Τα τελευταία πέντε χρόνια της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους έχουν δείξει ότι η λογική δεν έχει επικρατήσει στην Ευρώπη, κάτι που πρέπει τώρα να τελειώσει, υποστηρίζει ο Paul Krugman, με άρθρο του στους New York Times, τασσόμενος υπερ μιας ελάφρυνσης της Ελλάδας και...
κατά της λιτότητας.
"Αν και κανείς δεν το αναγνωρίζει, η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλη πρόοδο για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητάς της μετά τη δραματική μείωση των μισθών και του κόστους, επομένως αυτό που κρατάει πίσω την ελληνική οικονομία είναι η λιτότητα" τονίζει, λέγοντας ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι απλό: Η Ευρώπη πρέπει να δεχτεί μικρότερα αλλά θετικά πλεονάσματα από την Ελλάδα, κάτι που θα ανακούφιζε την Αθήνα και θα επέτρεπε στην τωρινή κυβέρνηση να ανακηρύξει νίκη στο εσωτερικό της χώρας, απομακρύνοντας παράλληλα τις αντιδημοκρατικές δυνάμεις".
Την ίδια στιγμή, το κόστος για τους δανειστές θα ήταν μηδαμινό, τονίζει.
"Αυτό όμως προϋποθέτει ότι οι Ευρωπαίοι, και συγκεκριμένα οι Γερμανοί, θα εγκαταλείψουν τους ''μύθους'' που λένε για το δικό τους συμφέρον και θα σταματήσουν να αντικαθιστούν την πραγματική ανάλυση με ηθικά διδάγματα" λέει χαρακτηριστικά.
Ποιοι είναι αυτοί οι μύθοι; "Πολλοί πιστεύουν ότι τα δάνεια προς την Αθήνα από την αρχή της κρίσης δίνονται για τις άμεσες δαπάνες της Ελλάδας. Αλλά η αλήθεια είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των δανείων χρησιμοποιείται για την αποπληρωμή χρέους και τόκων" εξηγεί.
"Για να το υπεραπλουστεύσουμε" εξηγεί ο Krugman, "η ευρωπαϊκή πολιτική προχωρά σε διάσωση των τραπεζών κι όχι της Ελλάδας. Η ελληνική κυβέρνηση δρα ως διαμεσολαβητής και ο ελληνικός λαός, που έχει δει δραματική πτώση του βιοτικού του επιπέδου, αναγκάζεται να κάνει επιπρόσθετες θυσίες για να συμβάλλει σε αυτή τη διάσωση".
Στη συνέχεια, επισημαίνει ότι αν και είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα δανείστηκε με δική της ευθύνη, κυρίως μέσω της κυβέρνησης του 2004-2009, από τις ευρωπαϊκές τράπεζες κι ότι πρέπει και οι δύο πλευρές να μοιραστούν την ευθύνη, οι μεν τράπεζες διασώθηκαν, παρά το λεγόμενο "κούρεμα" που υπέστησαν το 2012, ενώ η Ελλάδα αναγκάζεται να συνεχίσει να πληρώνει.
"Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν περιμένει από την Ελλάδα να αποπληρώσει τα δάνειά της. Γιατί λοιπόν να μην αναγνωρίσουμε την πραγματικότητα και να βάλουμε τέλος σε αυτό το μαρτύριο; Είναι τελικά ο στόχος να γίνει η Ελλάδα παράδειγμα για τους άλλους; Κι αυτό εν τέλει συμβαδίζει με τις αρχές που υποτίθεται ότι συνοδεύουν την δημοκρατική Ευρωπαϊκή Ένωση;" αναρωτιέται ο Krugman.
"Το θέμα της ηθικής γίνεται ακόμα πιο ευκρινές όταν αναλογιστεί κανείς γιατί οι δανειστές της Ελλάδας έχουν ακόμα το πάνω χέρι. Εάν ήταν μόνο οικονομικό το ζήτημα τότε η Ελλάδα θα μπορούσε να κηρύξει στάση πληρωμών και να βελτιώσει τις ταμειακές ροές της. Αλλά το πρόβλημα είναι οι εύθραυστες ελληνικές τράπεζες που αυτή τη στιγμή έχουν πρόσβαση στα κεφάλαια της ΕΚΤ. Μια αποκοπή από αυτά θα προκαλούσε τεράστιες εκροές κεφαλαίων και την κατάρρευση των τραπεζών" εξηγεί, προσθέτοντας ότι όσο η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ εξαρτάται από την ΕΚΤ και τη Γερμανία.
Καταλήγωντας ο Krugman αναρωτιέται κατά πόσο "η Γερμανία είναι όντως έτοιμη να πει σε μια ευρωπαϊκή δημοκρατική χώρα: πληρώστε ή θα καταστρέψουμε το τραπεζικό σας σύστημα".
"Και τι θα γίνει εάν η νέα ελληνική κυβέρνηση αρνηθεί να το κάνει; Αυτό θα αναγκάσει την Ελλάδα σε Grexit με καταστροφικές συνέπειες για ολόκληρη την Ευρώπη" υποστηρίζει.
newmoney.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.