Χωρίς να υποχωρεί από τη δεδηλωμένη θέση της Άγκυρας ότι, για να αποσυρθεί το «Μπαρμπαρός» από την κυπριακή ΑΟΖ, πρέπει η Λευκωσία να...
παγώσει τις έρευνες για τον εντοπισμό αερίου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», λίγο πριν από το «στρατηγικό», όπως το χαρακτήρισε, Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας -που συγκαλείται σήμερα και αύριο στην Αθήνα- εξέφρασε την πεποίθηση ότι στις εντατικές διαβουλεύσεις με την Ελλάδα που βρίσκονται σε εξέλιξη και θα συνεχισθούν και το επόμενο διήμερο, θα βρεθεί σύντομα κοινά αποδεκτή λύση.
«Είμαστε έτοιμοι για το Ανώτατο Συμβούλιο στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας. Για μας έχει φυσικά ουσιαστική σημασία, αλλά θα έλεγα και συμβολική. Όπως γνωρίζετε, πριν από λίγες ημέρες, υποδέχθηκα με πολλή χαρά στην Άγκυρα τον καλό φίλο και ομόλογό μου, Ευάγγελο, με τον οποίο εργασθήκαμε πολύ, για να προετοιμάσουμε αυτή τη σημαντική συνάντηση στην Αθήνα», τόνισε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας και συμπλήρωσε: «Θα συζητήσουμε πολλά διμερή και περιφερειακά ζητήματα, όπως και το Κυπριακό».
Με την ένταση στην Κύπρο να έχει επιβαρύνει το κλίμα, ο κ. Τσαβούσογλου περιέγραψε ως «πολύ θετική τη μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας ως μητέρας πατρίδας και εγγυήτριας δύναμης» και επιβεβαιώνοντας την έντονη κινητικότητα της ελληνικής διπλωματίας στο πλαίσιο της αναζήτησης της «χρυσής φόρμουλας» που θα οδηγήσει σε άρση του αδιεξόδου, σημείωσε ότι «το τελευταίο διάστημα η Αθήνα διαδραματίζει έναν πολύ εποικοδομητικό ρόλο στην προσπάθεια να επιστρέψουν οι δύο πλευρές στις συνομιλίες».
Στην ευθεία ερώτηση εάν η Τουρκία προτίθεται να αποσύρει το σεισμογραφικό σκάφος «Μπαρμπαρός» από την κυπριακή ΑΟΖ, για να διευκολύνει με τον τρόπο αυτό την επανέναρξη των συνομιλιών, ο κ. Τσαβούσογλου έδειξε να παραμένει ανυποχώρητος στη «σκληρή» γραμμή που έχει υιοθετήσει η Τουρκία τις τελευταίες εβδομάδες: «Είναι ένα ζήτημα που συζητάμε. Όταν σταματήσουν οι μονομερείς ενέργειες σε ό,τι αφορά τις γεωτρήσεις, θα αποσύρουμε το “Μπαρμπαρός”» τόνισε με το γνωστό ήπιο ύφος του και στην επισήμανση ότι η Κύπρος και η Ελλάδα απορρίπτουν αυτή τη θέση, σημείωσε: «Κοιτάξτε, είναι ένα ζήτημα που συζητάμε και θα βρούμε μαζί μια λύση. Είμαι σίγουρος ότι θα τη βρούμε. Εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση. Το βλέπω θετικά και είμαι αισιόδοξος ότι θα ξαναρχίσουν οι συνομιλίες».
Στο παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη έντονη κινητικότητα για την αναζήτηση τρόπων άρσης του αδιεξόδου που να μην αφήνει καμία πλευρά εκτεθειμένη. Η πρόθεση της Λευκωσίας να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση που θα διασφαλίζει ότι -με βάση τις υφιστάμενες συγκλίσεις Χριστόφια με Ταλάτ και Ερογλου- οι δύο κοινότητες θα απολαύσουν μελλοντικά τα οφέλη από την πώληση του αερίου, σύμφωνα με τον πληθυσμό και το ΑΕΠ τους, είναι ένα βήμα. Η Τουρκία αντιπροτείνει μια επιτροπή Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων ή, όπως ανέφερε και ο κ. Τσαβούσογλου, να γίνει αυτό ακόμη και από ιδιωτική μεικτή εταιρεία που θα διαχειρίζεται τους υδρογονάνθρακες της Κύπρου.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών άδραξε την ευκαιρία, για να αναφερθεί και στον πρόεδρο της Κύπρου, ο οποίος την περασμένη Τρίτη υποβλήθηκε σε διορθωτική χειρουργική επέμβαση της μιτροειδούς βαλβίδας στη Νέα Υόρκη. «Ο Αναστασιάδης είναι προσωπικός μου φίλος και, με την ευκαιρία, του εύχομαι ταχεία ανάρρωση, να είναι υγιής και να επιστρέψει στις συνομιλίες σύντομα». Στην ερώτηση που ακολούθησε, για το πόσο κοντά είμαστε σε λύση του Κυπριακού, ο κ. Τσαβούσογλου απάντησε με δηκτικό τρόπο, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα: «Πρέπει να λύσουμε το Κυπριακό γρήγορα. Αυτό είναι το τελευταίο παράθυρο ευκαιρίας και δεν πρέπει να το χάσουμε...».
Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου