8.3.15

Οι δύο πυλώνες της διαπραγμάτευσης...


Με την αποστολή από τον Γιάνη Βαρουφάκη στο Eurogroup της λίστας με τις επτά μεταρρυθμίσεις τις οποίες προτείνει η ελληνική κυβέρνηση γίνεται ακόμη ένα βήμα στην κατεύθυνση της υλοποίησης της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου.

Παράλληλα με αυτές τις συζητήσεις, η ελληνική κυβέρνηση προτείνει...
να ξεκινήσουν σε υψηλό επίπεδο οι συζητήσεις με τους θεσμούς σχετικά με την πιθανή επόμενη συμφωνία, η οποία να έχει τη μορφή συμβολαίου για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Η κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων και καλεί τους εταίρους να ξεκινήσει η διπλή διαπραγμάτευση τόσο για την ολοκλήρωση της ενδιάμεσης συμφωνίας τον Απρίλιο όσο και για την τελική συμφωνία του Ιουνίου.

Στις μεταρρυθμίσεις που απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών, περιλαμβάνονται η δημιουργία Δημοσιονομικού Συμβουλίου με στόχο την εξοικονόμηση πόρων, η βελτίωση της διαχείρισης του προϋπολογισμού, η διοικητική μεταρρύθμιση με στόχο την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας στο Δημόσιο, η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, η εγκατάσταση ανεξάρτητου φορολογικού συμβουλίου, η συγκρότηση ευέλικτης ομάδας φορολογικού ελέγχου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροκλοπής, η ρύθμιση των τυχερών παιγνίων στο Διαδίκτυο με στόχο την αύξηση των εσόδων και η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, που πέρασε ήδη από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Η ελληνική κυβέρνηση δείχνει τη βούλησή της να προχωρήσει μπροστά, όμως βρίσκεται αντιμέτωπη με πιέσεις, αποφάσεις και παραλείψεις από την πλευρά των εταίρων και ιδιαίτερα της ΕΚΤ, που προκαλούν ασφυξία στη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Η ΕΚΤ δεν ανταποκρίνεται στη συμφωνία του Eurogroup. Σφίγει τον κλοιό και δεν δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να αντιμετωπίσει το χρηματοδοτικό κενό των επόμενων εβδομάδων μέσω της έκδοσης έντοκων γραμματίων του Δημοσίου και της επιστροφής των κερδών του ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα. Αν η ΕΚΤ δεν συμφωνήσει με αυτό το σχέδιο, όπως τονίζει ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη που παραχώρηση στο γερμανικό περιοδικό "Der Spiegel", «θα επιστρέψουμε στο θρίλερ που είδαμε πριν τις 20 Φεβρουαρίου». Ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει ότι η απόφαση για να προχωρήσει η συμφωνία και η διαπραγμάτευση για την τελική συμφωνία πρέπει να είναι πολιτική και όχι τεχνοκρατική, ενώ χαρακτηρίζει "σχοινί τυλιγμένο γύρω από τον λαιμό μας" τη στάση της Ευρωπαϊκης Κεντρικής Τράπεζας.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να υπογράψει νέο Μνημόνιο, που θα συνεχίζει την πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης, της σκληρής λιτότητας και της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων. Το νέο συμβόλαιο με τους εταίρους πρέπει να στοχεύει στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και να καθιστά το χρέος βιώσιμο. Οι μνημονιακές πολιτικές ανήκουν στο παρελθόν.

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: