8.2.15

Αιμορραγεί προς τα ακροδεξιά η Μέρκελ...


Ο Μπερντ Λούκε θα πρέπει να τρίβει τα χέρια του. Ολα δείχνουν να πηγαίνουν πρίμα για τον 52χρονο καθηγητή Οικονομικών, που εγκατέλειψε μετά από 33 χρόνια τους  Χριστιανοδημοκράτες (CDU) μαζί με χιλιάδες άλλους αποστάτες της συντηρητικής παράταξης, για να κοντράρει...
επί το... (ακρο)δεξιότερον και λαϊκιστικότερον την Ανγκελα Μέρκελ με την ίδρυση, το 2013, της ευρωσκεπτικιστικής Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), προκαλώντας ρίγη ανατριχίλας στο Βερολίνο.

Απέτυχε μεν (παρά τρίχα) να μπει στην Μπούντεσταγκ στις τελευταίες ομοσπονδιακές εκλογές την ίδια χρονιά, αλλά ο απειλητικός κομήτης του κυρίου καθηγητή δείχνει να εντείνει ολοένα την ορμή του, «παίζοντας» με τις πιο ευαίσθητες χορδές των Γερμανών νοικοκυραίων: τη μη διαχειρίσιμη κρίση στην ευρωζώνη που βαρύνει τις τσέπες τους, τον «αχάριστο» κι «απείθαρχο» ευρωπαϊκό Νότο, τη μικροσκοπική Ελλάδα που τολμά να «εκβιάζει» τους «σωτήρες» της και πρέπει να βγει εκτός ευρώ και, βέβαια, το μεταναστευτικό -ένα φλέγον θέμα το οποίο διχάζει τη γερμανική κοινή γνώμη, ιδιαίτερα μετά την εμφάνιση του κρυφο-νεοναζιστικού κινήματος PEGIDA (Πατριώτες Ευρωπαίοι κατά της Ισλαμοποίησης της Δύσης) στη Δρέσδη της ανατολικής Γερμανίας, το οποίο αποκτά διαρκώς νέους «κλώνους» εντός κι εκτός της χώρας.

Επίσημη πρώτη

Μετά το πρώτο σοκ της περσινής πανηγυρικής εισόδου του AfD στην ευρωβουλή με ποσοστό 7,1%, το νεότευκτο κόμμα κατάφερε σαν αστραπή να εισέλθει στα τοπικά κοινοβούλια των ανατολικών κρατιδίων της Σαξονίας, της Θουριγγίας και του Βανδεμβούργου με εντυπωσιακά ποσοστά 10-12%, κλέβοντας μαζικά πλέον ψήφους από τους κυβερνώντες Χριστιανοδημοκράτες. Σε ομοσπονδιακό επίπεδο οι δημοσκοπήσεις τού δίνουν σήμερα ποσοστό γύρω στο 7%, ενώ οι επιτελείς του ανασκουμπώνονται για την πρώτη μεγάλη μάχη τους στη δυτική Γερμανία: τις τοπικές εκλογές στην πόλη-κρατίδιο του Αμβούργου την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου.


Ο Μπερντ Λούκε στο συνέδριο των ευρωσκεπτικιστών του AfD στη Βρέμη
REUTERS/ FABIAN BIMMER
Ωστόσο, στο τριήμερο συνέδριο του AfD στη Βρέμη, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, εν όψει και της κρίσιμης αναμέτρησης, έγινε πιο σαφής από ποτέ η πάλη εξουσίας που μαίνεται εδώ και μήνες μεταξύ των τριών μελών της ηγετικής ομάδας του κόμματος· ανάμεσα, δηλαδή, στον ιδρυτή Μπερντ Λούκε και τους άλλους δύο αρχηγούς: τον εκπρόσωπο Τύπου Κόνραντ Ανταμ, την επικεφαλής της παράταξης στη Σαξονία Φράουκε Πέτρι. Κοντά σ’ αυτούς και ο βετεράνος των Χριστιανοδημοκρατών κι επικεφαλής του AfD στο Βρανδεμβούργο Αλεξάντερ Γκάουλαντ.

Πέτρι και Γκάουλαντ διατυμπανίζουν πια τους ευσεβείς πόθους τους για συνεργασία του κόμματος με το «συγκοινωνούν δοχείο» PEGIDA, από το οποίο ευελπιστούν να αντλήσουν κι άλλες πολύτιμες ψήφους δυσαρεστημένων, δήθεν αντισυστημικών και ξενόφοβων Ανατολικογερμανών, που δοκιμάζονται από υψηλά ποσοστά ανεργίας συγκριτικά με τους Δυτικογερμανούς και κόπτονται πολύ περισσότερο για το «πρόβλημα» των μεταναστών (μουσουλμάνων και μη, που «τους παίρνουν τις δουλειές» και «απειλούν» τις φιλήσυχες γειτονιές τους) παρά για την κρίση του ευρώ.

Ομως ο καθωσπρέπει κύριος καθηγητής βγάζει φλύκταινες στο ενδεχόμενο άλωσης της παράταξης από εξτρεμιστικά στοιχεία, με κίνδυνο αποξένωσης της υπερσυντηρητικής και ηλικιωμένης -ως επί το πλείστον- εκλογικής βάσης του AfD. Κρατώντας πατριωτικούς μεν, ηπιότερους δε τόνους, κάνει π.χ. εμφατικές αναφορές στην «ανεξέλεγκτη» πολιτική των Χριστιανοδημοκρατών για τους μετανάστες με «χαμηλού επιπέδου» προσόντα, που συρρέουν για να «καταχραστούν» τα κοινωνικά επιδόματα, την ώρα που η Γερμανία υποφέρει από υπογεννητικότητα. Κι έτσι εκμεταλλεύεται στο έπακρο το πολιτικό κενό δεξιά του CDU, προκαλώντας μόνιμο πλέον πονοκέφαλο στην Ανγκελα Μέρκελ και τους επιτελείς της.

Υστερα από δημόσιες βιτριολικές αντεγκλήσεις της ηγετικής ομάδας στο συνέδριο, οι διαφωνούντες αναγκάστηκαν με βαριά καρδιά να υποκύψουν στις «μεταρρυθμίσεις» που λίγο-πολύ επέβαλε ο Λούκε στους συνέδρους, να αποδεχτούν αλλαγή του καταστατικού του κόμματος και να αποχωρήσουν με... δόσεις από την κορυφή, προμηνύοντας ενδεχόμενη διάσπαση. Η μετάβαση θα ξεκινήσει τον Απρίλη, όταν η παράταξη θα μείνει με δύο ηγέτες και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβρη με την εκλογή ενός και μοναδικού αρχηγού - σχεδόν σίγουρα του Λούκε, που αναμένεται να αναγορευτεί και με τη βούλα ο ισχυρός άντρας μιας ανερχόμενης πολιτικής δύναμης.

Ρήξη κορυφής και αποσχιστικές κινήσεις έχουν εκδηλωθεί όμως και στο εσωτερικό του PEGIDA. Το πρώτο χτύπημα ήρθε στα τέλη Γενάρη με την παραίτηση του ενός εκ των δύο ιδρυτών του, του Λουτς Μπάχμαν, έπειτα από τη δημοσιοποίηση φωτογραφίας του στο Facebook, στην οποία μιμείται την εμφάνιση του Αδόλφου Χίτλερ, αλλά και χυδαίων, ρατσιστικών σχολίων του για τους πρόσφυγες στη Γερμανία. Ο Μπάχμαν, ωστόσο, παραμένει ενεργός στο παρασκήνιο κι εξακολουθεί να κινεί τα νήματα της «αυθεντικής» PEGIDA και του ακόμα πιο ακραίου, αδελφού κινήματος LEGIDA στη Λιψία, στο οποίο συμμετέχουν δηλωμένοι νεοναζί και οργανωμένοι χούλιγκαν. Την ερχόμενη Δευτέρα, μάλιστα, σχεδιάζουν να ξανακατέβουν από κοινού στους δρόμους για να διασπείρουν και πάλι κηρύγματα μίσους και δαιμονοποίησης πρωτίστως του Ισλάμ αλλά και των αλλοδαπών κι αλλόθρησκων συλλήβδην, που «απειλούν» τις γερμανικές αξίες.

Παραφυάδες


Οι άσπονδοι φίλοι, Κατρίν Ορτελ (η επονομαζόμενη και «βασίλισσα του πάγου της Δρέσδης») και Λουτς Μπάχμαν, ιδρυτές του ξενοφοβικού κινήματος PEGIDA, πριν χωρίσουν τα... τσανάκια τους
REUTERS/ Fabrizio Bensch
Εκτός από τα ισχυρά αντανακλαστικά του εξαιρετικά δραστήριου αντιφασιστικού κινήματος στη Γερμανία, η PEGIDA βρίσκεται τώρα απέναντι σε άλλο ένα αντίπαλο δέος: τη νέα του παραφυάδα, που ξεφύτρωσε μόλις την περασμένη εβδομάδα με πρωτοβουλία της -επίσης παραιτηθείσης- πρωτεργάτριας της οργάνωσης, Κατρίν Ορτελ, και άλλων πρώην μελών. Το κίνημα ονομάστηκε παραπλανητικά «Αμεση Δημοκρατία για την Ευρώπη» και καλύπτεται από μανδύα ακραιφνούς συντηρητισμού και... light ξενοφοβίας, που πρεσβεύει την υιοθέτηση του ελβετικού μοντέλου διοργάνωσης δημοψηφισμάτων για όλα τα σημαντικά θέματα που απασχολούν τους Γερμανούς: από την ενίσχυση της αστυνόμευσης έως τη νομοθεσία για τους όρους χορήγησης ασύλου και την πάταξη της «βιομηχανίας» προστασίας αιτούντων άσυλο, από την οποία κερδοσκοπούν αφειδώς γιατροί, εστιάτορες και ιδιοκτήτες ακινήτων που παράσχουν στους «παράνομους» αλλοδαπούς περίθαλψη, τροφή και στέγη.

Οψιμα θορυβημένη από τις ακραίες θέσεις και διασυνδέσεις του χιτλερίσκου, αλλά μέχρι πρότινος συναγωνιστή της, Μπάχμαν, η Ορτελ -η επονομαζόμενη και «βασίλισσα του πάγου της Δρέσδης» εξαιτίας της ψυχρότητας που αποπνέει- διακηρύσσει την ανησυχία της για το ξέσπασμα ενός «εμφύλιου πολέμου», τον οποίο προσπαθεί να αποτρέψει με τη δημιουργία του δικού της «μετριοπαθούς» κινήματος σε πρώτη φάση, χωρίς να αποκλείει μελλοντικά και την ίδρυση κόμματος.

Αύριο σχεδιάζει να εγκαινιάσει την πρώτη της κινητοποίηση, κατεβάζοντας πλήθος οπαδών της στο κέντρο της Δρέσδης. Κι εδώ έρχεται και δένει το σενάριο, που θέλει μια «σοβαρή» PEGIDA να συνεργάζεται με τους ευρωσκεπτικιστές του AfD. Ολως τυχαίως, μετά την παραίτηση της Ορτελ, ο Μπερντ Λούκε έσπευσε να δηλώσει στην «Bild» πως η 37χρονη «ακτιβίστρια» εντάχθηκε στις τάξεις της παράταξης, κάτι που η ίδια διέψευσε. Η δυναμική του νέου της κινήματος και οι εσωκομματικές ισορροπίες στο AfD θα κρίνουν τις εξελίξεις.
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: