7.1.15

NY Times: Μην τιμωρείτε την Ελλάδα...

...κάνει χάρη στην Ευρώπη...
Την άποψη ότι η Ευρώπη δεν έχει μία αποτελεσματική οικονομική στρατηγική, η οποία να κινδυνεύει από παράγοντες όπως η Ελλάδα, διατυπώνει σε άρθρο του στους ΝΥΤ ο έγκριτος οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν. Όπως τονίζει η γηραιά ήπειρος βρίσκεται σε ...
οικονομικό αδιέξοδο, και για αυτό όχι μόνο δεν φταίνε οι Έλληνες ψηφοφόροι, αλλά η Ελλάδα κάνει και χάρη στην Ευρώπη κρούοντας τον κώδωνα της αφύπνισης.


Η ευρωζώνη δε φοβάται Grexit αλλά τα προβλήματα της

Καθώς το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα ηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει τον πρόωρων εκλογών στις 25 Ιανουαρίου, η εκστρατεία του εκφοβισμού έχει εκτιναχθεί και πάλι στα ύψη, γράφει από την πλευρά του ο Πίτερ Σπίγκελ για τους Financial Times. Οι πολιτικοί σύμμαχοι της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκέλα Μέρκελ, έχουν προειδοποιήσει ότι είναι έτοιμοι να αφήσουν την Ελλάδα να φύγει από το ευρώ (όπως έκαναν οι Γερμανοί υπουργοί το 2012). Ο Πιέρ Μοσκοβισί, επικεφαλής οικονομικών υποθέσεων της Ε.Ε. είπε ότι το οικονομικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι «αυτοκτονικό». Ολοι μιλούν για το Grexit, σημειώνει ο δημοσιογράφος.

Συνεχίζοντας όμως υπογραμμίζει πως, στις κατ' ιδίαν συζητήσεις τους, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι παραδέχονται ότι το 2015 δεν είναι 2012. «Κανείς δεν πιστεύει στα αλήθεια ότι επίκειται Grexit», γράφουν οι FT. «Η κινδυνολογία αυτή την φορά στηρίζεται σε έναν διαφορετικό φόβο: Ότι ο κ. Τσίπρας μπορεί να προκαλέσει μήνες πολιτικής αβεβαιότητας, καταδεικνύοντας στις αγορές ότι η ευρωζώνη εξακολουθεί να επιβαρύνεται από μεγάλα χρέη, χαμηλή ανάπτυξη και πολιτική αβεβαιότητα, παρά τις προσπάθειες πέντε χρόνων για να καθαρίσει το πρόβλημα», θα σημειώσει ο Πίτερ Σπίγκελ, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά αυτό που ο Πολ Κρούγκμαν γράφει.

Το συμφέρον της Ευρώπης είναι με την Ελλάδα στην ευρωζώνη

Την ίδια στιγμή σε άρθρο της στην εφημερίδα ΝΥΤ επίσης, η Λιζ Αλντερμαν, γράφει για την προεκλογική περίοδο στην Ελλάδα, που αναβιώνει τους φόβους για πιθανή έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να υιοθετούν μία όλο και πιο σκληρή στάση απέναντι στην Αθηνα λέγοντας μεν ότι θέλουν να κρατήσουν την Ελλάδα στην ευρωζώνη, όχι όμως υπό οποιοδήποτε κόστος. Αναλύοντας την τρέχουσα κατάσταση καταλήγει ωστόσο στο συμπέρασμα ότι πιθανό ενδεχόμενο ελληνικής εξόδου δε θα συνέφερε κανέναν στην Ευρώπη.

Η Ευρώπη ήδη από το 2012 έχει «χτίσει» τείχη προστασίας ενάντια στον κίνδυνο που ελόχευε μέχρι τότε, και οι σκληρές προειδοποιήσεις τους αντανακλούν μία αυτοπεποίθηση ότι η ευρωζώνη θα επιβίωνε ενός ενδεχόμενου grexit, γράφει στην αμερικάνικη εφημερίδα. Όμως η αναταραχή με την Ελλάδα δείχνει ήδη τη δυναμική της να αναστατώσει τις αγορές, προσθέτοντας έναν ακόμη παράγοντα σε αυτούς που οδήγησαν τη Δευτέρα το ευρώ σε ιστορικό χαμηλό 9ετίας έναντι του δολαρίου, σημειώνει το δημοσίευμα.

Το δημοσίευμα συνεχίζει αναφέροντας πως προς προφανή απογοήτευση των Ευρωπαίων αξιωματούχων και αγορών, επικρατέστερος νικητής των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου εμφανίζεται ο επικεφαλής του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει την Ελλάδα εντός ευρωζώνης, κι έχει δεσμευτεί παράλληλα να αποκηρύξει μέρος του χρέους, να πάρει πίσω τα μέτρα λιτότητας που έχουν ληφθεί με εισήγηση των πιστωτών της χώρας και να αναδιαπραγματευτεί τις συμφωνίες με αυτούς.

Το ερώτημα που γεννάτε εκ νέου για τους Ευρωπαίους ηγέτες είναι το ποιό κόστος είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν προκειμένου να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, γράφουν οι ΝΥΤ, που σημειώνουν ότι μέχρι στιγμής η απάντηση τους είναι σκληρή, ιδιαίτερα δε από τους θιασώτες της λιτότητας Γερμανούς.

Εν συνεχεία, το δημοσίευμα κάνει μία ανασκόπηση των τελευταίων γερμανικών δηλώσεων, παρουσιάζοντας τον Γερμανό αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ να λέει στην Hannoversche Allgemeine ότι η Ευρώπη δεν θα ανεχτεί την αστάθεια που βίωσε 2 χρόνια πρι κι ότι περιμένει από όποια κι αν είναι η επόμενη κυβέρνηση της Ελλάδας να σεβαστεί τις συμφωνίες που έχουν γίνει, αλλά και τον υπουργό Οικονομικών κ. Σόιμπλε να προειδοποιεί την Ελλάδα ότι ο δρόμος πέραν των ευρωπαϊκών συμφωνιών θα είναι δύσκολος. Την ίδια στιγμή, οι ΝΥΤ αναφέρονται στη διάψευση της γερμανικής πλευράς δημοσιεύματος του Der Spiegel που ήθελε την Άνγκελα Μερκελ να πιστεύει ότι η ευρωζώνη θα αντέξει αν η Ελλάδα γυρίσει στη δραχμή.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι οι Έλληνες είναι ελεύθεροι να διαλέξουν τη μοίρα τους, αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει να τηρήσουν τις συμφωνίες που έχουν κάνει, την ίδια στιγμή που ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Γκι Φερχόφστατ σημείωσε από τις Βρυξέλλες πως η συζήτηση που άνοιξε περί Grexit «δεν είναι καθόλου έξυπνη, αντίθετα είναι αντιπαραγωγική», σημειώνοντας πως όχι μόνο οι Έλληνες δεν θέλουν να φύγουν από το ευρώ, αλλά και επειδή οι πιστωτές θα έχαναν τα κεφάλαια τους, τονίζοντας επίσης ότι η ευρωπαϊκή συζήτηση θα πρέπει να είναι γύρω από την ανάπτυξη.

Συνεχίζοντας το δημοσίευμα παρουσιάζει, την εσωτερική προεκλογική πολιτική αντιπαράθεση με τον ίδιο τον μέχρι τώρα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να συνδέει νίκη Τσίπρα με grexit, και τον Αλέξη Τσίπρα από την άλλη να τον κατηγορεί για κινδυνολογία.

«Οι περισσότεροι παρατηρητές πιστεύουν ότι η Ελλάδα υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα θα μείνει στην ευρωζώνη κι ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα έρθει σε συμφωνία με τους πιστωτές της παρά την αναταραχή», καταλήγουν οι ΝΥΤ. Όπως άλλωστε επισημαίνουν στην εφημερίδα οι οικονομολόγοι Jörg Krämer και Christoph Weil της Commerzbank, «η αποτροπή ενός grexit είναι και η επιθυμία της Γερμανίας και άλλων χωρών, από τη στιγμή που δισεκατομμύρια ευρώ Ευρωπαίων φορολογουμένων θα χαθούν αν η Ελλάδα αποχωρήσει από την ευρωζώνη, αυξάνοντας τον κίνδυνο πολιτικής αντίδρασης εναντίον των ηγετών των χωρών αυτών». «Θα ήταν πολύ πιο εύκολο πολιτικά να αναδιαπραγματευτούν μία συμφωνία με την Ελλάδα, έστω και κουτσή, ώστε να διατηρήσουν την αίσθηση ότι κάποια στιγμή η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα χρέη της», υπογραμμίζουν επίσης.
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: