"Το ελληνικό αίτημα για την καταβολή των πολεμικών αποζημιώσεων εξακολουθεί να απασχολεί τους ειδικούς στην Γερμανία", επισημαίνει η Deutsche Welle.
"Το ζήτημα δεν είναι πλέον νομικό, αλλά ...
πολιτικό, εκτιμά ο ειδικός επί των γερμανικών διεθνών σχέσεων Matthias Hartwig, σε ανάλυσή του στο γερμανικό ειδησεογραφικό οργανισμό.
Το ζήτημα δεν είναι πλέον νομικό, αλλά πολιτικό
Στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Βερολίνο, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς παρουσίασε στον Γερμανό ομόλογό του Frank – Walter Steinmeier τα αιτήματα σχετικά με τις πολεμικές επανορθώσεις, τις αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο, μόνο και μόνο για να λάβει μια ακόμη αρνητική απάντηση, εππισημαίνει η DW.
Ο Matthias Hartwig, Γερμανός δικηγόρος από το Ινστιτούτο Max Planck, δήλωσε ότι πρώτα από όλα, το ερώτημα είναι αν το θέμα είναι για αποζημιώσεις, που καταβάλλονται από τους ηττημένους για αδικίες που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια ενός πολέμου και συνήθως συμφωνούνται μετά τον πόλεμο. Σχετικά με το κατοχικό δάνειο, η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι δεν υπόκειται σε γενικές αποζημιώσεις, αλλά σε μια ειδική σύμβαση δανείου που έχει συναφθεί μεταξύ του γερμανικού Ράιχ και την Ελλάδα.
Το γεγονός ότι το δάνειο υπεγράφη μεταξύ δύο άνισων μερών, σε συνδυασμό με το ότι ήταν άτοκο, καταδεικνύει σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα των διεθνών σχέσεων, ότι η αποπληρωμή του δανείου είναι μέρος της αποκατάστασης των αδικιών του πολέμου και ως εκ τούτου θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός της πληρωμής των αποζημιώσεων.
Επιπλέον, ο Hartwig σημειώνει ότι η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι αυτή ήταν μια κοινή διεθνής συμφωνία, με συγκεκριμένες υποχρεώσεις από την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης, ενώ το γερμανικό κράτος υποστηρίζει ότι δεν ήταν μια κανονική συμφωνία, επεβλήθη από μια σατανική Γερμανία στην Ελλάδα και ως εκ τούτου, εμπίπτει στο ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων, , ενώ έχει άμεση επίπτωση επί των τόκων του ποσού. Η συμφωνία δεν προβλέπει την πληρωμή τόκων. Οι Έλληνες, αναφέρει, έχουν αυξήσει το ποσό που ζητούν, συμπεριλαμβάνοντας τους τόκους, κάτι το οποίο δεν προβλέπεται από τη Συνθήκη. Αυτό σημαίνει ότι οι ελληνικές θέσεις είναι εν μέρει αντιφατικές, υποστηρίζει.
Σε αυτό το πλαίσιο και από νομικής πλευράς, σημειώνει ότι η Γερμανία δεν έχει κάποια υποχρέωση απέναντι στην Ελλάδα. Προσθέτει, ωστόσο, ότι το ζήτημα δεν έχει καθαρά και μόνο νομικές πτυχές, αλλά και πολιτικές. "Αν και μιλώ ως δικηγόρος και όχι ως πολιτικός, το ερώτημα δεν είναι πλέον νομικό, αλλά πολιτικό", τονίζει και προσθέτει: "Εάν μου επιτρέπετε να εκφράσω το πολιτικό μου σκεπτικό, θα έλεγα ότι μεσούσης της παγκόσμος οικονομικής κρίσης, θα ήταν καλύτερα να είμαστε γενναιόδωροι με την Ελλάδα από το να σκαλίζουμε παλιές ιστορίες".
avgi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου