Δείτε το διάγραμμα...
Η νέα κυβέρνηση φαίνεται να αντιλαμβάνεται τη διεισδυτικότητα των social media και αξιοποιεί το twitter για να διαδώσει σε περισσότερους πολίτες το μήνυμά της. Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων του πρωθυπουργού στο @primeministergr ανέβηκαν 54 μηνύματα. Δείτε ποια ήταν τα...
πιο δημοφιλή.
Εκτός από τη ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση της ομιλίας του πρωθυπουργού από το κανάλι της Βουλής, η ομιλία μεταδόθηκε «ζωντανά» και από το λογαριασμό του πρωθυπουργού στο twitter @PrimeministerGR. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας ανέβηκαν 54 μηνύματα. Σε μόλις 90 λεπτά το επιτελείο του νέου πρωθυπουργού ανέβασε στο twitter περισσότερα από τα μισά μηνύματα σε σχέση με αυτά που είχε ανεβάσει το επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά σε ένα χρόνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά χρησιμοποίησε μόλις 131 φορές το λογαριασμό @PrimeministerGR σε όλη τη διάρκεια του 2014.
Το twitter ως πλατφόρμα προσφέρει το πλεονέκτημα της αμεσότητας. Οι χρήστες συζητούν, αναμεταδίδουν, εκφράζουν προτιμήσεις. Αναλύοντας τη «ζωντανή» μετάδοση της ομιλίας του πρωθυπουργού μπορούμε να διαπιστώσουμε ποια ήταν τα σημεία που «συγκίνησαν», ποια ήταν τα λόγια που σχολιάσθηκαν και ποιες φράσεις «αγαπήθηκαν» από τους χρήστες του twitter.
Στα 54 μηνύματα που αναμετέδιδαν τις προγραμματικές δηλώσεις υπήρξαν συνολικά 11881 που έγιναν αγαπημένα (favourite) από τους χρήστες! Μέσα σε λίγες ώρες ο αριθμός των re-tweets έφτασε τα 4918. Για να βάλουμε αυτό το νούμερο μέσα σε ένα γενικότερο πλαίσιο θα πρέπει να πούμε πως μέσα σε όλο το 2014, τα 131 tweets του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά έγιναν Favourited συνολικά 1258 φορες, ενώ υπήρξαν μόλις 958 retweets.
Από τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού λοιπόν, το μήνυμα που μίλησε περισσότερο στις καρδιές των χρηστών ήταν η κατάληξη της ομιλίας:
“Είμαστε κάθε λέξη από το Σύνταγμα αυτής της χώρας”.
Αναμεταδόθηκε 369 φορές, κυκλοφόρησε στα social media, αποτύπωσε τον παλμό της ομιλίας, ενώ μπήκε στα αγαπημένα από 805 διαφορετικούς χρήστες.
To top-5 των tweets ηταν:
"Είμαστε κάθε λέξη από το Σύνταγμα αυτής της χώρας."
"Σε αυτόν τον λαό αξίζει μόνο σεβασμός."
"Ιστορική υποχρέωση της νέας κυβέρνησης αποτελεί η διεκδίκηση του Κατοχικού Δανείου και των επανορθώσεων."
"Για αυτό και δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε την ιστορία μας."
"Η σημερινή κυβέρνηση μπορεί απλά να είναι η φωνή αυτού του λαού."
Τα περισσότερα περισσότερα retweets έγιναν για τις θέσεις του πρωθυπουργού που στον κεντρικό τους άξονα είχαν την αξιοπρέπεια και εθνική υπερηφάνεια, αλλά και την διαφθορά και φοροδιαφυγή.
Ο κύριος Τσίπρας μίλησε επίσης για τις προτάσεις του για ένα νέο φορολογικό σύστημα, την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, αλλά και για την οικονομία γενικότερα, την παιδεία και έρευνα, την εργασία, το λιτό βίο, το πρόγραμμα ανάπτυξης κ.ο.κ.
Αν θα μπορούσαμε να κατηγοριοποιήσουμε τα tweets με άξονα την κεντρική έννοια, τότε μπορούμε να δούμε ποιες ιδέες/απόψεις ήταν οι πιο δημοφιλείς. Με αποκλειστικό κριτήριο τον αριθμό των favourited tweets θα μπορούσαμε να πούμε πως οι χρήστες φάνηκαν να επικροτούν τις απόψεις για την αξιοπρέπεια και την εθνική υπερηφάνεια (28%), την αντιμετώπιση της φοροαποφυγής και της διαφθοράς δεύτερη (7%) και αμέσως μετά τις απόψεις για το λιτό βίο (6%). Το διάγραμμα αποτυπώνει με σαφήνεια ποιες απόψεις είχαν μεγαλύτερη απήχηση.
Διαγραμμα: Ποσοστό αγαπημένων στο πλήθος των 11881 μηνυμάτων (Favourited tweets) ανά θεματική, Οι περισσότεροι χρήστες του tweeter αναμετέδωσαν τα θέματα που αφορούν την Αξιοπρέπεια και εθνική υπερηφάνεια, τη διαφθορά και φοροδιαφυγή, αλλά και τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το λιτό βίο και τη μείωση των δαπανών των βουλευτών.
Για άλλη μια φορά, το twitter διαμορφώνει μια τάση. ΄Εναν μικρόκοσμο όπου διαμορφώνεται μια ιδιαίτερη εικονική πολιτική πραγματικότητα. Είναι ανοιχτό το ερώτημα φυσικά, εάν αυτές οι φράσεις και οι έννοιες που «συγκίνησαν» τους χρήστες του twitter, μπορούν να αντιμετωπιστούν ως το βασικό ζητούμενο για ευρύτερα κοινωνικά στρώματα και εκτός της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης.
Ωστόσο, με βεβαιότητα μπορούμε να απαντήσουμε το ερώτημα: Tι έκανε λοιπόν ο Αλέξης Τσίπρας μέσα στις πρώτες δύο εβδομάδες που δεν έκανε από το 2012 ως το τέλος της θητείας του ο Αντώνης Σαμαράς; Έβαλε το twitter στην πρώτη γραμμή της επικοινωνίας με τους ψηφοφόρους.
Για τη Media Perception Analytics
Άρης Περπέρογλου
topontiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου