Τα πρώτα αποτελέσματα παρουσίασε η Ρωσική έρευνα γύρω από το φόνο του Μπορίς Νεμτσόφ, ηγετικού στελέχους της ρωσικής αντιπολίτευσης που είχε δολοφονηθεί απέναντι από το Κρεμλίνο, με τη σύλληψη πέντε Τσετσένων υπόπτων: Ο ένας από αυτούς φέρεται να...
ομολόγησε την εμπλοκή του στην υπόθεση.
Τρεις από τους πέντε Τσετσένους υπόπτους για την υπόθεση στο δικαστήριο: Ελάχιστα στοιχεία της ίδιας της έρευνας έχουν βγει στη δημοσιότητα (Φωτογραφία: Associated Press)
Όσα έχουν βγει μέχρι στιγμής στη δημοσιότητα, αφήνουν να εννοηθεί ότι κίνητρο ήταν η υποστήριξη του Νεμτσόφ στη δημοσίευση σκίτσων με τον Μωάμεθ -ερμηνεία που μένει να φανεί εάν θα «πείσει» τους συνεργάτες του.
Οι πέντε ύποπτοι που είχαν τεθεί υπό κράτηση κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου οδηγήθηκαν την Κυριακή ενώπιον δικαστηρίου, το οποίο διέταξε τη σύλληψή τους και απήγγειλε κατηγορίες σε δύο από αυτούς. Και οι πέντε είναι από την Τσετσενία.
Οι δύο κεντρικοί ύποπτοι είναι ο Ζαούρ Νταντάγεφ και ο Άνζορ Γκουμπάσεφ. Ο πρώτος φέρεται να ομολόγησε την εμπλοκή του και η δικαστής Νατάλια Μουσνίκοβα ανέφερε πως η ενοχή του «επιβεβαιώνεται, εκτός από την ομολογία του, και από την σαφήνεια των στοιχείων της έρευνας».
Ελάχιστα έχουν βγει στη δημοσιότητα γύρω από την ίδια την έρευνα και τα στοιχεία που υπάρχουν, αλλά στα ρωσικά ΜΜΕ υπάρχουν εκτενείς αναφορές για το παρελθόν των υπόπτων. Ο Νταντάγεφ είχε περάσει από την αστυνομία της Τσετσενίας (είχε μάλιστα παρασημοφορεί) και, κατά κάποια ρωσικά ΜΜΕ, εργαζόταν σε ιδιωτική υπηρεσία ασφάλειας στη Μόσχα.
Οι μοναδικές εικασίες για το κίνητρο της δολοφονίας που έχουν μέχρι στιγμής διατυπωθεί δεν συσχετίζουν το φόνο με τον ρόλο του Νεμτσόφ -σφοδρού επικριτή του Κρεμλίνου- στην εσωτερική πολιτική σκηνή αλλά με τις γενικότερες απόψεις που εξέφραζε, και συγκεκριμένα με το ότι είχε ταχθεί με δηλώσεις του υπέρ της δημοσίευσης σκίτσων με τον Μωάμεθ μετά το Charlie Hebdo.
Ο πρόεδρος κυρίως μουσουλμανικής Τσετσενίας, ο Ραμζάν Καντίροφ, είπε πως ο Νταντάγεφ «ήταν πιστός μουσουλμάνος, όπως λένε όσοι τον γνώριζαν, και όπως όλοι οι μουσουλμάνοι είχε σοκαριστεί από τη δραστηριότητα του Charlie Hebdo και τα σχόλια υποστήριξης της δημοσίευσής τους».
Στην προσαγωγή των υπόπτων στο δικαστήριο την Κυριακή είχε δοθεί εκτενέστατη δημοσιότητα. Η εικόνα που δινόταν, όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει το Reuters, είναι ότι η έρευνα για το φόνο του Νεμτσόφ είναι αυστηρή και όχι η «συγκάλυψη» που φοβάται η αντιπολίτευση.
Οι συνεργάτες του Νεμτσόφ πάντως έχουν επανειλημμένα αναφέρει πως θεωρούν ότι ο εντοπισμός των δραστών δεν πρέπει να είναι το τελευταίο στάδιο, αλλά η έρευνα πρέπει να φτάσει μέχρι τους «υπαίτιους» και όποιους έδωσαν την εντολή.
Τη Δευτέρα, ο Ίλια Γιασίν, συμπρόεδρος του πολιτικού σχηματισμού του οποίου ηγείτο ο Νεμτσόφ, έδειξε πως δεν πιστεύει πως το κίνητρο των δολοφόνων ήταν ο θρησκευτικός ζήλος.
«Η χωρίς λογική θεωρία για ισλαμιστικά κίνητρα βολεύει το Κρεμλίνο και βγάζει τον Πούτιν από την γραμμή του πυρός» έγραψε χαρακτηριστικά στο twitter. Την προηγουμένη, είχε γράψει πως «οι χειρότεροι φόβοι μας επαληθεύονται, θα τιμωρηθεί αυτός που πάτησε την σκανδάλη κι όχι εκείνος που έδωσε την εντολή».
Το εάν η «ερμηνεία Charlie Hebdo» προς την οποία έδειξε ο Καντίροφ επιβεβαιωθεί από την έρευνα, και το εάν, σε τέτοια περίπτωση, πείσει τους πάντες ότι αποδόθηκε δικαιοσύνη μένει να φανεί. Το νήμα παλιότερων παρόμοιων, όπως εκείνης της Πολιτκόφσκαγια, είχε επίσης οδηγήσει στην Τσετσενία μέχρι τους δράστες, αλλά όχι μέχρι εκείνους που έδωσαν την εντολή.
in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου