... λέει ο γιος του Ραούλ...
«Όταν έπεσε η Σοβιετική Ένωση, βγήκε ο Φουκουγιάμα και μίλησε για το τέλος της ιστορίας. Η ιστορία όμως δεν σταματά, δεν μπορεί να σταματήσει. Η πάλη για κοινωνική δικαιοσύνη συνεχίζεται».
Η...
ιστορία δεν σταματά, λέει ο Αλεχάντρο Κάστρο. Είναι ο γιος του Ραούλ, του σημερινού ηγέτη της Κούβας και ανιψιός του Φιντέλ. Μιλά για κοινωνική δικαιοσύνη και εθνική ανεξαρτησία. Επικαλείται το παράδειγμα της Λατινικής Αμερικής, όπου η οικονομική κρίση έφερε στην εξουσία κυβερνήσεις της Αριστεράς, τον Τσάβες στη Βενεζουέλα, τον Μοράλες στη Βολιβία, που εθνικοποίησε το φυσικό αέριο και το νερό και την Αργεντινή, που παρά τον ανελέητο πόλεμο που εξακολουθεί να δέχεται, διέγραψε το μεγαλύτερο μέρος του χρέους και έβαλε μπροστά τις ανάγκες των πολιτών.
«Η βίαιη επιβολή του νεοφιλελεύθερου μοντέλου έχει προκαλέσει πολιτικές ανακατατάξεις σε όλο τον κόσμο. Πρέπει να τελειώνουμε με το νεοφιλελευθερισμό. Δεν ανταποκρίνεται καν στην πραγματική παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών, πόσο μάλλον στις ανάγκες των πολιτών. Για κάθε 100 δολάρια, τα 97 είναι αέρας, χρηματοπιστωτική κερδοσκοπία. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως έχει αποτύχει. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως υπάρχει εναλλακτική».
«Οι Έλληνες μπορούν»
Τον ρωτάω για την Ελλάδα και τις πιέσεις που δέχεται από τους εκπροσώπους των δανειστών. Δεν μπορεί μια χώρα να εκβιάζεται όταν το μόνο που θέλει είναι να υλοποιήσει αυτό που ζητάει ο λαός, απαντά. Μετά χαμογελάει.
«Οι μεγάλες κρίσεις φέρνουν και μεγάλες αλλαγές. Οι Έλληνες μπορούν».
Αν και η ανάλυση του είναι μαρξιστική, είναι σαφές πως ο λόγος του και κυρίως η ορολογία που χρησιμοποιεί, δεν είναι παραδοσιακά επαναστατικός, τουλάχιστον όχι περισσότερο απ’όσο είναι της Ναόμι Κλάιν. Τον ρωτάμε αν η σοσιαλιστική Κούβα έχει ρίξει νερό στο κρασί της. Αν τα οικονομικά ανοίγματα των τελευταίων ετών και το ενδεχόμενο αμερικάνικων επενδύσεων τώρα που οι σχέσεις με τις ΗΠΑ βαίνουν προς αποκατάσταση, θα αλλοιώσουν τη φυσιογνωμία της κουβανικής επαναστατικής κυβέρνησης. Η απάντηση του είναι πως ο σοσιαλισμός στην Κούβα παραμένει ζωντανός. Πως η συνταγή μπορεί να άλλαξε, αλλά ο προσανατολισμός παραμένει ο ίδιος. Δεν πρόκειται να πάμε προς τα πίσω λέει.
«Όταν έπεσε η ΕΣΣΔ δεν υπήρχε ούτε ένας αναλυτής που να πίστευε πως η Κούβα μπορούσε να επιβιώσει»
«Στις αρχές της δεκαετίας του 90, το 85% των εμπορικών σχέσεων της Κούβας ήταν με χώρες της σοσιαλιστικής κοινότητας. Μέσα σε λίγους μήνες χάσαμε τα πάντα, δεν μπορούσαμε καν να εισάγουμε πρώτες ύλες, το ΑΕΠ έπεσε κατά 50%. Τότε ο Φιντέλ πήρε την απόφαση να υπάρξει ένα οικονομικό άνοιγμα. Ξεκινήσαμε να έχουμε εμπορικές σχέσεις με όλον τον κόσμο πλην της Αμερικής που μας είχε επιβάλει τον αποκλεισμό. Δεν υπήρχε τότε ούτε ένας αναλυτής που να πίστευε πως η Κούβα θα μπορούσε να επιβιώσει. Κι όμως, αντισταθήκαμε στην επέλαση του καπιταλισμού. Η χώρα μας έχει γνωρίσει στο παρελθόν άγριο και καταστρεπτικό καπιταλισμό και οι μνήμες ήταν ακόμη νωπές. Δεν πρόκειται να πάμε προς τα πίσω».
Ένας δημοσιογράφος τον ρωτάει για τις καταγγελίες για παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, φέρνοντας ως παράδειγμα τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων. Ο Αλεχάντρο Κάστρο γελάει.
«Η αδελφή μου η Μαριέλα Κάστρο είναι σεξολόγος και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων. Μετά από δικές τις πιέσεις, πέρασε νόμος το 2008, με τον οποίο όποιος επιθυμεί μπορεί να κάνει εγχείρηση αλλαγής φύλου με έξοδα του κράτους».
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου