Για την αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους χωρών όπως η Αργεντινή και η Ελλάδα γράφει σε πρόσφατο άρθρο του ο Νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς. Ακολουθούν...
αποσπάσματα:
«Τον περασμένο Ιούλιο, όταν ο ομοσπονδιακός δικαστής των ΗΠΑ Τόμας Γκρίζα έκρινε ότι η Αργεντινή έπρεπε να αποπληρώσει στο ακέραιο τα λεγόμενα ληστρικά αμοιβαία κεφάλαια που είχαν αγοράσει το δημόσιο χρέος της σε πολύ χαμηλές τιμές, η χώρα αναγκάστηκε να κηρύξει χρεοκοπία.
Η απόφαση είχε πολύ μεγάλο αντίκτυπο, επηρεάζοντας ομόλογα που εκδίδονται σε μια ποικιλία δικαιοδοσιών, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα δικαστήρια των ΗΠΑ έχουν λόγο σε συμβάσεις που εκτελούνται σε άλλες χώρες.
Από τότε, δικηγόροι και οικονομολόγοι έχουν προσπαθήσει να ξεμπερδέψουν τις περίπλοκες συνέπειες της απόφασης του Γκρίζα. Η δικαιοδοσία των δικαστηρίων των ΗΠΑ εκτείνεται πραγματικά πέραν των συνόρων της Αμερικής;
Τώρα, ένα δικαστήριο στο Ηνωμένο Βασίλειο έφερε επιτέλους κάποια σαφήνεια στο θέμα, κρίνοντας ότι οι πληρωμές τόκων της Αργεντινής για τα ομόλογα που εκδίδονται υπό το βρετανικό δίκαιο καλύπτονται από την βρετανική νομοθεσία, και όχι από τις δικαστικές αποφάσεις στις ΗΠΑ.
Η απόφαση - ένα ευπρόσδεκτο διάλειμμα σε μια σειρά αποφάσεων από Αμερικανούς δικαστές, οι οποίοι δεν φαίνεται να κατανοούν την πολυπλοκότητα των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών αγορών - μεταφέρει κάποια σημαντικά μηνύματα.
Διαβάστε το υπόλοιπο κείμενο ΕΔΩ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου