7.3.15

Οι δεσμεύσεις Σκουρλέτη για τα εργασιακά...



Τη δέσμευση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αλλαγές στα εργασιακά, με σταδιακή επαναφορά του βασικού μισθού στα 751 ευρώ – με ορίζοντα το δεύτερο 6μηνο του 2016 – και επαναφορά του...
παλαιότερου πλαισίου για τις απολύσεις, επαναβεβαίωσε ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, τόνισε, πως, η αποκατάσταση του κατώτατου μισθού θα γίνει με τμηματικά, πιθανώς σε δυο δόσεις.

Σχολιάζοντας μάλιστα τις αντιδράσεις των εταίρων στην προοπτική αύξησης του ελάχιστου μισθού, ο κ. Σκουρλέτης είπε πως πριν από λίγο καιρό θεσμοθέτησε βασικό ωρομίσθιο και η Γερμανία και διερωτήθηκε πώς είναι δυνατό αυτό να θεωρηθεί μονομερής ενέργεια από την πλευρά της Αθήνας.

Επαναβεβαίωσε επίσης πως σύντομα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τις συλλογικές συμβάσεις, συμπληρώνοντας πως μόλις εφαρμοσθούν θα «παρασύρουν» και τις ατομικές συμβάσεις που υπογράφουν ορισμένοι εργοδότες με το προσωπικό τους.

Σε ό,τι αφορά τις απολύσεις, ο κ. Σκουρλέτης είπε πως η κυβέρνηση «κινείται σε μια λογική επιστροφής σε ό,τι ίσχυε πριν αλλάξει ο νόμος προς το δυσμενέστερο», προαναγγέλλοντας επίσης επαναφορά του προηγούμενου ύψους αποζημίωσης για τους παλαιότερους εργαζόμενους.

Ειδικά για τις αποζημιώσεις, τόνισε πως πρέπει να υπάρχει «αντικίνητρο» προκειμένου να αποφεύγονται οι απολύσεις μεσηλίκων οι οποίοι δύσκολα θα βρουν νέα θέση στην αγορά εργασίας, και επισήμανε πως οι απολύσεις μεσηλίκων έχουν συμβάλει στο φαινόμενο της μακροχρόνιας ανεργίας.

Στρέφοντας το βλέμμα στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους-δανειστές, ο κ. Σκουρλέτης επισήμανε πως οι διαβουλεύσεις θα προχωρούν βδομάδα με τη βδομάδα και μήνα με το μήνα. Παραδέχτηκε πως «τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά», αλλά υπογράμμισε πως και η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει ότι «η εποχή των ελέγχων και της τρόικα δεν υπάρχει πια».

Μάλιστα, ο υπουργός Εργασίας τόνισε πως οριστική λύση δεν θα βρεθεί «αν δεν ανοίξει εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους», χωρίς όμως να αναφερθεί συγκεκριμένα σε «κούρεμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: