκδοχή του κόμματος του «σκληρού Κέντρου» - έτσι περιέγραψε το κόμμα του ο Σταύρος Θεοδωράκης. Από την πλευρά της κυβέρνησης δίνεται μια διαφορετική εικόνα.

Συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα υποστηρίζουν ότι ο κ. Θεοδωράκης ήταν αυτός που ζητούσε μετ’ επιτάσεως να μπει στην κυβέρνηση, θέτοντας ως προϋπόθεση τη μη συμμετοχή των ΑΝ.ΕΛΛ. Επειδή αν μείνουμε στα παραπάνω δεν θα βγάλουμε άκρη ας δούμε ορισμένα στοιχεία, που προκύπτουν από άλλες πηγές. Έχουμε τη δηλωμένη με πολλούς τρόπους διαφωνία των εταίρων για την εμπλοκή των ΑΝ.ΕΛΛ. στην κυβέρνηση. Ο κ. Τσίπρας δέχθηκε από πολλούς ομολόγους του κριτική γιατί προτίμησε τον κ. Καμμένο από τον κ. Θεοδωράκη. Στις συζητήσεις αυτές παρευρίσκονταν και άλλα πρόσωπα, συνεπώς η διασταύρωση είναι εύκολη και έχει γίνει.

Έχουμε επίσης το πρόσφατο άρθρο των «Financial Times», που υπογράφεται από δημοσιογράφους πολύ καλά ενημερωμένους για το τι συμβαίνει στο παρασκήνιο (πρόκειται επί της ουσίας για insiders). Σύμφωνα με τους συντάκτες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πιέζουν τον Έλληνα πρωθυπουργό να απαλλαγεί από τον Καμμένο και από τους αριστεριστές υπουργούς του (εννοούν τα κυβερνητικά στελέχη που ανήκουν στην Αριστερή Πλατφόρμα) και να συμμαχήσει με το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ.

Τέλος έχουμε –κι αυτό ίσως είναι το σημαντικότερο- τη δημόσια δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη ότι είναι επιτακτική ανάγκη για το καλό της χώρας να διαμορφωθεί μια νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία με φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Τάσος Παππάς

 efsyn.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: