Ακόμη δεν έχω καταλήξει σε ασφαλές συμπέρασμα για την τακτική Βαρουφάκη. Δεν ξέρω, δηλαδή, αν η πληθωρική παρουσία του στα μέσα ενημέρωσης είναι μια έκρηξη ναρκισσισμού ή ένα καλά μελετημένο σχέδιο, που έχει στόχο να...
μπουκώσει τη διεθνή κοινή γνώμη με τις ελληνικές θέσεις και να ισοφαρίσει τις εντυπώσεις που δημιουργούνται από άλλα κέντρα, εχθρικά προς τη χώρα.
Ο βομβαρδισμός είναι συνεχής. Το μοντέλο βεβαίως δεν είναι πρωτοφανές. Το υπηρετεί εδώ και χρόνια με θρησκευτική ευλάβεια ο Σόιμπλε για λογαριασμό των ευρωπαϊκών ελίτ. Κι αυτός μοιράζει συνεντεύξεις δεξιά και αριστερά, διαμορφώνει κλίμα, προεικονίζει το μέλλον, στήνει μεθοδικά το προφίλ του σκληρού πρωταγωνιστή, χωρίς ωστόσο κανείς να αναρωτηθεί πότε εργάζεται, όπως για παράδειγμα αναρωτιούνται πολλοί στην Ελλάδα για τον Βαρουφάκη.
Εύχομαι στην περίπτωση του δικού μας να ισχύει η δεύτερη εκδοχή (σχέδιο), αν και φοβάμαι ότι τα προγνωστικά είναι υπέρ της πρώτης. Μπορεί, πάντως, να είναι και ένας συνδυασμός που περιλαμβάνει και το οργανωμένο σχέδιο και τη ροπή προς την προβολή του υπουργού Οικονομικών.
Ό,τι πάντως κι αν ισχύει χρειάζεται ισορροπία. Τα μέσα ενημέρωσης δεν είναι ένα ειδυλλιακό τοπίο όπου κατατίθενται απόψεις και διεξάγεται θεωρητική συζήτηση επί παντός επιστητού με κανόνες και σεβασμό στην αιρετική θέση. Είναι αρένα. Ελέγχονται από πανίσχυρα συμφέροντα και τα διαχειρίζονται τσακάλια, που σου στήνουν παγίδες και είναι έτοιμα να σε κατασπαράξουν αν εντοπίσουν παλινωδίες.
Η ευφυΐα και η επάρκεια περί το αντικείμενό σου (προσόντα που αναντίρρητα διαθέτει ο κ. Βαρουφάκης) μπορούν να σε βοηθήσουν να ανταποκριθείς στις προκλήσεις, υπό την προϋπόθεση ότι ελέγχεις το ρυθμό του παιχνιδιού. Η υπερέκθεση όμως σε κάνει ευάλωτο. Αν μιλάς πολύ και εφ’ όλης της ύλης, είναι σχεδόν αδύνατον να μην πεις υπερβολές και να μην πέσεις σε αντιφάσεις. Αν το τίμημα το πληρώσεις εσύ, μικρό το κακό. Αν όμως πρόκειται για τη χώρα, είσαι υποχρεωμένος να προσέχεις.
Τάσος Παππάς
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου