Η ευρωζώνη χρειάζεται θεμελιώδεις αλλαγές στον τρόπο που διοικείται, αλλιώς κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με... ενδημική ανεργία και την παγίδα της χαμηλής ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια.
Την άποψη αυτή εξέφρασε με αρκετά δραματικό τρόπο ο επί σειρά ετών πρωθυπουργός και υπουργός οικονομικών του πλουσιότερου των ευρωπαϊκών κρατών στο κατά κεφαλήν εισόδημα -του Λουξεμβούργου των Luxleaks και των τραπεζών- και βετεράνος των διαδρόμων των Βρυξελλών, νυν επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
«Υπάρχει ανάγκη να κινηθούμε σταδιακά προς πιο συγκεκριμένους μηχανισμούς για πιο δυνατή οικονομική συνεργασία, σύγκλιση και αλληλεγγύη», αναφέρει η παρουσίαση που συνέταξε ο Γιούνκερ και παρέδωσε στους ηγέτες της ΕΕ, ζητώντας πιο «στενή»συνεργασία μεταξύ των 19 της ευρωζώνης, παρά την απροθυμία αρκετών χωρών να παραδώσουν κι άλλα κυριαρχικά τους δικαιώματα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Ο Γιούνκερ προειδοποίησε ότι εάν δεν δράσουν θα παγιδεύσουν την ζώνη του κοινού νομίσματος σε ένα σενάριο χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης, αποπληθωρισμού και περιορισμένης δυνατότητας για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, καθώς «η κληρονομιά των συσσωρευμένων ανισορροπιών παραμένει οδυνηρά εμφανής».
Ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν προκάλεσε τους ηγέτες να απαντήσουν άβολες ερωτήσεις, όπως το εάν τελικά η ευρωζώνη χρειάζεται ένανα «υπουργό Οικονομικών» μια ιδέα αδιανόητη μέχρι που ξέσπασε η κρίση. Ο Γιούνκερ έχει σε αυτή την πρωτοβουλία του τη στήριξη του Μάριο Ντράγκι, του Ντόναλντ Τουσκ και του επικεφαλής του eurogroup και θέλει να κάνει το επόμενο βήμα, παρουσιάζοντας μια έκθεση στους ηγέτες τον Ιούνιο.
Οκτώ σελίδες ήταν αυτή η παρουσίαση και περιείχε 12 ερωτήσεις, όπως : «Τι εργαλεία χρειάζονται σε καταστάσεις όπου οι εθνικές πολιτικές συνεχίζουν να ξεφεύγουν προκαλώντας ζημιά;» Η ερώτηση δεν είχε σχέση με την Ελλάδα, αλλά μάλλον προοριζόταν κυρίως για την Γαλλία, από την οποία η Κομισόν ζητά επίμονα μείωση δαπανών και μεταρρυθμίσεις στην οικονομία της. Μάταια προς το παρόν, παρά τις απειλές για κυρώσεις, λόγω της συστηματικής παραβίασης του Συμφώνου Σταθερότητας από το Παρίσι, το οποίο «σφυρίζει αδιάφορα».
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου