4.2.15

Η κίνηση Βαρουφάκη και οι κινήσεις τακτικής...


«Κωλοτούμπα», «υποχώρηση» ή «κίνηση τακτικής»; Οι τρεις αυτοί χαρακτηρισμοί αποδόθηκαν στη θέση που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, για το ελληνικό χρέος. Είναι προφανές ότι...
κάποιες θέσεις είναι τεχνικά «στρυφνές», έχουν όμως επικοινωνιακές προεκτάσεις, και δεν είναι λίγοι εκείνοι που θα αξιοποιήσουν την παραμικρή αποστροφή ώστε να παράξουν εσφαλμένες εντυπώσεις.

Το «επίμαχο» ρεπορτάζ στους «Financial Times» κινητοποίησε το υπουργείο Οικονομικών και το Μαξίμου, το οποίο κοινοποίησε διευκρινιστική δήλωση του Γιάνη Βαρουφάκη προς αποφυγή παρερμηνειών. Ο δε κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ήταν πιο σαφής (ΑΝΤ1): «Πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο, για αυτό ακριβώς απαιτείται η διαγραφή του».

Ορισμένοι αναρωτιούνται αν σχετίζεται η θέση Βαρουφάκη με τη «διαγραφή χρέους». Η απάντηση ήρθε από το ίδιο το Μαξίμου. «Διαγραφή χρέους μπορεί να γίνει με πολλούς τεχνικούς τρόπους. Ενας από αυτούς είναι τα όσα παρουσίασε ο κ. Βαρουφάκης. Καμιά κωλοτούμπα, λοιπόν». Αυτή η διαβεβαίωση ικανοποίησε τους πάντες στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η πολιτική απόφαση του ιδρυτικού συνεδρίου του κόμματος, που διεξήχθη τον Ιούλιο του 2013, περιέγραψε ως αναγκαιότητα «τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους», στόχος ο οποίος τέθηκε προεκλογικά σταθερά από όλα τα κορυφαία στελέχη, όλων των τάσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Οσο ο ΣΥΡΙΖΑ πλησίαζε στη διακυβέρνηση, οι συζητήσεις σε επιστημονικό και πολιτικό επίπεδο αναφορικά με το χρέος εντάθηκαν. Το αριστερό κόμμα σχημάτισε επιτροπή υπό τον Νίκο Χουντή ώστε να καταγράψει και να «προβλέψει» τα διαφορετικά σενάρια αναφορικά με τη σκληρή διαπραγμάτευση.

Παράλληλα, όμως, με σταθερό τον «πολιτικό στόχο» της διαγραφής γίνονταν δηλώσεις από κορυφαία στελέχη για την πιθανότητα εύρεσης εναλλακτικών λύσεων που να φέρουν το ίδιο αποτέλεσμα και με την ΕΚΤ σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο Γιάννης Δραγασάκης, για παράδειγμα, είχε αναφέρει ως πιθανή λύση αυτή των Wyplosz και Paris, ενώ είχε δηλώσει ότι στο ευρωπαϊκό επίπεδο «υπάρχει μεγαλύτερη ευχέρεια επιλογών», συμπληρώνοντας πως υπάρχει η εναλλακτική της «απόσυρσης» μέρους του χρέους.

Ακόμη μία εναλλακτική λύση είχαν καταθέσει ο σημερινός υπουργός Οικονομικών, ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ και ο Στιούαρτ Χόλαντ στο βιβλίο τους «Μία μετριοπαθής πρόταση για την επίλυση της κρίσης του ευρώ». Οι οικονομολόγοι πρότειναν μεταξύ άλλων έναν μηχανισμό «μετατροπής» δημόσιου χρέους με τη συμμετοχή της ΕΚΤ και με βάση τους κανόνες του Μάαστριχτ.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε ξεκαθαρίσει, πάντως, στην παρουσίαση του βιβλίου ότι «οι προτάσεις των συγγραφέων δεν ταυτίζονται με τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ», ωστόσο «εκκινούν από κοινές αφετηρίες και σε πολλά σημεία εφάπτονται με τις θέσεις του».

Η διαγραφή χρέους, λοιπόν, παραμένει ως πολιτικός στόχος της κυβέρνησης, ωστόσο ενώπιον του σκηνικού της σκληρής διαπραγμάτευσης αναζητείται η δέουσα ευελιξία.

Νίκος Σβέρκος

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: