Στις 1.109 σελίδες του αμετάκλητου παραπεμπτικού βουλεύματος για τη ναζιστική Χρυσή Αυγή και τα τάγματα εφόδου αποτυπώνεται όλη η φρίκη της εγκληματικής δράσης με ονοματεπώνυμα, περιγραφές, συμμετοχές και τελικά βαριές κατηγορίες. Το...
Συμβούλιο Εφετών έκρινε και τώρα αναμένεται απλά ο τυπικός καθορισμός της ημερομηνίας διεξαγωγής της δίκης ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.
Τα κατηγορούμενα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης θα δικαστούν σύμφωνα και με το άρθρο 187 (1 έως 4) του Π.Κ. όπως δικάζονται δηλαδή όλες οι εγκληματικές οργανώσεις και όπως καταδικάστηκαν και τα μέλη της οργάνωσης «17 Νοέμβρη». Στο εδώλιο θα καθίσουν συνολικά 69 άτομα πλην του ανηλίκου που θα δικαστεί από δικαστήριο ανηλίκων.
Ο αρχηγός, ολόκληρη η κοινοβουλευτική ομάδα όπως είχε συγκροτηθεί το 2012, τα υπόλοιπα στελέχη της ηγεσίας και τα μέλη που συμμετείχαν σε εγκληματικές ενέργειες θα τεθούν στην κρίση της Δικαιοσύνης.
Σύμφωνα λοιπόν με το υπ’ αριθμόν 215/2015 βούλευμα το Συμβούλιο κρίνει ότι στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής εφαρμόζεται πλήρως το άρθρο 187 του Π.Κ. δηλαδή η ελληνική νομοθεσία που έχει υιοθετήσει αυστηρότερη νομολογία από τη διεθνή σύμβαση του Παλέρμο, όπως συχνά συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών με την οποία παραπέμπονται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων με την κατηγορία της διεύθυνσης και της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση το σύνολο της ηγεσίας και πολλά στελέχη της Χρυσής Αυγής εκδόθηκε με πλειοψηφία δύο έναντι ενός. Η πλειοψηφία του Συμβουλίου συγκροτήθηκε από την πρόεδρο εφετών Ισιδώρα Πόγκα και τον εφέτη Αλέξανδρο Σάββα. Ο εφέτης Νικόλαος Σαλάτας που μειοψήφησε δεν αμφισβήτησε κανένα από τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η ανάκριση.
Αντίθετα από τους ισχυρισμούς της οργάνωσης, το Συμβούλιο Εφετών είναι το τρίτο κατά σειρά όργανο της Δικαιοσύνης (μετά τους ανακριτές και τον εισαγγελέα που έκανε την πρόταση), το οποίο επιβεβαιώνει τα συντριπτικά στοιχεία που τεκμηριώνουν την εγκληματική δράση της οργάνωσης. Κατά συνέπεια, κανένα μέλος του Συμβουλίου Εφετών δεν υιοθετεί όσα διακινούσαν τόσους μήνες στο παρασκήνιο φανεροί και κρυφοί υποστηρικτές της οργάνωσης, ότι δήθεν υπήρχαν κενά στην ανάκριση ή ότι η υπόθεση δεν ήταν «δεμένη» κ.λπ.
Η ένσταση του μειοψηφούντος εφέτη δεν αμφισβητεί τα στοιχεία, αλλά στηρίχτηκε σε μια νομική σκέψη ως προς το αν πρέπει να εφαρμοστεί στην περίπτωση αυτή το άρθρο 187 του Π.Κ. Σύμφωνα με τη γνώμη του, δεν μπορεί να γίνει αυτό, εφόσον η Ελλάδα έχει κυρώσει με νόμο τη Σύμβαση του Παλέρμο για το οργανωμένο έγκλημα, στην οποία αναφέρεται ότι για τον ορισμό του εγκλήματος προϋποτίθεται ο σκοπός άμεσου ή έμμεσου προσπορισμού οικονομικού ή άλλου υλικού οφέλους.
Ο εφέτης σημειώνει το γεγονός ότι δεν έχει περιληφθεί στον Π.Κ. αυτός ο πρόσθετος όρος και αναφέρει ότι «ξενίζει η παραίτηση του Ελληνα νομοθέτη από την πρόσθετη υποκειμενική προϋπόθεση του σκοπού του οικονομικού οφέλους». Ο δικαστής ερμηνεύει την παράλειψη αυτή με την ανάγκη να καλυφθεί η έλλειψη αντιτρομοκρατικού νόμου το 2001, μια ανάγκη που καλύφθηκε αργότερα με τη θέσπιση του 187Α Π.Κ.
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της Αντας Ψαρρά και της Μαρίας Δήμα, ΕΔΩ...
πηγη "Εφημερίδα των Συντακτών"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου