1.3.15

Ο Δούρειος Ιππος στο σύστημα Σόιμπλε...

Ο Δούρειος Ιππος στο σύστημα Σόιμπλε
Η γερμανική πολιτική ηγεσία και κυρίως τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης αντιμετώπιζαν εδώ και μήνες την προοπτική μιας αριστερής κυβέρνησης στην Ελλάδα ως ένα εξωπραγματικό σενάριο, το οποίο, αν εφαρμοζόταν, θα κατέστρεφε την ηρεμία της ευρωζώνης και της ίδιας της Ε.Ε. Είδαμε τελικά τι συνέβη. Η καταστροφολογία δεν έχει βέβαια ακόμα κοπάσει.

Και όμως...
λίγες μόλις βδομάδες πριν από την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα στη θέση του πρωθυπουργού της Ελλάδας, είχε αναλάβει καθήκοντα πρωθυπουργού ένας άλλος ηγέτης αριστερού κόμματος και μάλιστα πολύ κοντά στον πυρήνα της σκληρής αντιαριστερής ηγετικής ομάδας της Ε.Ε.

Από τις 5 Δεκεμβρίου 2014 αναδείχτηκε ο Μπόντο Ράμελοφ πρωθυπουργός στο γερμανικό κρατίδιο της Θουριγγίας, αφού το κόμμα του, το Die Linke, κατόρθωσε να λάβει 28,2% στις τοπικές εκλογές του περασμένου φθινοπώρου. Ο κ. Ράμελοφ είναι πρόεδρος κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke), των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και των Πρασίνων (Bündnis 90 / Die Grünen). Στην κυβέρνηση μετέχουν εκτός από τον Ράμελοφ τρεις υπουργοί από κάθε κόμμα. Το σχήμα της είναι δηλαδή δεκαμελές.

Η συνεργασία των τριών κομμάτων βασίζεται σε ένα πολυσέλιδο ντοκουμέντο που έχουν συνυπογράψει και το οποίο περιλαμβάνει όλους τους τομείς κυβερνητικής δραστηριότητας. Ορισμένα από τα στοιχεία αυτού του προγράμματος έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για μας εδώ στην Ελλάδα, γιατί αποδεικνύουν ότι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζονται και από… Γερμανούς.

1. Η φιλοσοφία των δημοσιονομικών

Στο επίκεντρο του προγράμματος είναι βέβαια τα δημοσιονομικά. Πώς θα μπορούσε να γίνει άλλωστε διαφορετικά. Ως κεντρική σκέψη προβάλλεται η πρόληψη δημοσιονομικών προβλημάτων, αλλά και εκεί που υπάρχουν ήδη, προβλέπεται βοήθεια για να δοθούν βιώσιμες λύσεις:

«Ο κυβερνητικός συνασπισμός επιδιώκει να βελτιώσει με διατηρήσιμο τρόπο τα οικονομικά των δήμων, έτσι ώστε μεταξύ άλλων να προληφθεί η εμφάνιση ακραίων δημοσιονομικών προβλημάτων και σε άλλους δήμους. Ταυτόχρονα θα προσφερθεί στους δήμους με διαρθρωτικά προβλήματα μια βιώσιμη μελλοντική προοπτική. Θεωρούμε πως αυτό είναι ένα καθήκον που πρέπει να αναλάβει από κοινού η μελλοντική κυβέρνηση του κρατιδίου μαζί με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές».

Η πολιτική αυτή οδηγεί σε αναδιανομή πόρων υπέρ των αδύναμων: «Αρχικά, κατά το δημοσιονομικό έτος 2015 θα διατεθούν τυχόν δημοσιονομικά πλεονάσματα, το ύψος των οποίων θα καθοριστεί, μεταξύ άλλων για την αύξηση της ανακατανομής οικονομικών πόρων για την τοπική αυτοδιοίκηση και τη στήριξη των δήμων που αντιμετωπίζουν διαρθρωτικά προβλήματα. Οι δήμοι της Θουριγγίας θα υποστηριχθούν ενεργά στην επενδυτική τους δραστηριότητα, ενώ στους δήμους υπό δημοσιονομική εξυγίανση θα πρέπει να δοθούν δυνατότητες επενδύσεων».

Ακόμα και τα σκληρά μέτρα που επιβάλλονταν μέχρι σήμερα στους δήμους με δημοσιονομικά προβλήματα προβλέπεται να αναθεωρηθούν: «Το σύστημα αναγκαστικής εκτέλεσης εις βάρος των δήμων και της επιβολής τόκων υπερημερίας σε αυτούς πρέπει να επανεξεταστεί».

Στην ίδια κατηγορία ανήκει και η πρόβλεψη δημοψηφίσματος για θέματα προϋπολογισμού: «Το επονομαζόμενο "δημοσιονομικό ταμπού", δηλ. η απαγόρευση διενέργειας δημοψηφίσματος για θέματα προϋπολογισμού του κρατιδίου, στο εξής θα έχει περιορισμένη ισχύ. Εφόσον χρειαστεί αναθεώρηση του Συντάγματος για την εκπλήρωση αυτού του σκοπού, τα μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού θα καταβάλουν προσπάθειες για εξασφάλιση σχετικής πλειοψηφίας».

2. Δημόσιες υπηρεσίες και απολύσεις

Η κυβέρνηση συνεργασίας δεν διανοείται απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων: «Πρέπει να διασφαλιστεί η σύννομη και ποιοτικά άρτια παροχή υπηρεσιών από τον δημόσιο τομέα του κρατιδίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αποκλείονται οι απολύσεις για λειτουργικούς λόγους. Μακροπρόθεσμος στόχος είναι να φτάσει ο αριθμός των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα του κρατιδίου σε ένα επίπεδο συγκρίσιμο με αυτό άλλων ομόσπονδων κρατιδίων της Γερμανίας. Σε αυτό θα συμμετέχουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και τα συμβούλια του προσωπικού».

Η στιγμή της εκλογής του Ράμελοφ | 

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρο το κείμενο του Τάσου Κωστόπουλου, της Αντας Ψαρρά και του Δημήτρη  Ψαρρά...

"Ο Ιός της Εφημερίδας των Συντακτών"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.