31.1.15

Μαξίμου: Τώρα αρχίζει η πραγματική διαπραγμάτευση...

Καμία συνεργασία με την τρόικα, δεν θέλουμε την δόση των 7,5 δισ. ευρώ και καμία χρονική επέκταση στο ελληνικό πρόγραμμα ήταν τα τρία «όχι» που έθεσαν στον επικεφαλής του eurogroup ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών στις διαδοχικές συναντήσεις που είχαν με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ. 

 Το...
χάσμα μεταξύ των δυο πλευρών φάνηκε στην πρώτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου και επιβεβαιώθηκε λίγη ώρα αργότερα στην οδό Νίκης. 
Τσίπρας: Τέσσερα χρόνια τώρα η Ελλάδα εφαρμόζει ένα αποτυχημένο πρόγραμμα που έκανε το λαό μας να υποφέρει άδικα.

Ντάισελμπλουμ: Δεν έχω την ίδια άποψη.

Τσίπρας: Τότε δείτε τους αριθμούς. Χρέος 180% του ΑΕΠ από το 124%, 1,5 εκατομμύριο άνεργοι, 2,5 εκατομμύρια φτωχοί.

Ντάισελμπλουμ: Θα ζητήσετε παράταση του προγράμματος;

Τσίπρας: Το πρόγραμμα αυτό απορρίφθηκε από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Δεν έχω το δικαίωμα να την αγνοήσω. Κανείς δεν το έχει. Θεμελιώδης αρχή της Ενωμένης Ευρώπης είναι ο σεβασμός της λαϊκής κυριαρχίας.

«Δεν διαπραγματευόμαστε με την τρόικα»

Αντίστοιχη σκληρή στάση τήρησε και ο Γιάννης Βαρουφάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον επικεφαλής του eurogroup. Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η κυβέρνηση απορρίπτει τόσο την παράταση του εφαρμοζόμενου προγράμματος, όσο και τις συνομιλίες με την τρόικα, την οποία χαρακτήρισε «σαθρά δομημένη». 
Ο Γ.Βαρουφάκης υποστήριξε ότι υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ των θεσμοθετημένων οργάνων στην Ευρώπη, όπως η ΕΚΤ και η Κομισιόν, αλλά και των διεθνών οργανισμών, όπως το ΔΝΤ, με τους οποίους άρχισαν διαβουλεύσεις και θεωρούνται εταίροι, «με μια επιτροπή με αντιευρωπαϊκή λογική, ενταγμένη στην εφαρμογή ενός προγράμματος που έχουμε απορρίψει και η οποία, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι μια σαθρά δομημένη επιτροπή».

Ο κ. Βαρουφάκης επισήμανε: ότι «το κράτος έχει συνέχεια, αυτό που δεν θα δεχθούμε να έχει συνέχεια είναι η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση του αποπληθωρισμού και του μη βιώσιμου χρέους». 
Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν ισχυρές δεσμεύσεις από την κυβέρνηση για την αποφασιστική προώθηση βαθέων και απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν τα εχέγγυα, τόσο προς τον ελληνικό λαό, αλλά και δευτερευόντως προς τους εταίρους ότι το ελληνικό κράτος θα παράγει στο διηνεκές ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και μικρά πρωτογενή πλεονάσματα. 

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε προς τον επικεφαλής του eurogroup ότι η κυβέρνηση εκλέχθηκε στη βάση της αναλυτικής αμφισβήτησης της ίδιας της λογικής του εφαρμοζόμενου προγράμματος και η πρώτη πράξη, που θα αποφέρει στο κοινό συμφέρον της Ελλάδας και των εταίρων θα εξυπηρετηθεί από μια νέα συμφωνία.

Από την πλευρά του, ο κ. Ντάισελμπλουμ επέμεινε ότι μονομερείς ενέργειες δεν αποτελούν βήματα προόδου ζητώντας σαφείς προτάσεις από την ελληνική πλευρά. 

Όπως εξήγησε, το ταξίδι του στην Αθήνα είχε διττό σκοπό, αφενός να ακούσει τις ελληνικές προτάσεις και να εξηγήσει τις απαιτήσεις των δανειστών, καθώς είναι αμοιβαία τα συμφέροντα και για τα δυο μέρη, καθώς και η Ελλάδα, αλλά και οι Ευρωπαίοι εταίροι επιθυμούν την ανάκτηση της οικονομικής ανεξαρτησίας της χώρας μας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
Ο υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος κατά τις επαφές με τον νέο υπουργό Οικονομικών μετέφερε τις θέσεις του eurogroup και των δανειστών και τους όρους για τη συνέχιση του προγράμματος χρηματοδότησης. 

Ο επικεφαλής του eurogroup υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να βρει λύσεις και ότι εναπόκειται στην ελληνική πλευρά να καθορίσει τη θέση της και η πλευρά των εταίρων από τη δική της πλευρά θα συνεχίσει να στηρίζει τη χώρα μας. 

Όπως σημείωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ το eurogroup έχει αναλάβει τη δέσμευση να παράσχει στήριξη έως ότου ανακτηθεί πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές υπό τον όρο η χώρας μας να τηρεί τους όρους του προγράμματος. 
Ο υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος προειδοποίησε ότι τα μονομερή βήματα δεν αποτελούν πρόοδο, καθώς συνεχίζουν να υπάρχουν προκλήσεις για την ανάπτυξη και την αγορά εργασίας. Αναγνώρισε ωστόσο ότι ο ελληνικός λαός υπέστη σκληρά μέτρα και ότι αυτή η πρόοδος δεν πρέπει να χαθεί. «Η κυβέρνηση πρέπει να βρει λύσεις. Εναπόκειται στην κυβέρνηση να καθορίσει τη θέση της και σε εμάς να κινηθούμε προς το μέλλον».

Παρέπεμψε για αποφάσεις στις επόμενες εβδομάδες και πριν από το τέλος Φεβρουαρίου, που λήγει η δίμηνη παράταση. Ερωτηθείς δε, ποια είναι η θέση του για μια ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος, απάντησε ότι «υπάρχει ήδη διάσκεψη και λέγεται Eurogroup».
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.