Αναλαμβάνοντας de facto ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης, το Podemos οργάνωσε συνάντηση με επιχειρηματίες προκειμένου να τους παρουσιάσει τις βασικές του οικονομικές θέσεις. Σε αυτήν συμμετείχαν...
εκπρόσωποι κάπου 30 επιχειρηματικών φορέων. Ανάμεσά τους και εταιρειών όπως η Google και τραπεζών όπως η διαβόητη για το σκάνδαλο διευκόλυνσης της φοροδιαφυγής HSBC, αλλά και των πρεσβειών της Σουηδίας και της Ολλανδίας και του φιλελεύθερου «Κύκλου Επιχειρηματιών», που διευκρίνισαν ότι μετέχουν ως πρόσωπα καθώς ήταν μια άτυπη συνάντηση. Πρόκειται για την πρώτη προσέγγιση του κόμματος της ριζοσπαστικής Αριστεράς με τον επιχειρηματικό κόσμο, στην οποία τους παρουσίασε τους βασικούς άξονες της οικονομικής πολιτικής του Podemos με στόχο «να αντιμετωπίσουμε την ανισότητα που έχουν προκαλέσει οι πολιτικές της λιτότητας στην Ισπανία».
Στα οικονομικά επίσης επικεντρώθηκε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας σε εκδήλωση που οργάνωσε με θέμα την «Αλλη κατάσταση του έθνους», για να απαντήσει στη «θριαμβολογία» του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι κατά την κοινοβουλευτική συζήτηση για την «Κατάσταση του έθνους». Μιλώντας για «τον αποδεκατισμό και τη φτώχεια που έφερε η λιτότητα την οποία η τρόικα κατάφερε να επιβάλει γιατί οι Ισπανοί πολιτικοί δεν ύψωσαν το ανάστημά τους στις Βρυξέλλες», κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «κατέστησε την Ισπανία εξαρτημένη χώρα που θα μπορούσε να μετατραπεί σε αποικία της Γερμανίας».
Και χωρίς να αναφερθεί ρητά, υπερασπίστηκε τη συμφωνία που πέτυχε η ελληνική κυβέρνηση στο Eurogroup, επικρίνοντας τη στάση της ισπανικής κυβέρνησης από την αρχή της κρίσης: «Κάποιες φορές οι συμφωνίες είναι πολύπλοκες και δύσκολες. Αλλά για να τις πετύχουμε χρειάζεται να τις διαπραγματευτούμε. Οταν απλά υπακούεις, δεν καταλήγεις σε έντιμες συμφωνίες».
Ο ηγέτης του Podemos, αφού αναφέρθηκε σε μια «συντεταγμένη αναδιάρθρωση του χρέους», υποσχέθηκε την οικονομική ανασυγκρότηση με άξονα μια επαναβιομηχανοποίηση της χώρας με σεβασμό στον βιομηχανικό ιστό, στην προστασία του περιβάλλοντος και στις ενεργές πολιτικές απασχόλησης. Προανήγγειλε παράλληλα ένα «σχέδιο διάσωσης των πολιτών που θα εγγυάται ότι κανείς δεν θα κρυώνει ούτε θα μένει άστεγος», με υιοθέτηση μέτρων κατά της φτώχειας όπως ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για άτομα χωρίς ή με ελάχιστους πόρους, παύση των πλειστηριασμών κατοικιών και των εξώσεων, πρόγραμμα κοινωνικού ενοικίου και νομοθεσία κατά της υπερχρέωσης των νοικοκυριών.
Ανάμεσα στα άλλα, αναφέρθηκε αναλυτικά και στον φόρο πλούτου που θα επιβληθεί στις μεγάλες περιουσίες, από τον οποίο προσδοκά να συλλέξει ποσό αντίστοιχο του 0,23% του ΑΕΠ. «Γιατί το εισόδημα μπορεί να κρυφτεί σε έναν φορολογικό παράδεισο, αλλά είναι δύσκολο να μεταφέρεις τη βίλα σου στην Ελβετία. Μπορείτε να ρωτήσετε τους πρώην ταμίες του κόμματός σας», πρόσθεσε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Ραχόι. «Θέλουμε να είμαστε μια σοβαρή χώρα, όχι μια χώρα κλεφτών όπου υπάρχουν πολιτικοί που συναλλάσσονται με επιχειρηματίες σε πριβέ εστιατόρια ή σε σουίτες VIP των γηπέδων», δήλωσε ανακοινώνοντας σειρά μέτρων κατά της διαφθοράς.
Ηχηρή... απουσία
Στην εκδήλωση, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας ήταν πλαισιωμένος από όλη την ηγεσία του κόμματος, εκτός από τον Χουάν Κάρλος Μονεδέρο, τον «υπ’ αριθμόν τρία» της ηγεσίας, ο οποίος εδώ και περισσότερο από ένα μήνα κατηγορείται από τα ΜΜΕ για σκάνδαλο διαφθοράς. «Το Podemos υπόσχεται ρήξη με τη διαφθορά, ενώ ο Μονεδέρο έλαβε από τον Τσάβες 425.000 ευρώ που δεν δήλωσε και με τα οποία χρηματοδότησε το κόμμα», γράφουν τα δημοσιεύματα. Ο Μονεδέρο σε συνέντευξη Τύπου αναγνώρισε ότι έλαβε αυτό το ποσό τον Οκτώβριο του 2013, όχι από τον εκλιπόντα πρόεδρο της Βενεζουέλας, αλλά για εμπιστευτικές μελέτες που εκπόνησε για λογαριασμό της τράπεζας της ALBA, ενός περιφερειακού οργανισμού της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής όπου συμμετέχουν 11 κράτη, ανάμεσά τους και η Βενεζουέλα.
«Κυνήγι μαγισσών»
Γι’ αυτήν την υπόθεση, μάλιστα, πλήρωσε τον Ιανουάριο 200.000 ευρώ για να τακτοποιήσει τις σχετικές φορολογικές του εκκρεμότητες. Ο ερευνητής και καθηγητής Πολιτικών Επιστημών, κατηγορείται από τα μίντια ότι χρησιμοποίησε αυτά τα χρήματα για να χρηματοδοτήσει τη διαδικτυακή εκπομπή «La Tuerka» που παρουσιάζει ο Πάμπλο Ιγκλέσιας. Μιλώντας για «κυνήγι μαγισσών από το πολιτικό κατεστημένο, το οποίο έντρομο από τη δημοσκοπική εκτόξευση του Podemos επιχειρεί να το απαξιώσει», τόνισε ότι ούτε ένα ευρώ από αυτά τα χρήματα δεν πήγε στο ταμείο του Podemos. Και δεν παρέλειψε να σχολιάσει «τις αστειότητες που έχουν γραφεί όπως ότι ο Τσάβες και οι δικοί του έδωσαν στο κίνημα 3,7 εκατ. ευρώ τα τελευταία δέκα χρόνια». Δηλαδή από το 2005, πολύ πριν από το ξέσπασμα της κρίσης, την εμφάνιση του κινήματος των αγανακτισμένων το 2011, από όπου αναδύθηκε το Podemos, και την ίδρυσή του ως κόμματος τον Ιανουάριο του 2014.
Χριστίνα Πάντζου
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου