Την περασμένη Πέμπτη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ενώπιον του Έλληνα ομολόγου του Γιάνη Βαρουφάκη ότι το Βερολίνο είναι έτοιμο να αποστείλει στην Αθήνα 500 Γερμανούς εφοριακούς οι οποίοι θα μπορούσαν να ...
βοηθήσουν την ελληνική φορολογική και δημοσιονομική διοίκηση στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της σπατάλης. Ο κ. Βαρουφάκης δεν απάντησε ούτε θετικά αλλά ούτε και αρνητικά στη επίσημη γερμανική προσφορά.
Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτή η προσφορά της γερμανικής κυβέρνησης στην ελληνική. Πριν από τρία χρόνια, δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2012, μερικές ημέρες μετά το επιτυχές πέρασμα από το ελληνικό κοινοβούλιο του δεύτερου μνημονίου που περιελάμβανε και την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με κούρεμα των ομολόγων που βρίσκονταν στα χέρια του ιδιωτικού τομέα.
Σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Wirtschaftswoche ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Χανς Μπέρνχαρντ Μπόις, είχε γνωστοποιήσει ότι 160 Γερμανοί εφοριακοί θα μπορούσαν να μεταβούν στην Ελλάδα προκειμένου να βοηθήσουν το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών στην «οικοδόμηση μιας σύγχρονης φορολογικής και δημοσιονομικής διοίκησης».
Το σχέδιο δεν είχε προχωρήσει λόγω του φόβου στην ελληνική κυβέρνηση ότι θα έδινε λαβή στους επικριτές του μνημονίου για σχόλια του τύπου «οι Γερμανοί ξανάρχονται». Μάλιστα, και μόνο στο άκουσμα της σχετικής είδησης για το γερμανικό σχέδιο, εμφανίστηκαν τέτοιου είδους σχόλια σε μερίδα του Τύπου. Οι 160 Γερμανοί εφοριακοί ήταν κατά κύριο λόγο συνταξιούχοι οι οποίοι γνώριζαν αγγλικά και ορισμένοι από αυτούς ελληνικά. Οι συνταξιούχοι εφοριακοί είχαν προσφερθεί να έρθουν στην Ελλάδα με την προϋπόθεση μόνο της κάλυψης των εξόδων διαμονής τους. Θα λειτουργούσαν ως άμισθοι σύμβουλοι για τον τρόπο λειτουργίας νευραλγικών υπηρεσιών της φορολογικής διοίκησης. Τελικά το σχέδιο δεν περπάτησε.
Όμως στην Ελλάδα ήρθαν τελικά πολλοί ξένοι εμπειρογνώμονες, μεταξύ των οποίων και Γερμανοί. Ήρθαν στο πλαίσιο της Ομάδας Δράσης του της Κομισιόν, της λεγόμενης ομάδας Ράιχενμπαχ που ονομάστηκε έτσι λόγω του Γερμανού επικεφαλής της. Ο Ράιχενμπαχ μαζί με μεγάλο αριθμό ξένων ειδικών παρείχε τεχνική βοήθεια για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Στην ομάδα αυτή εντάχθηκαν περίπου 60 Γερμανοί, Αυστριακοί, Γάλλοι, Ολλανδοί κα Η ομάδα Ράιχενμπαχ ξεκίνησε από το Σεπτέμβριο του 2011 το έργο της στην Ελλάδα και από τότε έχει υποβάλλει επτά εκθέσεις προόδου για το έργο της....
Του Σπύρου Δημητρέλη
Πηγή:www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου