Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών θα υπάρξει...
ψηφοφορία για τον κείμενο της πολιτικής απόφασης και στην συνέχεια εκλογή νέου Γραμματέα και Πολιτικής Γραμματείας τα μέλη της οποίας θα μειωθούν . Η πρόταση της ηγεσίας είναι εκτός από τον Πρόεδρο και τον Γραμματέα να έχει 11 μέλη τέσσερα από την προεδρική πτέρυγα τέσσερα από την αριστερή πλατφόρμα και από ένα μέλος τρεις μικρότερες τάσεις.
Μέχρι χθες το βράδυ παράλληλα με τις εισήγησεις υπήρχε έντονο παρασκήνιο και ζυμώσεις τόσο για το κείμενο της πολιτικής συμφωνίας όσο και για το ποιοί θα μετέχουν στην Πολιτική Γραμματεία. Στην αρχή η Αριστερή Πλατφόρμα ήθελε να καταθέσει δική της τροπολογία στο κείμενο της απόφασης της ηγεσίας που θα καταγράφει την διακριτή της άποψη. Ωστόσο γίνονταν προσπάθειες να καλυφθεί η απόσταση και να υπάρξει ένα ενιαίο κείμενο. Επόμενος Γραμματέας θα είναι ο κ. Τάσος Κορωνάκης αφού στην πρόταση της ηγεσίας συμφωνούν και οι περισσότερες τάσεις.
Κριτική στην συμφωνία
Στην χθεσινή πρώτη ημέρα των εργασιών ασκήθηκε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τη τακτική της στην διαπραγμάτευση με τους εταίρους και για την συμφωνία του Eurogroup. Αν και το σύνολο των στελεχών κατανοούν την δύσκολη θέση που βρέθηκε η κυβέρνηση και την οποία περιέγραψει ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας στην εισγωγική του ομιλία εν τούτοις εκφράζουν επιφυλάξεις σε δύο επίπεδα, αφενός στο εάν ότι έγινε ήταν το καλύτερο δυνατό και αφετέρου πως προχωρά στο εξής η κυβέρνηση μέχρι τον Ιούνιο. Πάντως οι περισσότεροι ακόμη και εκείνοι που εξέφρασαν ενστάσεις και επιφυλάξεις έδειχναν ικανοποιημένοι από την τοποθέτηση του πρωθυπουργού. Θεωρούν ότι ο κ. Τσίπρας θα εξαντλήσει τα περιθώρια που αφήνει η συμφωνία προκειμένου να εφαρμόσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ καθώς επίσης ότι είναι διατεθειμένος να συγκρουστεί με τους εταίρους ή ακόμη και να πάει σε ρήξη από καλύτερη θέση τον Ιούνιο.
Ικανοποίηση όμως υπάρχει και από την διαφαινόμενη απόφαση της κυβέρνησης να μην φέρει την συμφωνία στην Βουλή προς κύρωση.
Ορισμένοι όπως ο κ. Γιάννης Μηλιός και ο κ. Ρούντι Ρινάλντι -αν και με διαφορετικό σκεπτικό- θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν πήγε καλά προετοιμασμένη και δεν ακολούθησε την ενδεδειγμένη τακτική κατά τρόπο που εγκλωβίστηκε από τους εκβιασμούς των δανειστών. Ο κ . Ρινάλντι μέλος της απερχόμενης Πολιτικής Γραμματείας που θα είναι και στην επόμενη ανέφερε ότι “μας παγίδευσε η ευρωκρατία, πήγαμε απροετοίμαστοι με φόρα και τινάχτηκαν όλα στον αέρα κανένας εξωραισμός δεν αλλάζει την κατάσταση είναι τρόικα, είναι μνημόνιο υπάρχει επιτροπεία και επιτήρηση”. Πρότεινε δε άμεση απεμπλοκή από τη συμφωνία με απέυθυνση στον λαό. Με διαφορετικό σκεπτικό ο κ. Αλέξης Μητρόπουλος ανέφερε “να πάψετε να λέτε ότι τελείωσε το μνημόνιο. Ο Σόιμπλε με το δίλημμα χρεωκοπία ή μνημόνιο θα το πάει μέχρι τέλος, πρέπει να περιμένουμε πιο σκληρή γραμμή γιατί σκέφτεται πως θα τρομοκρατήσει τον ευρωπαικό νότο και την άνοδο της αριστεράς”. Στελέχη όπως οι κ.κ. Αλέκος Καλύβης, Αντώνης Νταβανέλος ανέφεραν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προετοιμαστεί και να προετοιμάσει τον λαό για την μεγάλη σύγκρουση του Ιουνίου που μπορεί να περιλαμβάνει και προσφυγή στον λαό. Τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας πάλι με πρώτο τον κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη πέραν την κρίτικης για το περιεχόμενο της συμφωνίας εστιάζουν στην κυβερνητική δράση στο εξής. “Ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τη συμφωνια αυτή χρειάζεται το επόμενο διαςτημα να κινηθεί με κεντρικο στοχο να εφαρμόσει με συνέπεια τις προγραμματικές του δεσμεύσεις και τις προγραμματικές δηλώσεις. Αυτή ειναι η πρόκληση με την οποια είμαστε αντιμέτωποι και απο την οποια θα κριθούμε» ανάφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λαφαζάνης στην ομιλία του.
Απάντηση στην κριτική δόθηκε από τα στελέχη που είναι κοντά στην ηγεσία όπως ο κ. Νίκος Παππάς ο οποίος ανέφερε ότι καλή είναι η κριτική αλλά αναντίστοιχη με το λαικό αίσθημα καθώς η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας συμφωνεί με την κυβέρνηση. Ο δε κ. Γιάννης Δραγασάκης ανέφερ ότι η κυβέρνσηη εξέτασε το σενάριο της τελικής σύγκρουσης αλλά το απέρριψε και απόδεχθηκε την συμφωνία που δίνει χρόνο και εργαλεία για να προχωρήσουμε. Ο δε κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος υπεραμύνθηκε των ασαφών σημείων της συμφωνίας ενώ διέψευσε τον κ. Βαρουφάκη λέγοντας ότι οι γερμανοί ήταν εκείνοι που επιθυμούσαν να μην υπάρχει ασάφεια.
protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου