... ζητάει η αντιπολίτευση...
Τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης προκάλεσε η πρόταση του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, από την Νέα Υόρκη για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο του φυσικού αερίου και του πετρελαίου σε ποσοστό 70-30 με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι...
στη συνάντηση που είχε με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, της είπε ότι «θα μας ενδιέφερε μία G to G (government to government agreement) με τις ΗΠΑ, ώστε να υπάρχει συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων».
Προκύπτει ερώτημα εάν οι δηλώσεις του απηχούν μια επεξεργασμένη κυβερνητική θέση, στον βαθμό που δεν υπάρχει σχετική απόφαση και δεν περιλαμβάνεται κάτι σχετικό στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Ερωτήσεις στη Βουλή από ΝΔ και Ποτάμι
Διευκρινίσεις για τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας ζήτησαν η Νέα Δημοκρατία και το Ποτάμι σχετικά με το αν αυτές αντικατοπτρίζουν την επίσημη θέση της κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα, επίκαιρη ερώτηση προς τους υπουργούς Επικρατείας, Νίκο Παππά και Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά κατέθεσε ο Γιώργος Κουμουτσάκος (ΝΔ) και τους καλεί να ενημερώσουν τη Βουλή αν είναι αρμοδιότητα του υπουργού Εθνικής Άμυνας να συζητά με άλλες χώρες ζητήματα ενεργειακής πολιτικής, πόσω μάλλον συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο. Ζητά επίσης από τους δύο υπουργούς να απαντήσουν αν οι συγκεκριμένες δηλώσεις του ΥΠΕΘΑ έγιναν κατόπιν συνεννοήσεων, συντονισμού και συμφωνίας με το υπουργείο Εξωτερικών και αν υπήρχε σχετική εξουσιοδότηση της κυβέρνησης, αν ο κ. Καμμένος είχε εντολή του πρωθυπουργού, όταν πρότεινε στις ΗΠΑ συνεκμετάλλευση σε ποσοστό 70- 30 των ενεργειακών πηγών της χώρας.
Ερώτηση στους υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Εξωτερικών, Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στον υπουργό Επικρατείας για τον Συντονισμό του κυβερνητικού έργου κατέθεσε ο Νικήτας Κακλαμάνης (ΝΔ) και ρωτά αν αποτελεί απόφαση της κυβέρνησης η συνεκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο Αιγαίο και ποιο είναι το συγκεκριμένο εθνικό σχέδιο αν ισχύουν οι δηλώσεις του ΥΠΕΘΑ.
Επίσης, ο Νικήτας Κακλαμάνης ρωτάει τους συναρμόδιους υπουργούς «ποιο είναι το συγκεκριμένο εθνικό σχέδιο, που θα οδηγήσει στη συνεκμετάλλευση, διασφαλίζοντας συγχρόνως τα εθνικά συμφέροντα».
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε σε χθεσινή του συνέντευξη πως «ο Καμμένος κατόρθωσε και "φόρεσε" φουστανέλα στον κ. Τσίπρα», ενώ υποστήριξε πως «οι Αμερικάνοι φόρτωσαν στον κ Τσίπρα στις αρχές του 2014 (Τέξας) τον Βαρουφάκη».
Ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης, ρωτάει αν «η συνεκμετάλλευση του Αιγαίου με τις ΗΠΑ με ποσοστά 70 Ελλάδα - 30 ΗΠΑ είναι επίσημη θέση της ελληνικής κυβέρνησης». Κατέθεσε ερώτηση στους υπουργούς Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Ενέργειας και Εξωτερικών, με στόχο να ενημερωθεί σε ποιον βαθμό οι προτάσεις του ΥΠΕΘΑ, έτσι όπως διατυπώθηκαν προς την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για ευρωπαϊκά θέματα, αντικατοπτρίζουν την επίσημη θέση της ελληνικής κυβέρνησης.
Aπάντηση από την κυβέρνηση ζητάει το ΠΑΣΟΚ
«Τα όσα δήλωσε ο κ. Καμμένος για τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, δεν μπορούν να μείνουν ασχολίαστα και αναπάντητα από την κυβέρνηση και προσωπικά από τον κ. Τσίπρα. Περιμένουμε να γίνουν το ταχύτερο στοιχειώδεις ενέργειες προάσπισης της σοβαρότητας της εθνικής πολιτικής» τονίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με όσα δήλωσε ο κ. Καμμένος για τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου.
Κριτική και από το Κομμουνιστικό Κόμμα
Το ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του, κάνει λόγο για «απαράδεκτες και επικίνδυνες δηλώσεις» του υπουργού Άμυνας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ.
«Επεδίωξε να παρουσιάσει ως πανάκεια για την έξοδο από την καπιταλιστική κρίση, την από κοινού μοιρασιά του ενεργειακού πλούτου του Αιγαίου και ευρύτερα της χώρας, με τις ΗΠΑ. Ωστόσο, η ζωή δείχνει πως τα ζητήματα της ενέργειας, σε συνθήκες καπιταλισμού και όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, όχι μόνο δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την ευημερία, αλλά αποτελούν «μαγνήτη» συγκρούσεων κι αιματηρών αναμετρήσεων, «πηγή» διαμελισμού κρατών κι άλλων δεινών» αναφέρει το ΚΚΕ, τονίζοντας στη συνέχεια «η κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες. Η πρόσκληση στις ΗΠΑ, σε ρόλο υπερατλαντικού ρυθμιστή του ενεργειακού πλούτου της χώρας, και η παρουσίασή τους ως δύναμη σταθερότητας αποτελεί πρόκληση για τον λαό μας».
«Ο υπουργός Έθν. Άμυνας προσφέρθηκε για άλλη μια φορά η χώρα να στηρίξει τους επιθετικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, που ετοιμάζονται στη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική με το πρόσχημα του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» αναφέρει το ΚΚΕ προσθέτοντας πως «τα παραπάνω, όπως και άλλοι ύμνοι προς τις ΗΠΑ, στους οποίους κατέφυγε ο κ. Καμμένος, και η δήλωσή του «μη φοβάστε, η Ελλάδα δεν αλλάζει κατεύθυνση», αποτελούν τα διαπιστευτήρια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προς τις ΗΠΑ».
Στην ανακοίνωση του κόμματος προστίθεται ότι «οι δηλώσεις αυτές έρχονται λίγες μέρες πριν την επίσκεψη του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα στη Μόσχα. Δείχνουν την επιδίωξη της νέας ελληνικής κυβέρνησης να πραγματοποιήσει ριψοκίνδυνους ελιγμούς στη γεωπολιτική σύγκρουση των καπιταλιστικών "μεγαθηρίων", επιδιώκοντας να κερδίσει το μεγαλύτερο δυνατό όφελος για την αστική τάξη της χώρας».
«Ωστόσο, είναι γνωστό, πως "όταν στο βάλτο τσακώνονται τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια". Γι' αυτό το λόγο είναι επίκαιρη και αναγκαία η θέση του ΚΚΕ για αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες ΝΑΤΟ και ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους, κοινωνικοποίηση των οικονομικών εργαλείων, του πλούτου που παράγουν οι εργαζόμενοι, με το λαό στην εξουσία. Σ' αυτή την κατεύθυνση ο ορυκτός πλούτος της χώρας, ο οποίος αποτελεί λαϊκή περιουσία, θα μπορεί να αξιοποιηθεί με κριτήριο τα λαϊκά συμφέροντα και όχι να παραδίδεται ή να πωλείται στα μονοπώλια», καταλήγει η το ΚΚΕ.
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου