9.4.15

Οι τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων...

...για το ν/σ της δημόσιας διοίκησης...


"Χειρουργική παρέμβαση στο Δημόσιο", αλλά στηριζόμενη στους ίδιους τους δημοσίους υπαλλήλους, χαρακτήρισε η...
εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Θελερίτη, το νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση, κατά την επί της αρχής συζήτησή του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

"Θα στηριχθούμε στην εμπειρία και την τεχνογνωσία των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, για την πάταξη των φαινομένων διαφθοράς, την ορθολογική κατανομή του προσωπικού με διαφανή και αντικειμενικά κριτήρια και για τον εξορθολογισμό των δομών και των φορέων της δημόσιας διοίκησης - τομείς που δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν οι μνημονιακές πολιτικές" ανέφερε η κ.Θελερίτη.

Αντίστοιχα, ο εισηγητής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Νίκος Μαυραγάνης, διέκρινε στο νομοσχέδιο, την "επιστροφή της δημοκρατίας και του ανθρωπισμού στο δημόσιο τομέα" και ζήτησε από τον υπουργό, να λάβει ειδική μέριμνα, έτσι ώστε η οιαδήποτε πρόβλεψη για την κάρτα του πολίτη, να απαγορεύει την συμπερίληψη βιολογικών στοιχείων ανάμεσα στα δεδομένα του χρήστη, καθώς και να αποκλείει τη συνέργεια με σήματα συστημάτων εντοπισμού, όπως συμβαίνει σε άλλα κράτη".

Ριζικά αντίθετος στο νομοσχέδιο, εμφανίστηκε ο εισηγητής της ΝΔ, Σίμος Κεδίκογλου: "Μας είπατε πως ενδιαφέρεστε για το 99% του πληθυσμού, αλλά ενδιαφέρεστε για τους λίγους - για τους συνδικαλιστές και την εκλογική ή άλλη πελατεία σας" ανέφερε ο κ. Κεδίκογλου απευθυνόμενος προς τον κ. Κατρούγκαλο.

"Το νομοσχέδιο είναι νομοσχέδιο αποδόμησης των μεταρρυθμίσεων, νομοσχέδιο εκ συνδικαλισμού της δημόσιας διοίκησης (...) Επαναφέρετε τη διαπλοκή στην οποία πρωταγωνιστούσαν συνδικαλιστές στη δημόσια διοίκηση όλα αυτά τα χρόνια (...) Υποστηρίζετε πως το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον των εργαζομένων είνα ένα και το αυτό; Αυτά κάνουν λίγο λαϊκή δημοκρατία. Υπάρχει και ιδιωτικός τομέας που θα πληρώσει πολύ ακριβά και αυτό το νομοσχέδιο. Τα πειθαρχικά συμβούλια παραδίδονται και πάλι στους συνδικαλιστές, η αυτοδίκαιη αργία ουσιαστικά καταργείται" ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ.

"Φανταστείτε έναν τελωνιακό ο οποίος έχει παραπεμφθεί αμετάκλητα για δωροδοκία, δεν έχει προφυλακιστεί. Θα συνεχίσει να δουλεύει στο τελωνείο; Και αυτό ανεβάζει το κύρος της δημόσιας διοίκησης;", ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κεδίκογλου. 

"Όταν ήρθε εδώ η δικογραφία του βουλευτή της Ν.Δ., του κ. Μιχελάκη ο οποίος κατηγορείτο για δωροδοκία από τον βουλευτή, τον κ. Πάλλη, δεν άκουσα να υπάρχει ευθιξία από κανέναν" σχολίασε αμέσως μετά για λογαριασμό της Χρυσής Αυγής, ο Γιάννης Λαγός. "Το θέμα «κουκουλώθηκε», η δικογραφία εξαφανίστηκε και γενικά συνεχίζεται να θεωρείται από τον κόσμο και προφανώς έχει δίκιο, ότι δυστυχώς, η Βουλή είναι ένα «πλυντήριο» καλύπτει σκάνδαλα".

Τόσο η Χρυσή Αυγή, όσο και το ΚΚΕ, ζήτησαν να προσληφθούν και οι 300 καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, που εργάζονταν με σύμβαση έργου και δεν επαναπροσλήφθηκαν όπως οι υπόλοιπες συνδέλφισσές τους. Σε σχέση με τους δημοτικούς αστυνομικούς επίσης, πρότεινε να τους δοθεί η δυνατότητα να παραμείνουν στην ΕΛΑΣ εφόσον το επιθυμούν, ενώ το ΚΚΕ να απορροφηθούν σε διοικητικές υπηρεσίες των δήμων που εργάζονταν.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, εστιάστηκε σε αντιπρόταση του κόμματός του για το ζήτημα της επίταξης εργαζομένων, η οποία περιέχει "απαγόρευση της πολιτικής επιστράτευσης, ή με οποιονδήποτε τρόπο επίταξη προσωπικών υπηρεσιών, ακινήτων ή κινητών πραγμάτων, είτε πριν είτε μετά την κήρυξη της απεργίας, αλλά και απαγόρευση πολιτικής επιστράτευσης και σε κάθε άλλη περίπτωση κινητοποιήσεις των εργαζομένων για την υπεράσπιση και προβολή των δικαιωμάτων τους, όπως για παράδειγμα κλάδων των αυτοαπασχολούμενων, των ιδιοκτητών φορτηγών κλπ".

Ο κ. Κατσώτης δήλωσε πως το κόμμα του θα δηλώσει "παρών" επί της αρχής, αλλά πρόκειται να υπερψηφίσει ορισμένα άρθρα του νομοσχεδίου.

Από πλευράς του Ποταμιού, ο Παναγιώτης Καρκατσούλης υποστήριξε, πως η κυβέρνηση θα πρέπει να διορθώσει τη "μεγάλη αδικία" του παγώματος των προαγωγών και της μισθολογικής εξέλιξης των δημοσίων υπαλλήλων τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αλλά από την άλλη, "να ακουμπήσει και το μεγάλο πράγμα που λέγεται Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου του Δημοσίου: 1600 ΝΠΙΔ κατέγραψε η προηγούμενη απογραφή τους και ελάχιστα συμπεριελήφθησαν στο σχήμα που μιλούσε για καταργήσεις" ανέφερε ο κ. Καρκατσούλης.

"Δεν είναι το κεντρικό κράτος μεγάλο. Το μεγάλο πρόβλημα του κράτους είναι τα νομικά πρόσωπα γύρω απ' αυτό" παρατήρησε ο αγορητής του Ποταμιού, δηλώνοντας πως επιφυλάσσεται για την τελική στάση του κόμματός του.
* Το ΠΑΣΟΚ δεν συμμετείχε στην επί της αρχής συζήτηση...
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: