Oλο το παρασκήνιο...
Η πρωτοβουλία ανεξάρτητων βουλευτών και βουλευτών της ΔΗΜΑΡ υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, που έγινε γνωστή χθες το απόγευμα, μαρτυρά έντονη κινητικότητα στο παρασκήνιο...
και τροφοδοτεί εκ νέου τα σενάρια επίσπευσης της εκλογής Προέδρου που διακινούνται τα τελευταία εικοσιτετράωρα.
Η πρωτοβουλία αφορά τη συγκέντρωση υπογραφών βουλευτών πάνω σε πλαίσιο που «πατάει» στην πρόταση των 7 στελεχών της ΔΗΜΑΡ, η οποία υποβλήθηκε στην Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος την περασμένη Τρίτη αλλά απορρίφθηκε.
Ωστόσο η νέα αυτή πρόταση είναι σημαντικά τροποποιημένη διότι αφήνει ανοιχτό τον χρόνο των εκλογών «μέσα στο 2015» και δεν τον προσδιορίζει για τον Μάιο, όπως η πρόταση των «7». Κάτι που σημαίνει ότι οι εκλογές μπορεί να συμφωνηθούν για το τέλος του 2015, οπότε εύκολα μεταφέρονται στις αρχές του 2016. Κατά τα λοιπά προτείνει, όπως και η πρόταση των «7»:
● Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή «ως ισχυρή συμβολική έκφραση μιας συναινετικής διαδικασίας μακριά από επικίνδυνες “προσθαφαιρέσεις” βουλευτικών ψήφων, που υπονομεύουν το κύρος των θεσμού αλλά και του Κοινοβουλίου».
● Έναρξη της διαδικασίας Συνταγματικής Αναθεώρησης από την παρούσα Βουλή.
Τα παραπάνω, αναφέρεται στο κείμενο, «θα αποτελέσουν ηχηρό μήνυμα προς τους εταίρους και τις αγορές ότι τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου της χώρας μπορούν και επιζητούν να δίνουν συναινετικές λύσεις σε μείζονα πολιτικά ζητήματα και παράλληλα δημιουργούν τις προϋποθέσεις ώστε να επιδιωχθεί η ρύθμιση του ελληνικού χρέους, με όρους που θα το καθιστούν βιώσιμο, χωρίς την περαιτέρω δοκιμασία της κοινωνίας με νέα επώδυνα μέτρα».
Το κείμενο αυτό έως χθες το βράδυ είχαν υπογράψει ή εμφανίζονταν διατεθειμένοι να υπογράψουν 4 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ (Νίκος Τσούκαλης, Νίκη Φούντα, Μαρία Ρεπούση, Θωμάς Ψύρρας), ανεξάρτητοι βουλευτές προερχόμενοι από τη ΔΗΜΑΡ, όπως οι Σπύρος Λυκούδης, Βασίλης Οικονόμου και Γρηγόρης Ψαριανός, και οι επίσης ανεξάρτητοι Χρήστος Αηδόνης, Πάρις Μουτσινάς, Γιώργος Κασαπίδης, Γιάννης Κουράκος, Μίμης Ανδρουλάκης.
Αν η κίνηση αυτή ευοδωθεί, ξεμπλοκάρει το ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας υπέρ του Σαμαρά, ανατρέποντας το «Σχέδιο 121» του ΣΥΡΙΖΑ για αποτροπή της προεδροεκλογής από την παρούσα Βουλή και διενέργεια εκλογών το αργότερο τον Μάρτιο.
Να σημειωθεί ότι η πρωτοβουλία αυτή έγινε γνωστή λίγο αφότου είχε ολοκληρωθεί η συνάντηση μεταξύ των αντιπροσωπειών ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ, η οποία κατέληξε σε κοινή στάση στο θέμα της προεδροεκλογής, με τον γραμματέα της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο να δηλώνει ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει το πρόσωπο που θα προτείνουν τα κυβερνητικά κόμματα και πως προσβλέπει σε μια αλλαγή πολιτικής με στόχο την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας.
Ύστερα όμως από αυτή την εξέλιξη όλα μοιάζουν ανοιχτά και η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΔΗΜΑΡ στο θέμα του Προέδρου μένει μετέωρη, με τη ΔΗΜΑΡ να «σπάει» και πάλι σε κομμάτια και να επανέρχεται σε τροχιά αποσταθεροποίησης.
Όμως, δεν είναι μόνο η ΔΗΜΑΡ που θα κινδυνεύσει από ρευστοποίηση, αλλά και οι ευάλωτοι και ήδη εκτεθειμένοι σε πιέσεις Ανεξάρτητοι Έλληνες, οι οποίοι είναι πιθανό να συμπαρασυρθούν από την εξέλιξη αυτή, αν τελικώς οι προαναφερόμενοι βουλευτές στηρίξουν αυτό το πλαίσιο.
Με άλλα λόγια, οι ήδη πιεζόμενοι βουλευτές των ΑΝΕΛΛ, κάποιοι εκ των οποίων ενδεχομένως προσβλέπουν σε επιστροφή στη «μητρική» παράταξη (Ν.Δ.), θα μπορούν υπ’ αυτό το πλαίσιο, απενοχοποιημένοι πια, να ψηφίσουν για Πρόεδρο παρά την αντίθετη γραμμή του κόμματος. Αιωρείται, άλλωστε, η «μαρτυρία» του ανεξαρτητοποιημένου Παναγιώτη Μελά, ότι τέσσερις βουλευτές ακόμη από τους ΑΝΕΛΛ προτίθενται να ψηφίσουν για Πρόεδρο.
Σημειώνεται ακόμη ότι οι πολιτικές αναφορές και η πολιτική προέλευση των περισσότερων βουλευτών που φαίνεται να εμπλέκονται στη χθεσινή πρωτοβουλία δηλώνει ενδεχομένως την αναθέρμανση της προσπάθειας για την ανασύσταση της Κεντροαριστεράς είτε μέσα από τη Δημοκρατική Παράταξη είτε μέσα από ένα νέο σχήμα.
Εφόσον η πρωτοβουλία αυτή εκδηλωθεί και επίσημα τις επόμενες ώρες, το πολιτικό θερμόμετρο θα ανέβει κατακόρυφα.
Σε αυτή την περίπτωση αναμένεται με ενδιαφέρον η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ, που σύμφωνα με πληροφορίες αντιλαμβάνεται καταρχάς αυτή την κίνηση των βουλευτών ως «επιθετική» απέναντί του και θεωρεί ότι επιβεβαιώνει τις προειδοποιήσεις του περί «αποστασιών», χωρίς τις οποίες δεν θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν οι 180.
Πάντως, η πιθανή ματαίωση των σχεδιασμών του ΣΥΡΙΖΑ και η ενδεχόμενη εκλογή Προέδρου, με ταυτόχρονη απομάκρυνση του χρόνου των εκλογών, απειλεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με εσωστρέφεια.
topontiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου