Ερωτήματα, κυρίως για τη χρονική συγκυρία, δημιουργεί η κυβερνητική απόφαση για απευθείας ανάθεση μέσω διακρατικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ στη Lockheed αναβάθμιση παλαιών αεροσκαφών του Πολεμικού Ναυτικού, συνολικής αξίας 500 εκατ. δολαρίων.
Η...
έγκριση δόθηκε την Κυριακή 15 Μαρτίου από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έπειτα από εισήγηση του Πάνου Καμμένου και με τη γραπτή έγκριση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιάννη Πανούση, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Θοδωρή Δρίτσα και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Μιχάλη Κωσταράκου (ΚΥΣΕΑ), οι οποίοι επικύρωσαν ομοφώνως την εισήγηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας.
έγκριση δόθηκε την Κυριακή 15 Μαρτίου από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έπειτα από εισήγηση του Πάνου Καμμένου και με τη γραπτή έγκριση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιάννη Πανούση, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Θοδωρή Δρίτσα και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Μιχάλη Κωσταράκου (ΚΥΣΕΑ), οι οποίοι επικύρωσαν ομοφώνως την εισήγηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας.
Όπως δημοσιεύει το «Πρώτο Θέμα», το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού πέντε εκ των έξι αεροσκαφών τύπου P-3Β Orion, που σήμερα είναι ηλικίας 35 ετών, θα διαρκέσει επτά χρόνια και έχει στόχο να επιμηκυνθεί ο χρόνος ζωής τους για ακόμη 15.000 ώρες πτήσεων.
Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη βρίσκονταν σε υπηρεσία στο Πολεμικό Ναυτικό μέχρι το 2009, οπότε το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιo αποφάσισε ότι ο εκσυγχρονισμός τους είναι οικονομικά ασύμφορος και προχώρησε στην απόσυρσή τους.
Μετά την αλλαγή κυβέρνησης, το ΓΕΕΘΑ επανέφερε την επιχειρηματολογία του ότι ο εκσυγχρονισμός των υπαρχόντων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας είναι η συμφερότερη και αποτελεσματικότερη επιλογή για την προάσπιση της εθνικής ασφάλειας.
Ο νέος υπουργός Εθνικής Αμυνας ενημερώθηκε ότι το προβλεπόμενο κόστος του προγράμματος της ριζικής αναβάθμισης των P-3B Orion μαζί με τα εκτιμώμενα κονδύλια για συντήρηση και υποστήριξη του αεροσκάφους μέχρι το 2030 ανερχόταν περίπου σε 500 εκατ. δολάρια με ορίζοντα αποπληρωμής των Αμερικανών το 2021.
Η απάντηση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας
«Η συμφωνία για την αναβάθμιση των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P3 είναι διακρατική μέσω FMS. Απαράβατος όρος της ελληνικής πλευράς ήταν οι εργασίες να γίνουν στην Ελλάδα από ελληνική βιομηχανία.
Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη χρησιμοποιούν πολλές χώρες ανάμεσα στις οποίες είναι οι ΗΠΑ, η Γερμανία, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Νορβηγία, η Ν. Κορέα, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Βραζιλία. Όλες αυτές οι χώρες τα αναβαθμίζουν και τα διατηρούν στη δύναμη τους.
Η λύση της αναβάθμισης κρίνεται συμφερότερη από την προμήθεια νέων αεροσκαφών για πολλούς λόγους. Ο χρόνος ζωής των αεροσκαφών παρατείνεται για τουλάχιστον 20 χρόνια, διαθέτουμε ήδη ανταλλακτικά για τον συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους, εκπαιδευμένο προσωπικό, οργανωμένη μονάδα υποστήριξης.
Είχε προταθεί η προμήθεια παροπλισμένων αεροσκαφών του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, τα οποία όμως χρειάζονταν τις ίδιες εργασίες αναβάθμισης με μεγαλύτερο κόστος ώστε να είναι διαθέσιμα ενώ όλες οι εργασίες θα γίνονταν στις ΗΠΑ και όχι στην Ελλάδα.
Το ΓΕΝ είχε εισηγηθεί να γίνει επισκευή μέσω FMS και πέρασε ΚΥΣΕΑ από την προηγούμενη κυβέρνηση τον Αύγουστο του 2014. Στη συνέχεια η ίδια συμφωνία προσυπεγράφη και πέρασε ΚΥΣΕΑ με τους ίδιους όρους και την χρηματοδότηση από την σημερινή κυβέρνηση στις 15 Μαρτίου 2015 που ήταν η καταληκτική ημερομηνία».
Θεοδωράκης: «200 εκατ. για την ανθρωπιστική κρίση, 500 εκατ. για τα εξοπλιστικά»
«200 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση της «ανθρωπιστικής κρίσης» – 500 εκατομμύρια δολάρια για εξοπλιστικά. Με την υποσημείωση βέβαια ότι τα 200 εκατομμύρια δόθηκαν με τυμπανοκρουσίες ενώ τα 500 δόθηκαν χωρίς κανείς – ούτε η Βουλή ούτε καν η Κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ- να ενημερωθεί», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε «Tο Πoτάμι»
Και καταλήγει: «Απάντηση στο ζήτημα, που προκύπτει, οφείλει να δώσει και η προηγούμενη κυβέρνηση που σύμφωνα με πληροφορίες όδευε προς την ίδια παραγγελία με τον ίδιο τρόπο αλλά δεν την ενεργοποίησε καθότι δεν έδωσε την προκαταβολή, την οποία από ό,τι φάνηκε διέθεσε άμεσα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛΛ.».
Εξηγήσεις ζητάει το ΠΑΣΟΚ
Με δήλωση του εισηγητή Εξωτερικών και Άμυνας του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Λοβέρδου, η Χαριλάου Τρικούπη καταθέτει ερωτήσεις για το θέμα.
« Ως πολιτικός αρχηγός κόμματος της αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός κατηγορούσε -με εντυπωσιακή ευκολία- τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι αγοράζουν όπλα και δεν δίνουν τα χρήματα στον λαό. Κατηγορούσε, δηλαδή, τις προηγούμενες κυβερνήσεις και τα κόμματα που μετείχαν σε αυτές για λανθασμένες προτεραιότητες, αφήνοντας συνεχώς υπονοούμενα περί διαφθοράς. Ας μας πει ο κ. πρωθυπουργός μήπως αλλάζει αναδρομικά γνώμη για όσα με ευκολία έλεγε. Ας μας εξηγήσει ο κ. πρωθυπουργός με ποια λογική οδηγήθηκε στη συγκεκριμένη αγορά, στη συγκεκριμένη δημοσιονομική συγκυρία. Μήπως για να διευκολυνθεί ο κ. Καμμένος να λάβει πρόσκληση στο αμερικανικό Πεντάγωνο, όπως λένε πολλοί σχολιαστές; Ας μας εξηγήσει ο υπεύθυνος Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και μέλος του ΚΥΣΕΑ κ. Δρίτσας πότε είχε δίκιο, όταν έκανε τις αντιπολιτευτικές του καταγγελίες για τα θέματα αυτά ή τώρα που τα εγκρίνει;».
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου