8.2.15

Το παρασκήνιο των προγραμματικών δηλώσεων...


«Πάμε να τους κερδίσουμε στο επίπεδο των επιχειρημάτων για να μην μας 'σκοτώσουν' την Τετάρτη»...
Ο «Ειδικός συνεργάτης» πέρασε τις τελευταίες ώρες στους διαδρόμους του ελληνικού κοινοβουλίου και μας μεταφέρει όσα είδε και άκουσε.
Είναι η πρώτη φορά που...
έχουμε «κυβερνητικό ρεπορτάζ», περίεργο ακούγεται.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΟ EUROGROUP

Η κρισιμότητα των στιγμών ήταν διάχυτη παντού χθές στη Βουλή όπου συνεδρίασαν το Κυβερνητικό Συμβούλιο και μετά η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Μια κρισιμότητα που την έβλεπε κανείς στα πρόσωπα, στις κινήσεις, στα βλέμματα, ακόμα και πίσω από τα στιγμιαία χαμόγελα βουλευτών και υπουργών.

Η κατάσταση με τους εταίρους – δανειστές μόνο ως ευφημισμός μπορεί να χαρακτηρίζεται κρίσιμη μιας και είναι απολύτως οριακή.

«Είμαστε ένα παράδειγμα που ο καθένας από τους εταίρους, για τους δικούς του λόγους, δεν θέλει να είναι πετυχημένο.», έλεγε ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος μετά την λήξη του κυβερνητικού συμβουλίου.

Η γραμμή της κυβέρνησης εμφανίζεται αμετακίνητη, «θα σεβαστούμε απόλυτα την λαϊκή εντολή. Η κυβέρνηση μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας, είτε μέσα στη Βουλή είτε στο Eurogroup»

Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου η Ελλάδα θα προσκομίσει στους ευρωπαίους ένα σχέδιο 30 σελίδων το οποίο χαρακτηρίζεται από την ελληνική πλευρά ως ολοκληρωμένο και αναλυτικό με την διαβεβαίωση ότι δεν θα στοιχήσει τίποτα στον ευρωπαίο πολίτη.

«Οι διαφωνίες τους είναι κατά βάση πολιτικές, το ξέρουμε αυτό, ξέρουμε ότι υπάρχει ένας σκληρός πυρήνας που θέλει να μας εξευτελίσει δια της υποταγής αλλά υπάρχουν και οικονομικές διαφορές. Αυτοί είναι νεοφιλελεύθεροι και εμείς ήμαστε άλλο πράγμα, πώς να δεχθούν τις απόψεις μας για την έργασία π.χ, όπου εμείς υποστηρίζουμε ότι πρέπει να είναι σταθερή και όχι επισφαλής;» έλεγε χαρακτηριστικά μέλος του οικονομικού επιτελείου.

EUROGROUP ΣΕ ΚΛΙΜΑ ΑΦΟΡΗΤΗΣ ΠΙΕΣΗΣ

«Ναι ,αλλά τι θα γίνει στο Eurogroup;» Αυτή είναι η ερώτηση στα χείλη όλων, αυτή ήταν η ερώτηση και στα χείλη των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που μετείχαν στην πολύωρη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Αυτή την ερώτηση ήρθε να απαντήσει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ο οποίος ήταν και ο μόνος ομιλητής που χειροκροτήθηκε και μάλιστα 2 φορές από τους συναδέλφους του.

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες ο κ. Βαρουφάκης μετέφερε στους βουλευτές την εικόνα μιας εξαιρετικά συγκρουσιακής κατάστασης. Ουσιαστικά περιέγραψε το κλίμα που αναμένει να συναντήσει την Τετάρτη στο έκτακτοEurogroup και αυτό είναι το κλίμα της αφόρητης πίεσης που δέχεται κανείς όταν είναι μόνος απέναντι σε όλους.

Αυτή η περιγραφή συνάδει και με τις δηλώσεις κυβερνητικών και μη συναδέλφων του κ. Βαρουφάκη οι οποίοι ερωτώμενοι τις εξελίξεις με τους ευρωπαίους περιέγραφαν την κατάσταση ακόμα πιο γλαφυρά.

«Πάμε να τους κερδίσουμε στο επίπεδο των επιχειρημάτων για να μην μας 'σκοτώσουν' την Τετάρτη», έλεγε ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου και συμπλήρωνε, «Τα πράγματα είναι 50-50. Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε πίσω, Θα μας πιέσουν όσο δεν πάει αλλά δεν πρέπει να κάνουμε πίσω. Πρέπει να δείξουμε ξεκάθαρα ότι ήμαστε αποφασισμένοι, μόνο έτσι έχουμε ελπίδες».

Σε αυτό ακριβώς το πνεύμα φαίνεται πως προσέρχεται και ο Γιάνης Βαρουφάκης στην κρίσιμη συνεδρίαση της Τετάρτης.

ΣΠΑΕΙ ΣΕ 2 ΔΟΣΕΙΣ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΘΕΣΑΛΛΟΝΙΚΗΣ;

Το μενού όμως χθές δεν είχε μόνο διαπραγμάτευση αλλά και προγραμματικές δηλώσεις.
Η ενημέρωση μετά το τέλος του κυβερνητικού συμβουλίου ήταν πως οι προγραμματικές δηλώσεις θα αφορούν σε κυβερνητικές δεσμεύσεις  οι οποίες θα μπουν σε 2 χρονικούς άξονες. Ο 1ος  άξονας θα περιλαμβάνει τις δεσμεύσεις του προγράμματος – γέφυρα (εφόσον επέλθει συμφωνία) και θα είναι 5μηνος και ο 2ος θα έχει περιλαμβάνει τις υπόλοιπες κυβερνητικές δεσμεύσεις οι οποίες θα υλοποιούνται με ορίζοντα 4ετίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώτος άξονας θα έχει μέτρα που θα αφορούν κατά κύριο λόγο στην ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης και ενίσχυσης των οικονομικά πληγέντων από τα μνημόνια.

Οι βουλευτές στο άκουσμα αυτού του σχεδιασμού εμφανίστηκαν ιδιαιτέρως προβληματισμένοι ενώ δεν έλειψαν και οι αντιδράσεις. Ζήτησαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για συγκεκριμένα πράγματα. Απαιτήθηκε με τόνο επιτακτικό να υλοποιηθούν εντός του 5μήνου οι εξαγγελίες για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα επίπεδα του 2009 (751 ευρώ), η επαναφορά των Συλλογικών συμβάσεων Εργασίας και η έναρξη ελεύθερων διαπραγματεύσεων μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών, καθώς και η επαναφορά του ΟΜΕΔ. Ρητή δέσμευση για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ από το Μάρτη, ζήτησαν αρκετοί βουλευτές ενώ ζητήθηκε επίσης να συμπεριληφθεί στις προγραμματικές δηλώσεις η προστασία της πρώτης κατοικία αλλά και η απόφαση για την κατάργηση του ΤΑΪΠΕΔ.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΥΝ ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ ΚΑΙ ΕΝΦΙΑ

Τόσο η αύξηση του κατώτατου μισθού όσο και ο ΕΝΦΙΑ είναι δυο ζητήματα που προβληματίζουν την κυβέρνηση εμφανίζοντας την έτοιμη να τα βάλει στο πακέτο των μέτρων που θα ισχύσουν μετά τον Ιούνιο.

Σε ότι αφορά τον κατώτατο μισθό, κυβερνητικά στελέχη δήλωναν πως είναι απαραίτητο μια τέτοια αύξηση να συνοδευτεί με μέτρα ανακούφισης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων όπως αύξηση της ρευστότητας από τις τράπεζες προς αλλά και νέο πλαίσιο για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια.

«Δεν πρέπει να είναι ένα μέτρο που απλά θα εξαγγείλουμε αλλά και ένα μέτρο που όντως θα ισχύσει και θα εφαρμοστεί ώστε να ανακουφιστεί ο κόσμος και να αναθερμανθεί και η αγορά», δήλωνε κυβερνητικός αξιωματούχος όμως οι βουλευτές δεν εμφανίστηκαν ευχαριστημένοι στην προοπτική μιας πιθανής καθυστέρησης εφαρμογής του μέτρου αυτού.

Σε ότι αφορά τον ΕΝΦΙΑ, αυτό που προβληματίζει το οικονομικό επιτελείο είναι πως πιθανώς το νομοσχέδιο για τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας να μην είναι έτοιμο εγκαίρως ώστε ο ΦΜΑΠ να αντικαταστήσει άμεσα τον ΕΝΦΙΑ.

«Δεν μπορούμε να πάμε τον ΕΝΦΙΑ πίσω. Πώς θα πάμε στις περιφέρειες μας; Τι θα πούμε στον κόσμο; Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο ΕΝΦΙΑ έριξε την προηγούμενη κυβέρνηση», δήλωνε έντονα προβληματισμένη βουλευτίνα της περιφέρειας.

Τα πηγαδάκια βουλευτών και υπουργών έδιναν και έπαιρναν δίνοντας την εικόνα ότι θα πέσει πολύ (επανα)γράψιμο των προγραμματικών δηλώσεων από τα επιτελεία αρκετών υπουργών μιας και σύμφωνα με πληροφορίες ακόμα και υπουργοί οι οποίοι δεν μίλησαν σήμερα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα γίνονται καθημερινά δέκτες πολλών αντιδράσεων από βουλευτές οι οποίοι τους προσκομίζουν ακόμα και ενημερωτικά σημειώματα, υπενθυμίζοντας τους τις εξαγγελίες του προηγούμενου διαστήματος.

Από πλευράς πάντως κυβέρνησης καθησυχάζουν λέγοντας πως οι κεντρικοί  πυλώνες του προγράμματος της ΔΕΘ θα εμφανιστούν ακέραιοι στις προγραμματικές δηλώσεις τόσο του πρωθυπουργού όσο και των υπουργών.

Όλα αυτά πάντως γίνονται με το βλέμμα στην εβδομάδα 11-17 που χαρακτηρίζεται ως εβδομάδα του «μεγάλου στοιχήματος» για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη εν γένει.

thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: