13.2.15

Ευρωπαϊκή «πρεμιέρα» με σημαντικά κέρδη...


Θετικός είναι ο πολιτικός κι επικοινωνιακός απολογισμός για την κυβέρνηση από την πρεμιέρα της στα όργανα των ευρωπαϊκών θεσμών η οποία χαρακτηρίστηκε από την επιτυχή έκβαση της κυβερνητικής διαπραγματευτικής στρατηγικής αλλά και την...
σε θετικό κλίμα υποδοχή του πρωθυπουργού από τους άλλους ηγέτες.

Το ζήτημα της διαπραγμάτευσης, όπως αυτή ξετυλίχθηκε στο πλαίσιο του Eurogroup ήταν το στοιχείο  που θέλησε να αναδείξει ο Αλέξης Τσίπρας στη εισηγητική του τοποθέτηση στη συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη της Συνόδου.

Ουσιαστικά αυτό που υπογράμμισε ο πρωθυπουργός είναι ότι το "όχι" στην παράταση του μνημονίου αλλά και στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος δεν έφερε την καταστροφή όπως διακινούσαν διάφορες πλευρές, αντιθέτως απέδωσε καρπούς όπως η συμφωνία με τον Ντάισελμπλουμ να συζητηθεί σε τεχνικό επίπεδο το πώς θα υπάρξει μετάβαση από το υφιστάμενο πρόγραμμα στο νέο ώστε να καταστεί δυνατή μια συμβιβαστική λύση στο επόμενο Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου. Και όπως είπε στη συνέντευξη τύπου ο πρωθυπουργός αν βρεθεί τεχνική λύση αυτό σημαίνει ότι προηγουμένως έχει επιτευχθεί πολιτική λύση.
Το μήνυμα που θέλησε να στείλει ήταν ότι η Ελλάδα έχει θέσεις, τις καταθέτει στο τραπέζι, διαβουλεύεται και πείθει, "δεν εκβιάζει ούτε εκβιάζεται". Και κυρίως ότι οι συμβιβασμοί εντός της Ευρώπης είναι εφικτοί όταν υπάρχει στόχευση και σχέδιο.

Να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας καταγράφεται πλέον και στη συνείδηση των ευρωπαίων ως συνομιλητής των ευρωπαϊκών θεσμών και των ευρωπαίων ηγετών παρά το γεγονός ότι καταθέτει διαφορετικές απόψεις και ακόμα περισσότερο πιστώνεται πώς οι θέσεις που διατυπώνει ακούγονται και λαμβάνονται υπόψη, μπαίνουν σε διαβούλευση.

Από κει και πέρα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Δευτέρα, με τα τεχνικά κλιμάκια να έχουν πιάσει ήδη δουλειά αναζητώντας διατυπώσεις, καταγράφοντας συγκλίσεις και αποκλίσεις, και βεβαίως εξετάζοντας στοιχεία και αριθμούς ώστε να πιστοποιηθεί ότι τα ισοδύναμα που προτείνει η κυβέρνηση επιφέρουν ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα κι επομένως μπορούν να γίνουν αποδεκτά.

Το βασικό ζήτημα είναι το πώς θα ξεπεραστεί ο σκόπελος της παράτασης και ολοκλήρωσης του τρέχοντος προγράμματος το οποίο ζητά η γερμανική πλευρά και δεν αποδέχεται η ελληνική πλευρά. Χθες σε δηλώσεις της η Ανγκελα Μέρκελ μιλώντας για τις επιλογές που έχει η κυβέρνηση σε σχέση με το υφιστάμενο πρόγραμμα σημείωσε ότι αυτές είναι οι εξής παράταση του προγράμματος ή ολοκλήρωση ως τις 28 Φεβρουαρίου.

Όσον αφορά τα σημεία συγκλίσεων οι εταίροι φαίνεται να αποδέχονται:
·        -- Την αντικατάσταση της τρόικας με τους θεσμούς (institutions ήταν ο όρος που χρησιμοποίησε η πλευρά Ντάισελμπλουμ). Ο πρωθυπουργός είπε χθες ότι η Ελλάδα θα συνομιλεί κυρίως με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
·        -- Τη διατήρηση του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5% του ΑΕΠ
·         --Το πλαίσιο μεταρρυθμίσεων που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, την αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης, την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, την αδειοδότηση των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών.

Πλέον η κυβέρνηση αναμένει το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων των τεχνικών κλιμακίων ως τη Δευτέρα, το αν δηλαδή θα έχει μπροστά της μια ικανοποιητική πρόταση μετάβασης από το ένα πρόγραμμα στο άλλο, που να μην κρύβει επικίνδυνες υποσημειώσεις ώστε να μπορεί να την αποδεχτεί. Ο πρωθυπουργός σημείωσε χθες "κάναμε ένα σημαντικό βήμα αλλά δενκαλύψαμε όλη την απόσταση". 

Πάντως, με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας στο ερχόμενο Eurogroup που προβάλλουν αντιστάσεις στην εξεύρεση λύσης για την Ελλάδα η οποία θα υπονομεύει τη δική τους εσωτερική πολιτική επιβίωση. Ήδη προβάλλουν το κυρίαρχο επιχείρημα του σεβασμού στους κανόνες, καθώς και ότι κανείς δεν δικαιούται ειδική μεταχείριση, κάτι στο οποίο ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε εμμέσως πλην σαφώς ότι η Ελλάδα ήταν ήδη αντικείμενο ειδικής μεταχείρισης όταν της επιβλήθηκε το σκληρότερο πρόγραμμα λιτότητας σε όλη την Ευρώπη.

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: